Lenovo 3000 V100: Hordozható tiszavirág

Az új ThinkPad azt a vonalat próbálja erősíteni, amelyet az MSI S262-nek nem sikerült. Erős szubnotebook a mindennapokban, nem mindennapi áron.

Lenovo 3000 V100: Hordozható tiszavirág

Bevezető és szoftverkörítés - IBM-Lenovo ThinkPad V100

Először fogtunk munkára IBM notebookot, amely immáron a Lenovoval együttes erővel készül. A V100 a mindennapos hordozásra szánt 12,1”-os sorozat belépő szintű tagja – már ami a modelszámozást illeti. Kíváncsian vártuk, hogy az MSI hasonló tudású készüléke után az IBM fel tud-e mutatni valami igazán jó szubnotit.

Processzor: Intel Core 2 Duo Mobile T5600 (1833 MHz, 667 MHz FSB, 2 MB L2 cache, 65 nm, EM64T)

Memória: 1 GB Samsung M4 DDR2-667 SO-DIMM (CL5-5-5-15, Dual Channel)

Chipkészlet: i945GM

Videokártya: Intel Graphics Media Accelerator 950 (8-224 MB megosztott memória, DirectX 9.0b)

Hangkártya: Realtek ALC888 7.1 HD Audio

Merevlemez: Fujitsu MHV2120BH PL (120 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, SATA)

Kijelző: 12,1” Glare-Type 1280x800 (Samsung LTN121W1-L03)

Optikai Meghajtó: LG GMA-4082N (SuperMulti, 2 MB, ATA-100)

Hálózati vezérlő (LAN): Realtek RTL8139/810x 100 Mbit/s

Hálózati vezérlő (WLAN): Intel PRO/Wireless 3945ABG

Modem: Motorola SM56 Data Fax Modem

Akkumulátor: 3 cellás 4400 mAh

Operációs rendszer: Windows Vista Business

Bátran kijelenthetjük, hogy a V100 már a startnál megbukott, pedig még ki sem bontottuk. Egy szubnotebookot az esetek döntő többségében éjjel-nappal cipelnek, hiszen az alig 1,5-2 kg-os össztömeg pont ezért van. A V100 a 3 cellás akkumulátorral gyakorlatilag ránézésre is meghiúsította a hosszú készlenléti időt. Operációs rendszerként ezúttal a Windows Vista Business-t kapjuk, amely maximálisan passzol a notebook felhasználási területéhez. Az előtelepített programokból szokás szerint rengeteg van, bár kivételesen csak a bootidőt lassítják le, a szokásos Windows-beli matatásnál nem éreztük hátrányukat.

A telepített programok az alábbiak (nagyvonalakban): Microsoft Office 2007 Professional 60 napos próbaverzió, Lenovo Care, Corel Snapfire Plus, Diskeeper Home, MS SQL Server, Symantec Norton Internet Security 2007, OmniPass 5.00.11, PC Doctor 5 for Windows, Picasa 2 képnézegető, Lenovo Rescue & Recovery, Word Perfect Office X3 core.

A szubnoti mellé csak a legminimálisabb dolgokat kapjuk, igaz azok a lehető legkultúráltabban vannak becsomagolva.

Hardver - IBM-Lenovo ThinkPad V100

Szerencsére az IBM-nél volt eszük a mérnököknek és nem erőltették a Core 2-es csúcsmodelleket, igaz így be kell érnünk alacsonyabb órajellel, rendszerbusszal és kevesebb cache memóriával, cserébe (talán) hidegebb gépet kapunk. Ez csak részben igaz, hiszen a hőtermelés nem csak a processzoron múlik, hanem a hűtőrendszeren is, amely a V100-ban nem remekel igazán. Igaz nem túl hangos még 100%-os terhelés esetén sem, de a processzor 90 fok környékére is fel tud hevülni, ami már nem igazán tartozik az egészséges kategóriába.

A videokártya szerepét a szokásos GMA950 tölti be, amely az egyik legnépszerűbb megoldás a szubnotebookok körében. Régebbi, 2-3 éves játékokkal – és némi kompromisszummal –  el lehet rajta szórakozni, de alapvetően nem játékra, hanem videogyorsításra tervezték. A központi memóriából legalább 8, legfeljebb 224 MB-ot tud kihasítani.

A merevlemez kivételesen a Fujitsutól érkezett, sebessége átlagos volt, a szenzor szerint hőmérsékletével sem volt gond, ám mi nem ezt tapasztaltuk, ugyanis rövid használat után a gépet ölbe véve körül-belül 4-5 másodpercig bírtuk csak a bőrünkön tartani, ugyanis a készülék bal alsó sarka szörnyen forró volt, gyakorlatilag nem lehetett hozzáérni. Partícionálás szempontjából a cégnél a legegyszerűbb megoldást választották, ugyanis egyetlen 110 GB-os meghajtó van a gépen, amiből nagyságrendileg 85-86 GB-ot használhatunk fel a telepítés után. Működés közben a HDD hangját nem igazán hallottuk.

DVD pörkölésre ezúttal az LG meghajtóját kapjuk, amely megbírkózik az összes formátummal, viszont lemezgravírozási képességtől mentes.

Ergonómia, kijelző és bővíthetőségek - IBM-Lenovo ThinkPad V100

A gépet először kinyitva olyan érzésünk volt, mintha valami nem stimmelne. Nem is stimmelt, ugyanis a nyitást-csukást segítő mechanizmus mellé nem kerültek gumipárnák vagy bármi olyan anyag, ami a felső kávát megvédené a lecsapódástól, így érdemes óvatosan lecsukni a gépet használat után. A kijelző hajszál pontosan ugyanaz, mint a referenciaként használt MSI S262-ben, a Samsung panelja ezúttal sem okozott csalódást, igaz (sajnálatos módon) a tesztnoti pixelhibás volt, de ez használat közben nem igazán tűnt fel, pedig a képernyő közepe felé található volt.

A billentyűzet fantasztikus, bár sokan nem fogják szeretni. Szervízesek és újságírók szíve csücske, hiszen nyugodtan lehet ütni-vágni, a nyomáspont halálpontos, a rugózás kemény. Szerencsére ezúttal nem kellett nagyítóval keresgélni a fontosabb gombokat (á lá MSI).

A touchpadot mondhatni a billentyűzethez igazították, maga a tapipad meglehetősen érzékeny, ennek köszönhetően nem kell gigászi erőt kifejteni használat közben a kezeléséhez. A két egérgomb csakúgy, mint a billentyűzet kemény nyomásponttal rendelkezik, nekünk tetszett, de női kezek jajjgatni fognak tőle. A biztonság mániákusok bizonyára csillogó szemekkel fogadják a jó hírt, igen van ujjlenyomatolvasó, amelyet az előtelepített OmniPass segítségével beléptetésnél is lehet használni.

Bemenetek szempontjából mondhatni minden a helyén van. Örömmel konstatáltuk, hogy USB portból hármat kapunk és ezek közül az egyik a hátoldalon kapott helyet, így végre nem kell oldalra dugdosni az egerünket. Legnagyobb szívfájdalmunkra pusztán egyetlen analóg kimenet áll rendelkezésünkre, se DVI, se S-Video, se HDMI (igaz utóbbit nem is vártuk). Azért egy S-Video elfért volna a hátoldalon. Bluetooth, FireWire, kártyaolvasó és infra is van, így teljes a repertoár.

A felső káva (amelyet olyan könnyű odavágni a touchpadhoz) tartalmaz egy apró, 0.3 Mpixeles webkamerát is, amely átlagos minőségű képet nyújt, de sötétben nagyon szenved.

BIOS képek - IBM-Lenovo ThinkPad V100

Akkumulátor és értékelés - IBM-Lenovo ThinkPad V100

Jöjjön aminek jönnie kell, a szomorú valóság. Egy ilyen cégnél, mint az IBM és a Lenovo megtörténhet az a szörnyűség, hogy egy több, mint 300 ezer forintos hordozható notebookba 3 cellás akkumulátor kerül. Ezek után abszolút nem is csodálkoztunk, hogy a szokásos olvasós tesztet alig 1 óra 45 percig húzta 50%-os fényerőn, WLAN-nal, de SpeedSteppel. A teljes terhelélses tesztben nem sikerült megcsípnünk az egy órát, amely kritikán aluli eredménynek számít, csakúgy, mint a maximális készenléti idő. Az összképet tovább rontja a borzasztó lassú feltöltés, ami órákban mérhető.

Mindent összevetve az IBM-Lenovo V100 egy dögös kis gép, főleg újságíró vagy diplomamániás főiskolásoknak ajánljuk billentyűzete miatt. Sajnos a botrányosan gyenge akkumulátor miatt csak korlátozottan használható elektromos hálózat nélkül, ezért akinek ilyen igényei vannak, az vagy válasszon egy másik modelt vagy járjon utána, lehet-e upgrade-elni az alap 3 cellásat. Az MSI S262 több téren is megbukott, de sokáig húzta, a V100 nagyon jó kis gép, viszont akkumulátora – ahogy a cím is mutatja – tiszavirág életű, így kategóriáján belül semmiképpen nem ajánlott vétel.

Hivatalos honlap: IBM-Lenovo ThinkPad V100

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward