Lencsevégen az MSI Z390-es alaplapjai

Az MSI legalább hétféle Z390-es alaplappal készül a kilencedik generációs Core processzorok októberi rajtjára.

Lencsevégen az MSI Z390-es alaplapjai

Az Intel következő generációs processzorai az eddigi információk szerint október folyamán mutatkozhatnak be a nagyközönség előtt. Az persze erősen kérdéses, hogy egy esetleges októberi rajtot követően elegendő mennyiségben érkeznek-e az új processzorok. A 14 nm-es gyártástechnológiát sújtó nehézségek miatt egyelőre nagy rá az esély, hogy az újdonságokból eleinte hiány lesz – csak úgy, mint a kereskedelem fő áramába szánt 8. generációs Core processzorokból, amelyek éppen ezért az elmúlt hetek folyamán alaposan elkezdtek drágulni.

Az új processzorok mellé egy felsőkategóriás lapkakészlet is érkezik, ami a Z390 Express nevet viseli. Ezzel kapcsolatban már többféle pletyka is napvilágot látott, a legutóbbi viszont jó eséllyel már fedi a valóságot. A Z390-es lapkakészlet köré több új alaplap is épül, így aki nyolcmagos Intel processzorban gondolkodik, bőséges kínálatból választhatja ki a számára leginkább megfelelő terméket.

Galéria megnyitása

Az MSI a VideoCardz információi szerint legalább hétféle Z390-es alaplapot dob piacra a rajt alkalmával, amelyekkel tökéletesen kielégítheti a különböző felhasználói igényeket. A csúcsot a MEG Z390 GODLIKE képviseli, ami az AMD-s MEG X399 Creation mintájára kiváló felszereltséggel, erős tápellátással és vagány dizájnnal érkezik. Ez az alaplap kiváló választás lehet, ha a Core i9-9900K-ra pályázunk és komolyabb tuningban is gondolkodunk, ugyanis a 18 fázisú tápellátás mellé tuningosokat segítő funkciók is érkeznek. A kritikus pontok hűtéséről nagyméretű alumínium hűtőbordák gondoskodnak, és némi műanyagborítást is kap az alaplap hátsó csatlakozószegmense. Az elmaradhatatlan RGB LED alapú világítás mellett szerencsére hasznosabb kiegészítők is szerepelnek a kínálatban: mind a három alaplapi M.2-es bővítőhely hűtőbordával érkezik, de ezzel együtt egy PCI Express bővítőkártyát is kapunk, amin további két „hűtött” M.2-es bővítőhelyet találunk. Az extrák sorát gyarapítja a HDMI streamer kártya, ami segít a processzor tehermentesítésében streamelés közben, plusz egy monokróm LED kijelzőt is rejt a lap, amelynek funkcionalitására később derül fény.

Galéria megnyitása

Egy lépcsőfokkal lejjebb az MPG Z390 Gaming Pro Carbon kap helyet, ami már „csak” tízfázisú tápellátással rendelkezik, de a modern dizájn hozzá is jár, csak úgy, ahogy a melegedő komponenseket hűtő alumínium bordák is. Az RGB LED alapú világítás itt sem marad el, M.2-es slotokból azonban már csak kettőt kapunk, és csak az egyikhez jár hűtőborda. A processzortuning ezzel az alaplappal is egészen biztosan gyerekjáték lesz, és ebben az új, forrasztott kupakkal rendelkező "K"-s processzorok is remek partnernek ígérkeznek. A prémium audió kodekről és a gyors WiFi vezérlőről szintén nem kell lemondanunk, ezzel együtt pedig az asztalra helyezhető antennát sem spórolják ki a csomagból.

Galéria megnyitása

Ugyanerre a nyomtatott áramköri lapra egy másik, MPG Z390 Gaming Edge AC típusjelzésű alaplap is épül, ami már gyengébb audió rendszert kap, valamint hátlapi portjairól is hiányozni fog az aranybevonat. A két M.2-es bővítőhely közül egyik sem kap hűtést, a WiFi vezérlőhöz hátlapi antennák csatlakoznak, a VRM hűtőjéről hiányzik az RGB LED világítás, plusz a PCH hűtője is szerényebb lesz egy fokkal. Ez persze nem tragédia, hiszen a változtatások többségével együtt lehet élni, amennyiben cserébe kellemesebb árcédula társul a termékhez.

Galéria megnyitása

Szerencsére a Mini-ITX rajongókról sem feledkezik meg az MSI, nekik ugyanis egy MPG Z390I Gaming Edge AC jelzésű alaplapot készítettek. Az ötfázisú VRM áramkörre megfelelő hűtés kerül, csak úgy, ahogy a Z390-es PCH-ra is, ami egyébként az M.2-es slot és a NYÁK közé kerül. A hűtött M.2-es slottal érkező alaplap minőségi audió vezérlőt és Intel gyártmányú WiFi vezérlőt kap, az RGB LED rajongókat pedig RGB LED tüskesorokkal várja.

Galéria megnyitása

A Tomahawk sorozat is egy új taggal bővül, ami nem más, mint a MAG Z390 Tomahawk. Az új alaplapnál az MSI az ezüst-fekete „színvilágra” szavaz, melegedő komponenseit pedig modern dizájnnal rendelkező, Tomahawk rakétára jellemző motívumokkal ellátott hűtőbordák fedik. A minden szükséges bővítőhellyel felvértezett alaplapról a hűtött M.2-es slot és az RGB LED alapú világítás sem hiányzik majd.

Galéria megnyitása

A sorban helyet kap a piros-fekete-szürke színvilágra támaszkodó MPG Z390 Haming Plus alaplap is, ami szokatlan módon figyelemfelkeltő kivágást alkalmaz a SATA portok környékén. Ez az alaplap a Z390-es lapkakészlet alapfelszereltségére támaszkodik, költséghatékony kivitelben érkezik, ugyanakkor a LED alapú világítás sem hiányzik róla, igaz, RGB LED-ek helyett itt csak sima piros LED-eket kapunk, amelyek viszont kiválóan passzolnak a dizájnhoz.

Galéria megnyitása

A sor végén a Z390-A Pro kullog, ami felszereltség terén az előbb említett MPG Z390 Gaming Plus-hoz hasonlít majd, de már egyhangú fekete dizájnnal érkezik, amit azért sokan szeretnek. Utóbbi két alaplapra sajnos már nem jut M.2-es hűtőborda, cserébe viszont kedvező áron lehet majd hozzájuk jutni – legalábbis a többi modellhez képest, mert azért a Z szériás lapok nem olcsóságukról híresek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap