Lehengerlő teljesítményt nyújt az Nvidia Ampere A100 GPU

Az A100-as GPU lényegében 47%-kal gyorsabb, mint egy GeForce RTX 2080 Ti az OctaneBench tesztben, ami igen komoly eredmény. Az összehasonlítás persze nem teljesen korrekt, de így is segít elképzelni, mire képes az Nvidia új csodafegyvere.

Lehengerlő teljesítményt nyújt az Nvidia Ampere A100 GPU

Az Nvidia Ampere sorozatának első tagja, az A100-as GPU már elég régen bemutatkozott, ám azzal kapcsolatban nem igazán kaptunk képet, hogy pontosan milyen teljesítményre képes a termék valós körülmények között. Mint ismeretes, az A100-as GPU egy 7 nm-es csíkszélességgel készülő lapka formájában érkezik, ami 54 milliárd tranzisztorral rendelkezik. A 6912 CUDA maggal ellátott GPU mellé igen komoly teljesítményű VRAM került, ugyanis 40 GB-nyi HBM2E lapkát kapcsoltak hozzá, amelyek 1555 GB/s-os effektív memória-sávszélességet kínálnak.

Az adatközpontokba szánt A100-as GPU-t nemrégiben megkaparintotta az OTOY ügyvezetője, Jules Urbach, aki csapatával az OctaneRender szoftver mögött áll, így kihasználták a lehetőséget és megnézték, milyen teljesítményre képes az új GPU.

Galéria megnyitásaA mérések alapján az A100-as GPU 446 pontot szerzett az OctaneBench futtatása során, ami lényegében az OctaneRender tesztprogramja. Ez a pontszám elsőre nem mond sokat, ám ha azt is megemlítjük, hogy egy konzumerpiaci GeForce RTX 2080 Ti esetében 302 pont a maximális eredmény, akkor jól látszik, hogy az A100-as GPU 47%-nál is nagyobb előnyre tett szert.

Ez persze nem is csoda, hiszen jóval több erőforrással rendelkezik, valamint az új architektúra is hoz némi extra teljesítményt a konyhára. Talán egy fokkal igazságosabb összehasonlítás, ha az eleve a munkaállomásokba szánt Quadro RTX 8000-es modellel hasonlítjuk össze a terméket: utóbbi kártya 328 pont elérésére képes, azaz igazából elég jól állja a sarat még mindig.

A lényeg persze az lenne, hogy az előző generációs GPU-val, a V100-zal mérnék össze az újdonság képességeit, az ugyanis korrektebb összehasonlítás lenne, hiszen mindkét GPU ugyanabban a piaci szegmensben foglal helyet. A teljesítmény persze így is impresszív, ugyanis ezzel a pontszámmal most az A100 a világ leggyorsabb GPU-ja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap