Lesznek Polaris alapú videokártyák a Computexen? (frissítve)

Egyes pletykák szerint gyártási nehézségek voltak, de az AMD cáfolta a hírt.

Lesznek Polaris alapú videokártyák a Computexen? (frissítve)

Az eredeti hír:

A Nordic Hardware munkatársai nagyon furcsa pletykáról számoltak be a minap, amely alapján úgy tűnik, az AMD a hamarosan kezdődő Computex 2016 alkalmával nem mutat be olyan Polaris alapú videokártyákat, amelyek a felsőkategóriát célozzák. Sőt, egyáltalán nem lesznek Polaris alapú videokártyák a partnerek standjain, ami a korábbi értesülések fényében elég meglepő.

Az AMD egyik nagy partnerénél dolgozó informátor szerint a Polaris 10-es grafikus processzorok esetében a tesztek és a validálás során azt tapasztalták, hogy a GPU nem képes stabilan működni 850 MHz-es magórajel felett, így az AMD nem is viszi magával a terméket a Computexre. Ennél is rosszabb hír, hogy amennyiben a forrás állításai megbízhatóak, úgy a Polaris10 rajtja nem nyáron, hanem csak október folyamán esedékes, azaz jelentős csúszás várható.

Az információk alapján a Computex alkalmával egyáltalán nem számíthatunk publikusan megcsodálható Polaris alapú videokártyákra egyetlen AMD partnertől sem, sőt, a forrás még hozzátette, eddig az AMD csak olyan Polaris alapú videokártyákat mutatott nekik, amelyek a Radeon R9 390/390X család teljesítményszintjét hozzák, áraik azonban a középkategóriás szintet célozzák.

Május 26-án egy zártkörű sajtótájékoztató keretén belül várhatóan már sor kerülhet új, R9 400-as sorozatú Radeon videokártyák bemutatására, ám ezekről majd csak június végén eshet szó publikusan, hisz addig tart az embargó. Ezek az új termékek várhatóan a középkategóriát, illetve az alatta lévő szegmenseket célozzák majd. Jó hír viszont, hogy ezek a termékek teljesítmény/watt hányados terén komoly előrelépést kínálhatnak az előző generációs videokártyákhoz képest, legalábbis az AMD ezt ígéri.

Az abszolút csúcskategóriát persze nem is a Polaris 10 vagy a Polaris 11 veszi célba, hanem a VEGA GPU család, amelynek tagjai a Radeon R9 Fury család, vagyis a Fiji GPU-k igazi utódai lesznek. Ezek a videokártyák elvileg 2017 elején érkezhetnek, de a napokban már olyan pletykák is felröppentek, amelyek azt állítják, hogy a VEGA rajtra még idén sort kerít a vállalat.

A kép egyszóval jelenleg egy picit homályos, de reméljük, hamarosan tisztázódik a helyzet és minden részlet a helyére kerül.

Frissítés:

Az AMD PR részlege cáfolja a fenti értesüléseket, ugyanis Joe Cowell szerint – aki az eTeknix munkatársait tájékoztatta – abszolút nincs probléma a Polaris architektúra köré épülő grafikus processzorok működésével és gyártásával, azaz minden a tervek szerint halad, már ami a megjelenés időzítését illeti. Ezzel együtt azt is kiemelte, hogy az AMD – ahogy eddig is, úgy – idén is képviselteti magát a Computexen, vagyis nem igaz, amit egyes források téves információkra alapozva állítanak; a cég nem marad távol a showtól. Arról persze nem esett szó, hogy Polaris alapú videokártyák lesznek-e a partnerek standjain, de rövidesen ez is kiderül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward