Csúcsalaplap az MSI-től AMD Threadripper processzorokhoz

A MEG X399 Creation fedélzetén minden jelen van, ami egy ütőképes munkaállomáshoz kellhet, de egyetlen dolog miatt azért hiányérzetünk lehet – mindjárt elmondjuk, miért.

Csúcsalaplap az MSI-től AMD Threadripper processzorokhoz

Az MSI június folyamán, a Computex alkalmával mutatta be különleges X399-es alaplapját, a MEG X399 Creation modellt, amely nem csak a Threadripper 1000-es, hanem a Threadripper 2000-es sorozatú processzorokhoz is kiválóan passzol. Utóbbiak éppen a napokban rajtoltak el.

A MEG X399 Creation alaplap kiváló felszereltséggel és nagyteljesítményű, 19 tápfázist kínáló VRM áramkörrel rendelkezik, így a 32 maggal és 64 szállal rendelkező RYZEN Threadripper 2990WX processzor tuningjakor sem jön majd zavarba. A melegedő komponenseket nagy felületű hűtőbordák fedik: a VRM mellett a PCH is kapott némi hűtést, ami az M.2-es bővítőhelyekre és a SoC tápfázisokra is átterjed. Az új alaplap két nyolctűs EPS és egy négytűs MOLEX tápcsatlakozón keresztül jut a megfelelő mennyiségű áramhoz. A TR4-es processzorfoglalat mellé összesen nyolc darab memóriafoglalatot kapunk, így igény esetén akár 128GB-nyi DDR4 ECC rendszermemória is csatasorba állítható. A kompatibilis memóriamodulok listája itt olvasható.

Galéria megnyitása

PCI Express 3.0 x16-os slotokból négyet kapunk, méghozzá fémkerettel megerősítve, amelyek sorrendben x16-os, x8-as, x16-os és x4-es sávszélességgel dolgoznak, de megbújik közöttük még egy PCI Express 3.0 x1-es bővítőhely is. Az adattárolókat a nyolc darab SATA 6 Gbps-os slot mellett három darab M.2 NVMe slot is fogadja – utóbbiak közül kettő az M.2-22110-es kártyákkal is kompatibilis, a harmadikban azonban nem fér el M.2-2280-asnál hosszabb SSD. Ha ez az M.2-es slot mennyiség esetleg kevés lenne, jól fog jönni a dobozban lapuló M.2-Xpander Aero bővítőkártya, ami további négy darab M.2-2280-as bővítőhellyel ajándékozza meg a rendszert. A PCI Express 3.0 x16-os slotba illeszkedő kártya négy darab PCI Expess 3.0 x4-es linkkel szolgálja ki az SSD-ket, egy 100 milliméteres ventilátorral pedig még a hűtésükről is gondoskodik. Erről a bővítőkártyárólkorábban már részletesebben is írtunk.

Galéria megnyitása

A felsőkategóriás alaplapon Realtek ALC1220-as audió kodek is helyet kapott, ami minőségi kondenzátorokkal dolgozik, rendelkezik optikai audió kimenettel,és még egy fejhallgató-előerősítő is csatlakozik hozzá. Noha azt várnánk, hogy a kínálatban 10 GbE LAN vezérlő is jelen van, erről sajnos szó sincs, ugyanis csak két darab, Intel i-219V vezérlőre kapcsolódó Gigabites Ethernet portot rejt a termék. Van viszont 1,73 Gbps-os 802.11ac WiFi és Bluetooth 5.0-s támogatás is, plusz USB 3.1 Gen2-es portot is kapunk, igaz, csak egyet, azt is Type-C kivitelben. USB 3.0-s portból összesen 14 áll rendelkezésre a hátlapi portok és az előlapi kivezetések jóvoltából, extraként pedig még egy USB 3.1 Gen1 Type-C portot is rejt a hátlap.

Galéria megnyitása

A PCH hűtőbordája, a SATA portok környéke és a hátlapi portok fedlapja alatt RGB LED alapú világítás teljesít szolgálatot, de ha további színes világításra vágyunk, találunk az alaplapon két 5050-es RGb LED szalagokat fogadó csatlakozót, valamint egy WS2812B típusú egységeket fogadó csatlakozót is – utóbbi 5 voltos tápfeszültségű, címezhető RGB LED-ek számára készült.

Galéria megnyitása

Az MSI újdonsága az E-ATX méretszabványt követi, az 20,4 x 27,2 centiméteres alapterülettel rendelkezik – ezt feltétlenül szem előtt kell tartani a megfelelő számítógépház kiválasztásakor. Az alaplap összesen 10 darab PWM ventilátor tápcsatlakozóval és három dedikált hőszenzorral rendelkezik, így a vele felszerelt rendszer hűtése és szellőzése könnyedén megoldható.

Galéria megnyitása

A MEG X399 Creation hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ára nagyjából 500 dollár lesz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward