Küszöbön a 9. generációs mobil Intel Core processzorok rajtja?

Úgy tűnik, az év második negyedévében több új mobil processzort is piacra dobhat az Intel.

Küszöbön a 9. generációs mobil Intel Core processzorok rajtja?

Az Intel hamarosan, az év második negyedévében mutatja be új, 9. generációs mobil Core sorozatú processzorait, amelyek közül első körben a Core i9-től Core i5-ig terjedő kínálatot ismerhetjük meg. Ezek a processzorok főként felsőkategóriás gamer noteszgépekben kapnak majd helyet, asztali társaikhoz képest pedig jelentősen alacsonyabb alap-órajelet használnak annak érdekében, hogy beférjenek a megfelelő TDP keretbe.

Galéria megnyitása Az új processzorok adatai (Forrás: AnandTech) Az érkező processzorokról hivatalos dokumentumok árulkodnak, így az újdonságok létezése teljesen biztos, sőt, egyes paramétereikről is lerántja a leplet a dokumentum. Hogy miért közöl ilyen adatokat az Intel a hivatalos rajt előtt? Azért, mert egyes megrendelőknek, illetve partnereknek szükségük van bizonyos adatokra még jóval a rajt előtt, hogy képet kaphassanak arról, milyen teljesítménnyel rendelkeznek az adott processzorok. Ezekre az adatokra egyebek mellett az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Ipari és Biztonsági Irodájának is szüksége van (BIS), így az Intel és egyéb gyártók is közölnek egy-egy összeállítást az új termékek megjelenése előtt. Az intel részéről ebben szerepelnek az APP (Adjusted Peak Performance), a CTP (Composite Theoretical Performance, valamint a GFLOP/s adatok is, így az új processzorok várható teljesítményét könnyedén el lehet helyezni az aktuális kínálathoz képest.

A leggyorsabb processzor a szorzózár-mentes Core i9-9990HK lesz a maga nyolc magjával és tizenhat száljával. Ez a modell 16 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárat kap, maximális Turbo Boost órajele pedig 5 GHz lesz, ami mobil fronton igen szokatlan. A CTP érték persze alacsonyabb lesz, mint az asztali processzoroké, ez pedig az alacsony magórajellel magyarázható, hiszen a 45 W-os TDP keretet az esetek többségében nem lehet átlépni – ha nincs megfelelő hűtés. A Core i9-9980H nagyrészt ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik majd, mint az említett modell, ám már szorzózáras kivitelben készül, magórajele pedig várhatóan alacsonyabb lesz.

A Core i7-es modellek között a Core i7-9850H és a Core i7-9750H tartózkodik, amelyek szintén nyolc maggal rendelkeznek, de Hyper-Threading támogatást már nem kapnak. Az L3 Cache méretét 12 MB-ra csökkentették, a maximális Turbo Boost órajel pedig már csak 4,6 GHz lesz. Ezek a processzorok a Core i9-9880H-hoz hasonlóantermészetesen szorzózárral érkeznek, csak úgy, ahogy a lentebb tárgyalt összes többi modell is.

A Core i5-ös család tagjai meglepő módon nem hat, hanem csak négy processzormagot vonultatnak fel, viszont ezekhez Hyper-Threading támogatás is jár, az L3 Cache mérete 8 MB. A Core i5-9400H esetében a CTP adatok alapján ugyanazt a teljesítményt kapjuk, mint amit a Core i5-8400H-nál már megszokhattunk, a Core i5-9300H viszont gyorsabb lesz a Core i5-8300H-nál.

A dokumentum egy Core i3-9100H típusú processzorról is említést tesz, amely négy maggal és 4,2 GHz-es maximális Turbo Boost órajellel rendelkezik, megosztott harmadszintű gyorsítótára pedig 6 MB-os.

Az új Intel processzorok várhatóan az év második negyedévében mutatkoznak be, így akkor a most még nem ismert paraméterikről is lehull a lepel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap