Leleplezte a Kirin 710 rendszerchipet a Huawei

A HiSilicon által kalap alá hozott újdonság minden tekintetben komoly előrelépést jelent a vállalat eddigi középkategóriás Kirin egységeihez képest.

Leleplezte a Kirin 710 rendszerchipet a Huawei

A Huawei a Samsunghoz és az Apple-höz hasonlóan saját tervezésű rendszerchipeket is alkalmaz az okostelefonjaiban, viszont az utóbbi időben a vállalat szinte csak a felsőkategóriás megoldásokra helyzete a hangsúlyt, így a közepes lapkák felett elrobogott az idő. De most végre ezen a fronton is változás következett be, és a Kirin 659 fölé megérkezett a palettára a Kirin 710.

A Kirin 710 egy olyan termék lett, ami felső-középkategóriás teljesítmény biztosítására lesz képes, és ennek megfelelően már nem csak Cortex-A53 egységek dolgoznak benne. A rendszerchip összesen nyolc darab processzormagot vonultat fel kettő darab négyfős klaszterre bontva. Az energiahatékony üzemelésről továbbra is Cotex-A53 feldolgozók fognak gondoskodni, viszont a teljesítményfelelősök szerepkörébe már Cortex-A73 egységek léptek, ez pedig jelentős gyorsulást fog eredményezni a Kirin 659-hez mérten. A Huawei által elmondottak alapján az új lapka a Geekbench 4.1 alatt 75, illetve 68 százalékkal lesz képes magasabb pontszámot produkálni (egy és többszálas terhelés). Hogyan alakulnak az órajelek? Nos, a szerényebb csoport 1,7 GHz-en fog munkálkodni, a Cortex-A73 magok viszont már egészen 2,2 GHz-ig skálázódhatnak.

Galéria megnyitása

A HiSilicon szakemberei végre dobták a régi Mali-T830 grafikus vezérlőt, de azért azt rögtön le kell szögezni, hogy továbbra sem a GPU lesz az erőssége az újdonságnak. A Kirin 710 fedélzetén a szintén ARM által fejlesztett Mali-G51 található MP4 kiszerelésben. A nyers teljesítményt tekintve ezen a ponton 130 százalékos erőlépésről beszélhetünk, a hatékonysága pedig éppen a duplája. A Huawei minden olyan okostelefonjában beveti majd a GPU Turbo technológiát is, amibe a Kirin 710 fog kerülni. A vállalat elmondása alapján nem fognak csalódni azok a felhasználók sem, akik előszeretettel játszanak. Bár a kínaiak említést tesznek a mesterséges intelligenciáról, a Kirin 710 fedélzetén a jelek szerint nincs NPU, ez megmarad a Kirin 970-nek. A leírás alapján itt hasonló a helyzet, mint a Qualcomm mobilplatformjainál, ahol a rendszerchip minden főbb egysége (pl. CPU, GPU, DSP) össze tud dolgozni a gépi tanulás és az MI gyorsítása érdekében.

A multimédiás lehetőségek tekintetében sajnos nem sok információ derült ki a friss rendszerchippel kapcsolatban. A Huawei nem beszélt például arról, hogy milyen felbontás támogatott a megjelenítők esetében, de ez valószínűleg 1080p-ben lett meghatározva, az viszont egészen biztos, hogy nem okoz gondot az extraszéles képarányú panelek bevetése. A képfeldolgozó processzornál nem derült ki, hogy milyen kamerákat képes kezelni, viszont néhány fontos jellemzőt megtudhattunk: az ISP képes lesz javítani a fotók minőségét rossz fényviszonyok esetén, biztosít témafelismerést, és támogatott lesz a Face Unlock funkció, tehát az arc alapján való azonosítás.

A 4G LTE modem természetesen részét képezi a Kirin 710-nek. A mobil hálózati egység Cat.12/Cat.13 besorolású, ennek megfelelően 600 Mbps-os letöltési sebesség elérését teszi lehetővé, a feltöltések alkalmával pedig 150 Mbps-os tempóval lehet számolni. Támogatott a Dual-SIM, és mind a kettő hálózati kártya esetében tudja biztosítani a 4G elérést maximális sávszélességgel, valamint még a VoLTE lehetőséget is. A terméket a TSMC gyártja a Huawei számára, és 12 nm-es csíkszélességen készül. Ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy remek hatékonysággal üzemeljen, és mivel a mérete sem lesz túl nagy, így az előállítási költsége is elfogadható szinten maradhat, és így jobb eséllyel fog megjelenni jó ár-érték arányú okostelefonokban – esetleg táblagépekben. Ez az első olyan HiSilicon rendszerchip, ami ilyen csíkszélességen születik.

A Huawei elsőként a Nova 3i okostelefonban állítja rajthoz a Kirin 710 rendszerchipet, a későbbiekben pedig sok más mobilban is felbukkanhat majd ez. Valószínűleg sokáig alkalmazni fogja a cég. Kíváncsian várjuk, hogy mit mutat majd az első teszteken a rivális lapkákkal szemben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward