Lefelé bővült tovább a MediaTek 5G-s lapkacsaládja

Befutott a Dimensity 720, ami még mindig egy nagyon ütőképes konstrukciónak tűnik, és ezzel már 200 dollár alá is benézhetnek majd az 5G-s mobilok.

Lefelé bővült tovább a MediaTek 5G-s lapkacsaládja

A MediaTek eddig még szinte minden Dimensity szériás chipet jól pozícionált, és a fejlesztések több mobilban is megjelentek. Valószínűleg a Dimensity 720 is szép jövő elé néz, az eddigi ismeretek alapján ugyanis korrekt alappal szolgálhat nagyon sok középkategóriás konfigurációnak, amik már az 5G támogatást tűzték ki célul.

A Dimensity 800 alá elhelyezett Dimensity 720 több ponton is nagyon hasonlít a társára, de az architektúrában a feldolgozók arányai eltoldódtak, így ez már egy fokkal szerényebb lesz. Ez az újdonság is Cortex-A76 és Cortex-A55 magokat alkalmaz például, ráadásul változatlan órajele a korábbihoz képest, itt is 2 GHz-en fog üzemelni a CPU. Az egyetlen lényeges különbség, hogy itt már nem négy-négy mag dolgozik össze, hanem kettő nagy teljesítményre kihegyezett egység mellé hat darab energiahatékony megoldás került. Az aszimmetrikus felépítésnek hála a fogyasztása alacsonyabb lesz a lapkának, viszont a sebességét tekintve is visszalép.

Galéria megnyitása

Az integrált grafikus vezérlő tekintetében a MediaTek ismét Mali-G57 egységet alkalmaz, ami megegyezik a Mali-G77-tel, csak mivel itt kevés magból áll, így a nevében alacsonyabb a számozás. A Dimensity 800-nál egy Mali-G57 MP4 teljesített szolgálatot, míg az új rendszerchipben egy MP3 kiszerelésű, tehát három egységből álló IGP bukkant fel. Az API támogatás szempontból itt már nem lehet ok panaszra, a tempó pedig még a legtöbb esetben valószínűleg elegendőnek fog bizonyulni.

A memóriavezérlő LPDDR4x egységeknek az alkalmazására biztosít lehetőséget, és 2133 MHz-es órajelig biztosít szupportot. A maximálisan bevethető rendszermemória 12 GB, ami nem nevezhető szigorú megkötésnek, tekintve, hogy ez a lapka már erős középkategóriás mobilokba lett tervezve. A tárhelyet illetően kizárólag UFS 2.2 lapkákat lehet itt felhasználni, szóval ezen a ponton sem fogja majd vissza semmi a teljesítményt.

Rendelkezik dedikált NPU-val az egység, de erről részleteket nem közölt a MediaTek. A megjelenítőket tekintve nem okoz gondot a lapka számára a széles képaránya, akár 21:9-es panelt is képes gond nélkül kezelni. A felbontás 1080p-s lehet legfeljebb, és a 90 Hz még így is elérhető, szóval az animációk nagyon simán köszönhetnek majd itt vissza. Van HDR10+-hoz hasonló képjavítás is, a MiraVisiont használja a vállalat.

Az ISP egység legfeljebb 64 MPixeles kamera kezelésére képes, és duálkamerás felállásban pedig 20 és 16 megapixeles páros fogható egyszerre munkára. Videózáskor 4K Ultra HD minőséggel lehet számolni, és támogatott a HEVC/H.265 és a VP9 tömörítés is – ez utóbbi csak lejátszáskor. Rengeteg jó fotós és videós funkció lesz itt biztosítva, például a zajszűrésre, MI alapú képjavításra, fejlett HDR-re.

Galéria megnyitása

A kapcsolati lehetőségek terén a legfontosabb, hogy van 5G modem a fedélzeten, és ehhez kapcsolódóan a VoNR technológia is támogatott, tehát hívásokat is lehet majd az 5G-n bonyolítani. Van vivő aggregáció is, kétszeres, hogy jobb lehessen a hálózati összeköttetés. Természetesen adott még a 4G LTE támogatás is, és ennél, valamint az 5G-nél is kiterjedt hálózati támogatással lehet számolni a frekvenciatartományokat tekintve.

Dual-SIM-es lehetőség is van itt, de csak DSDS módot támogat a lapka, ami ma már sajnos megszokott. És adott itt a MediaTek 5G UltraSave technológia is, ami intelligensen úgy kezeli az 5G használatát, hogy a hatékonyság és a teljesítmény is mindig éppen ideális legyen. Számolni lehet még a Dimensity 720 rendszerchip kapcsolati képességeinek a lajstromán 802.11ac szabványnak is megfelelő Wi-Fi-vel, Bluetooth 5.1 modullal, valamint A-GPS vevővel, ami a GLONASS, a BeiDou és a Galileo helymeghatározó rendszereket is tudja használni.

7 nanométeres eljárással készül a Dimensity 720, ennek köszönhetően is kiváló lesz a hatékonysága, és nagyon apró helyet foglal majd el a mobilban, ami a tervezők számára kulcsfontosságú lehet. A TSMC felel a lapka előállításáért, és már el is kezdődött ennek a gyártása.

A MediaTek Dimensity 720 globálisan be lesz vetve okostelefonokban jelen állás szerint. És, ha minden jól megy, akkor bizony nem is kell már túl sokat várni arra, hogy az első okostelefon megjelenjen ezzel a rendszerchippel a fedélzetén.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap