Lassan az Adobe is temetni kezdni a Flasht

A Flash CC fejlesztőszoftver következő kiadása már Animate CC névvel érkezik, HTML5 funkciókból pedig még több kap helyet benne, ami a változás jele.

Lassan az Adobe is temetni kezdni a Flasht

Az Adobe Flash név manapság már nem cseng valami jól, aminek több oka is van. A szoftver működése egyrészt nem valami hatékony, ami a mobileszközök esetében túlzott akkumulátoridő-fogyasztásban nyilvánul meg, de ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a Flash tele van biztonsági résekkel. Sok ilyen biztonsági résről hullott le a lepel, amikor az olasz Hacking Teamtől különböző dokumentumok szivárogtak ki, és ezek későbbi befoltozása sem jelenti azt, hogy innentől biztonságos lesz a szoftver.

Galéria megnyitásaA fentiek miatt sok vezető cég fordult el a Flashtől, helyette pedig a HTML5 szekerét kezdték tolni – remek példa erre a Firefox. Az Adobe persze továbbra is bízott termékében, ám a színfalak mögött megkezdődött a változás. Most a cég bemutatta Flash CC fejlesztőszoftverének legújabb kiadását, amely Adobe Animate CC néven válik elérhetővé.

Az Animate CC számos újdonsággal jelentkezik HTML5 fronton, de az is újítás lesz, hogy az elkészített tartalmak a korábbinál többféle fájlformátumba lesznek exportálhatóak. A szokásos SWF fájlok mellett HTML5 és SVG tartalom készítésére egyaránt lesz mód.

Szintén komoly előrelépés, hogy az Interactive Advertising Beaureau elfogadta HTML5-ös reklámkészítő platformként a Flash CC-t, így a fejlesztők Flash konténer alkalmazása nélkül is készíthetnek különböző tartalmakat. A HTML5 alkalmazása több szempontból is előnyös: mobil fronton például biztosak lehetnek benne a készítők, hogy megjelennek a tartalmaik, hiszen ezeket nem blokkolja majd a böngésző bővítmény-biztonságtechnikai szempontok miatt – a Flash plugin esetében ilyesmire már volt példa.

Az Animate CC várhatóan jövő januárban érkezik, a frissítés után pedig már az Animate CC nevet használja a szoftver a korábbi Flash CC telepítéseknél is. Ezzel az Adobe a jelek szerint lassan le fog zárni egy korszakot: a rosszul csengő Flash nevet leváltják, a fejlesztőknek pedig lehetőséget biztosítanak a HTML5 hatékonyabb használatára. Érdekesség, hogy a Flash CC-vel dolgozó fejlesztők már napjainkban is HTML5 alapokra építik a Flash CC-ben készített tartalmak harmadát, azaz a változás elkezdődött. Persze a Flash néhány területen sokáig használatban maradhat még, hisz rengeteg népszerű játék épül köré.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap