Lencsevégen egy DDR5-4800 MHz-es memóriamodul

A DDR5-ös memóriamodulok kereskedelmi forgalomban majd csak később jelennek meg, fejlesztésük azonban már jó ideje zajlik.

Lencsevégen egy DDR5-4800 MHz-es memóriamodul

Az SK Hynix mérnökei a többi nagy és neves memóriagyártóhoz hasonlóan egy ideje már fejlesztik a DDR5-ös memóriamodulokat, amelyekből az első példányokat nagyjából 2 éve mutatták be. Azóta a háttérben folyik a munka, amelynek egyik gyümölcsét a CES 2020 alkalmával már meg is tekinthette a nagyérdemű.

A bemutatott memóriamodul egy 64 GB-os DDR5-ös megoldás volt, amely RDIMM kivitelben, ECC támogatással érkezik, vagyis az üzleti platformokat veszi célba. A DDR5-4800 MHz-es memóriamodulon, ami a HMCA8GR8MJR4C-EB típusjelzést viseli, összesen húsz darab, H5CNAG4NMJ termékkóddal ellátott memórialapka foglal helyet, és egy RCD (Register Clock Driver) is helyet kapott a fedélzeten, amely az IDT műhelyében készült és a P8900-Z2 termékkódot viseli. Ezen a modulon a jelek szerint már frissebb lapkák dolgoznak, mint a 2018 végén bemutatott 16 GB-os RDIMM modulon, igaz, az egyelőre nem világos, hogy pontosan mi a különbség közöttük.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

Az viszont nem titok, hogy a DDR5-ös memóriamodul alsó része, ahol az érintkezők foglalnak helyet, kissé ívelt dizájnt kapott annak érdekében, hogy a foglalatba történő behelyezés alkalmával csökkenjen a nyomás az egyes érintkezőkön. Ezt a koncepciót már a DDR4-es modulokon is használták, a végső kivitel azonban különbözik, így nem lehet összekeverni a DDR4-es és DDR5-ös modulokat – egyik sem illik a másik slotjába.

Az SK Hynix egyelőre nem árulta el, megkezdték-e már a szóban forgó modul első mintapéldányainak szállítását a szerverfejlesztők felé, ám jó eséllyel erre is hamarosan sor kerülhet, ugyanis a memóriagyártók rendszerint a processzorgyártók ütemterveihez igazodva készítik termékeiket.

Az első olyan platformok, amelyek DDR5-ös memóriamodulokat használnak, várhatóan 2021 folyamán jelennek meg, de ezek nem a klienspiacot, hanem a szerverek szegmensét veszik célba. Az elsők között érkezhet az Intel Sapphire Rapids platformja, amely egyebek mellett az Aurora szuperszámítógép-fürtben is helyet kap majd. AMD fronton egyelőre nem világos, mikor érkeznek a DDR5 támogatással ellátott platformok, de alighanem erre is hamarosan fény derül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap