Shop menü

LENCSEVÉGEN A GEFORCE RTX 4080?

A felirat alapján igen, de annyira sok a furcsaság a videokártya körül, hogy nem teljesen biztos, tényleg egy új generációs GeForce látható a fotón.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Lencsevégen a GeForce RTX 4080?

Egy ismert szivárogtató, aki az Ampere sorozat esetében már értékes információkat szállított, és ezek később hitelesnek is bizonyultak, most egy furcsa fotóval rukkolt elő, amelyen állítólag a GeForce RTX 4080 Founders Edition látható. Mivel a videokártya egy antisztatikus zacskóban helyezkedik el, nem lehet minden részletét alaposan megfigyelni, ám így is vannak furcsaságok, amelyekre egyelőre nincs válasz.

Az új videokártya a GeForce RTX 30-as sorozat dizájnnyelvét viszi tovább, ha az összképet nézzük, ám a „4080”-as felirat már egy kicsit kilóg a képből, az ugyanis szokatlan betűtípussal készült. Ez első körben arra utalhatna, hogy hamisítvánnyal van dolgunk, ám ahogy arra a VideoCardz munkatársai is rámutatnak, a betűtípus a hivatalos weboldalon találhatóval, ami nemrégen lett bevezetve, megegyezik (NVIDIA Sans NALA) – ettől még azért elképzelhető, hogy nem eredeti a kártya.

Galéria megnyitása

További érdekesség, hogy a hátlapi lemeznél nem látszik a rögzítőfül, konkrétan olyan, mint ha nem is lenne, így elméletileg a számítógépházba történő beszerelése sem valósítható meg – legalábbis a fenti fotón sehol sem látszik. A következő érdekesség az, hogy a videokártya túlságosan nagynak tűnik, ugyanis mérete a GeForce RTX 3090/3090 Ti sorozatot idézi. A ventilátor új dizájnnal rendelkező lapátokat kapott, amely alapján úgy tűnik, ez tényleg nem feltétlenül egy GeForce RTX 30-as sorozatú modell, amelyre „4080”-as feliratot aggattak. A ventilátor persze itt is nagyobb, mint egy GeForce RTX 3080-as modellnél, ami szokatlan.

Az eddigi szivárgások alapján a GeForce RTX 4080 nem a legnagyobb és legnagyobb étvágyú Ada Lovelace GPU köré épül, hanem az AD103-as megoldást használja, így elméletileg nem kéne neki akkora hűtés, mint ami a fotón látható, ám mivel a GA103/104-es modellekhez képest nagyobb fogyasztásra számíthatunk, már lehet létjogosultsága a magasabb hűtőtömbnek és a nagyobb ventilátornak.

Az aktuális kép alapján a szóban forgó videokártya körül lég sok minden sántít, legalábbis jelenleg úgy tűnik, azaz érdemes egészséges gyanakvással fogadni a képet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére