Tényleg forrasztott IHS-t kapnak az új Intel processzorok

Kiszivárgott néhány dia, amelyek a Z390-es lapkakészletről és az új processzorokról árulnak el egyet s mást.

Tényleg forrasztott IHS-t kapnak az új Intel processzorok

Az Intelt régóta kritizálják azért, mert még felsőkategóriás processzorainál is pasztázást (ráadásul sokszor gyenge minőségűt) alkalmaz a lapka felülete és a hőt átvevő kupak (IHS) között, ez pedig nem teremt elég jó kapcsolatot a két felület között, vagyis a hőátadás hatásfoka nem túl optimális. Pontosan ezért szokták megskalpolni az Intel processzorait, ha tuningra kerül sor, hiszen a paszta cseréjével jelentősen csökkenthető a processzor üzemi hőmérséklete, ugyanis a hő hamarabb és hatékonyabban el tud távozni. Az AMD-nél ilyen probléma nincs, mivel a Summit Ridge és a Pinnacle Ridge sorozatú processzorok mindegyike forrasztott kupakkal érkezik, vagyis nincs értelme a termékek skalpolásának, hiszen ennél a módszernél már nem igazán lehet javítani a hőátadás hatásfokát, mert az eleve jó.

Galéria megnyitása

Korábban felmerült néhány pletyka, amelyek azt állították, az Intel kilencedik generációs Core processzorai már forrasztott kupakot kapnak, ezt pedig most megerősíti néhány kiszivárgott dia is. Igaz, a forrasztott kupak a jelek szerint a „K” jelölésű, tuningra szánt processzorok kiváltsága lesz, de ez nem is igazán probléma, hiszen ezeknél számít igazán, hogy jó legyen a hőátadás hatásfoka. Persze a többi processzor üzemi hőmérsékletére és élettartamára is jótékonyan hatna egy effajta váltás, de ez már egy másik történet.

Galéria megnyitása

A kiszivárgott adatokból fény derül az új processzorok hivatalos tulajdonságaira, így most már biztos, hogy a Core i7-9700K lesz az első olyan Core i7-es processzor, amely nem rendelkezik Hyper-Threading támogatással. TDP keret terén a három újdonság egyformán 95 wattal gazdálkodik majd, kétcsatornás memóriavezérlőjük pedig DDR4-2667 MHz-es modulokat kezel, ahogy azt a Kaby Lake és a Coffee Lake sorozatnál már megszokhattuk. Az újdonságok várható tulajdonságairól július második felében egyébként már beszámoltunk.

Galéria megnyitása

Az egyik dia a Z390-es lapkakészlettel kapcsolatos legutóbbi pletykát is megerősíti, vagyis a Z390 nem sok újítást kínál a Z370-hez képest: erősebb VRM-et kap, lesz rajta WiFi előkészítés (CNVI), valamint kap hat darab natív USB 3.1 Gen2 portot is. Noha több gyártó kínál már BIOS frissítést 300-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapjaihoz annak érdekében, hogy az új processzorokkal is használhassuk őket, az Intel a Z390-es modelleket ajánlja majd a nyolcmagos processzorokhoz, hiszen ezekkel érhető el optimális teljesítmény. Az első tesztek természetesen úgyis rávilágítanak, van-e különbség lapkakészletek szintjén.

Az Z390-es lapkakészlet és az új processzorok várhatóan októberben mutatkozhatnak be.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward