Leállítja az Itanium processzorok gyártását az Intel

Az Itanium 9700-as processzorok voltak a sorozat utolsó képviselői, az IA-64 architektúra jövője pedig nagyon bizonytalan.

Leállítja az Itanium processzorok gyártását az Intel

Az Intel tegnap értesítette partnerei és vásárlóit egy fontos döntésről, amelynek értelmében véget ér a szerverpiacra szánt Itanium processzorok pályafutása. Az Itanium széria első képviselője még 2001 folyamán jelent meg és nagy reményeket főztek hozzá, ám az IA-64 architektúra végül nem aratott akkora sikert, mint amekkorát vártak tőle. Az Intel 64-bites architektúrája konzumerpiacot egyáltalán nem tudta meghódítani, így az x86-os architektúrát sem tudta leváltani, hiszen az AMD64 sokkal vonzóbbnak és használhatóbbnak bizonyult, mivel kompatibilis az x86-os utasításkészlettel, ami az IA-64-ről nem mondható el. Az IA-64 a kisebb kezdeti sikerek után már a szerverpiacon is csak bukdácsolt az elmúlt évek során, így a sorozat megszűntetése nem túl meglepő húzás az Intel részéről.

Az Itanium sorozat legutóbb 2017 második negyedévében frissült, amikor megjelentek a „Kittson” kódnévre keresztelt Itanium 9700-as sorozatú processzorok. Ezek gyakorlatilag a 2012-ben piacra dobott „Poulson” kódnevű Itanium 9500-as sorozatú processzorok továbbfejlesztett, magasabb órajel elérésére képes kiadásai voltak. Az Itanium 9700-as processzorok 4 vagy 8 processzormaggal rendelkeznek, így 8 vagy 16 szálat képesek egyidejűleg kezelni, foglalat terén pedig az LGA-1248-as megoldást használják és ECC támogatással is rendelkeznek.

Galéria megnyitása Nem készül több Itanium sorozatú processzor Maga az IA-64-es architektúra már évek óta nem fejlődött, valamint új termékek piacra dobását sem tervezte a vállalat, így csak idő kérdése volt, mikor kerül pont az Itanium sorozat pályafutásának végére. Ez a pont éppen tegnap foglalta el a helyét: az Intel döntésének értelmében már csak 2020. január 30-ig rendelhetnek a partnerek Itanium 9700-as sorozatú processzorokat, valamint C112-es és C114-es Scalable Memory Buffereket, a megrendelések teljesítése pedig 2021. július 29-ig tart.

Ez igazából nem túl nagy érvágás a piac számára, hiszen az Itanium processzorok felhasználói tábora erősen limitált – jelenleg már csak a HPE Integrity Superdome konfigurációk használják őket, amelyeken a 2017 közepén megjelent HP-UX 11i v3 operációs rendszer dolgozik. A HPE a meglévő és az említett határidőig bővített rendszerekhez egészen 2025. december 31-ig biztosít támogatást, ám a konfigurációk értékesítését már évekkel hamarabb befejezhetik, ugyanis a raktárkészletek nem valószínű, hogy kitartanak addig.

Az üzleti felhasználóknak tehát még van néhány évük arra, hogy eldöntsék, mely termékekkel helyettesítik az Itanium 9700 alapú rendszereiket, és a váltáshoz szükséges lépéseket is nyugodtan megtervezhetik. Hogy mi lesz az IA-64 architektúrával? Erről egyelőre nem beszélt az Intel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward