L3 Cache is kerülhet a következő Intel Atom lapkákra

Az újításról egy Intel dokumentum árulkodik, ám az L3 Cache pontos felépítésével és működésével kapcsolatban egyelőre nem árul el részleteket.

L3 Cache is kerülhet a következő Intel Atom lapkákra

Az Intel a jelek szerint elég komoly változást eszközöl a következő generációs, Tremont kódnévre keresztelt Atom processzordizájn esetében, ugyanis egy olyan újítás kerül a lapkába, amire eddig nem volt példa. A nyílt forráskódú projektekkel foglalkozó 01.org weboldalon, ami az Intelhez fűződik, nemrégiben érdekes dokumentum jelent meg. A fejlesztők számára készített diagnosztikai alkalmazás, amely a perfmon nevet viseli, segíteni fog a kódok futásának figyelésében, azaz ellenőrizhető lesz, mely területek jelentenek szűk keresztmetszetet az adott kód esetében, a lehetőségek között pedig az L3 Cache teljesítményének figyelése is jelen lesz. Utóbbi alapján úgy tűnik, hogy a következő generációs Atom processzordizájnban már helyet kap az L3 Cache is, ami több szempontból is hasznos.

Galéria megnyitása

Ugyan az L3 Cache miatt növekszik a lapka fogyasztása, cserébe azonban a teljesítmény is növekedhet, hiszen az L3 Cache-ben tárolt adatokat sokkal gyorsabban elérhetik a processzormagok, mint ha a rendszermemóriához kellene fordulniuk értük. Az üresjárati fogyasztás emelkedését egyébként ellensúlyozhatja az, ha az L3 Cache több részre van felosztva, ezeket pedig szükség esetén energiatakarékos módba lehet kapcsolni, amennyiben éppen nincs munkájuk. Az egyelőre nem világos, hogy az L3 Cache pontosan milyen felépítéssel rendelkezik majd, illetve pontos működéséről sem esett még szó.

Galéria megnyitása

A Tremont processzormagok a korábbi hírek szerint az 5G infrastruktúrában dolgozó Snow Ridge lapkákon, valamint a Foveros technológiát használó hibrid Lakefield lapkákban egyaránt helyet kapnak. Utóbbi lesz az első publikus megoldás, amelyben helyet kap az új dizájn, illetve ami a Core és az Atom processzormagokat egyesíti az Intel Foveros technológiájával. A lapka várhatóan egyetlen Sunny Cove sorozatú Intel Core processzormagot, valamint négy darab Tremont processzormagot kap majd, gyártása pedig már az év végén megindulhat.

Az Intel Atom útiterv alapján a Tremont után 2021-ben érkezik a Gracemont, majd 2023-ban egy újabb „mont” is felbukkan, ami magasabb egyszálas teljesítményt, magasabb órajeleket és új szolgálttásokat vonultathat fel. Ebben az időszakban a Core részleg a Sonny Cove, a Willow Cove, illetve a Golden Cove dizájnokkal rukkol majd elő.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap