Lebonyolították a világ első telefonhívását 5G hálózaton

A VoNR hívás ázsiai és európai együttműködés eredményeként valósult meg, és kiváló hangminőséget nyújtott.

Lebonyolították a világ első telefonhívását 5G hálózaton

Az első 5G hálózatok már elindultak globálisan 2019-ben, az első 5G-s megoldások pedig már 2018 végén üzembe álltak. Okostelefonok pedig már egyre szélesebb kínálat mellett érhetőek el 5G támogatással. Ezek alapján egy kicsit furcsának hangozhat, hogy az első mobilhívást még csak most valósították meg, de így van.

A VoNR, vagyis Voice over New Radio egyáltalán nem alap szolgáltatás attól függetlenül, hogy az 5G hálózatok már üzemelnek, a hanghívások minden esetben a 4G LTE vagy más hálózatokon történnek még napjainkban. Viszont az Oppo, a MediaTek és az Ericsson most megtette az első lépést abba az irányba, hogy ez minél hamarabb megváltozzon.

Az Oppo jelentette be hivatalos közleményben, hogy sikeresen bonyolított le hanghívást 5G hálózati környezetben, és ehhez módosított eszközt használt. Az Oppo nem nevezte meg, hogy melyik okostelefonján kivitelezte a VoNR-t, de azt megtudhattuk, hogy egy olyan készülék volt az alany a próba során, ami a MediaTek által biztosított, integrált 5G modemes rendszertchipet használta. Egészen pontosan a Dimensity 1000L lapka hozzájárulásával sikerült ez megoldani. Az 5G SA hálózati környezetet pedig az Ericsson biztosította, szóval a svédek érdemes is az eredmény.

Galéria megnyitása
Luca Orsini (Ericsson) és Andy Wu (Oppo)

A kínaiak beszámolója szerint a VoNR képes lesz minden szempontból javítani a felhasználói élményt. A magasabb elérhető sávszélességnek köszönhetően magasabb bitráta mellett mehet a folyamatos hangátvitel, és érződött is a teszt során, hogy jobb a hangminőség visszaadása. És a késleltetés is alacsonyabb, ami az 5G esetében az egyik legfontosabb előnyként emelendő ki általában, szóval a VoNR esetében minden eddiginél közvetlenebbül mehet a csevegés.

Az Oppo mostantól azon lesz, hogy minél előbb képes legyen a fogyasztók számára elterjeszteni az 5G-s kommunikációs lehetőségeit. Erről Andy Wu, az Oppo alelnöke és a szoftverfejlesztői üzletág vezetője nyilatkozott. A cég proaktívan azon lesz, hogy tőle telhetően minden megtegyen a technológia fejlődését illetően. Az Ericsson központjában zajlott kísérlet kapcsán elmondták a svédek, hogy a kapcsolódás a mobilok között szinte azonnal, instant ment, és teljesen simán, egyetlen gombnyomással lehetett a hívás közben videocsevegésre is váltani.

A VoNR bevezetésével az okostelefonok lényegében mindenféle szempontból képesek lennének áttérni az 5G kizárólagos támogatására, nemcsak az adatkapcsolatok lennének az új generációs hálózatokon folytathatóak. Ezzel megnyílna az út az 5G SA előtt, hiszen az SA (Standalone) és az NSA (Non-Standalone) architektúrák között az a különbség, hogy az NSA esetében még az egyéb infrastruktúrákra is kell támaszkodni a használat során, míg az SA esetében kizárólag az 5G-n „lóghat” a mobil.

Azt most még nagyon nehéz megmondani, hogy a VoNR szolgáltatás mikor indulhat el a szolgáltatóknál, de tekintve, hogy a 4G LTE esetében ehhez évek kellettek, nem lenne meglepő, ha ezúttal is hasonló lenne a helyzet. Az első szolgáltatók persze talán már idén is megpróbálkoznak majd a VoNR bevezetésével, de valószínűleg hosszú időnek kell ahhoz eltelnie, hogy ez legalább annyira elterjedt legyen, mint ma a VoLTE.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap