Különleges kamerákat kaphatnak az iPhone-ok

Triplakamerát és hátlapi 3D-s képalkotót hozhat a jövő az Apple okostelefonjaiban.

Különleges kamerákat kaphatnak az iPhone-ok

Az Apple okostelefonja általában remek képminőséget tudnak nyújtani videózás és fotózás esetén is, de manapság ez már nem elegendő, a felhasználóknak a mobilgyártók egyre különlegesebb megoldásokat biztosítanak. Éppen ezért a cupertinói alakulat is keresi azt, hogy milyen extrával tudná meglepni a jövőbeli érdeklődőket.

A Bloomberg a napokban arról számolt be, hogy egy, az Apple-höz közel álló fejlesztő szerint a vállalat arra készül, hogy egy igazán ütős, 3D képalkotásra képes kamerát vet be az iPhone-ok esetében. Egy ilyen kamera abszolút kézenfekvő lenne az Apple számára, a cég ugyanis nagy hangsúlyt fektet már hosszú ideje a kiterjesztett valóság fejlesztésére, és bizony az AR mellett nagyon sok új lehetőség tárulkozhatna egy ilyen megoldással. Az iPhone-ba kerülő 3D kamerával pillanatok alatt meg lehet oldani azt, hogy a felhasználó beszkennelje a környezetét, vagy valós időben használja fel a térhatású képet.

Az Apple az előlapon már most is szolgál 3D érzékelésre képes kamerával, de a Face ID-hoz tartozó egység legfeljebb 50 centiről működik, ez a hátlapra kerülő új megoldás viszont egy fejlesztő elmondása alapján akár 4,5 méterről is megbízhatóan tudná tenni a dolgát.

Az új rendszer működéséről a Bloomberg annyit tudott közölni, hogy az eddiginél jóval nagyobb hatótávolságot egy új lézeres szkennert alkalmazva próbálja kivitelezni az Apple, mert a meglévő TrueDepth kameránál éppen az infrás pontvetítő jelenti a gyengepontot. A neve elhallgatását kérő fejlesztő elmondása alapján ez a kamera a portrék tökéletesítéséhez is fel lehet majd használva, tehát valószínűleg képes lesz arra a rendszer, hogy a 3D kamerától származó információkat vegye figyelembe a mesterséges mélységélesség generálásakor. Állítólag az Apple már egyeztet a Sonyval a kameramodul teszteléséről. Az viszont még odébb van, hogy ez a megoldás felbukkanjon az iPhone-ok fedélzetén, mert bár a Bloomberg beszámolója alapján 2019-re tervezte ezt a cég, de csúszik, és ezért csak 2020-ban érdemes rá számítani. A lap felkereste az Apple-t is az ügyben, de nem kommentálta a hírt a vállalat szóvivője.

Galéria megnyitása
ARKit bemutató egy iPhone X kijelzőjén

3D kamera helyett idén egy olyan triplakamerás megoldással rukkolhat elő az okostelefonjánál a vállalat, ami egészen más extra lehetőséget nyújthat. A Bloomberg úgy tudja, hogy csak a legdrágább modell, az iPhone XS Max utódja fogja megkapni a harmadik képalkotót, és egy olyan komponens bukkanhat majd itt fel, ami egy ultraszéles-látószögű lencserendszerrel lesz felvértezve. Egy ilyen kamerával ki lehet tolni a zoomátfogást, és ennek a közbenjárásával akár szűkebb belső tereket is jól lehet majd fotózni, például egy utazás alkalmával; de akár a fotók képminőségének a javításánál is segítségül lehet hívni, mert extra képi információval tud szolgálni. Az új kamerán felül szoftveres változásokkal is lehet számolni, az Élő Fotók funkció például tovább lesz fejlesztve, így kétszer hosszabb élőképeket tud majd rögzíteni, és a megfelelő pillanat előtti és utáni videókat is megörökítheti.

A Bloomberg arról is említést tesz még zárásul, hogy nem kizárt a C-típusú USB csatlakozó megjelenése az iPhone-okon a jól bejáratott Lightning aljzat helyén. És hamarosan jöhet egy új generációs olcsó iPad 10 hüvelyk körüli képátlóval, valamint az Apple készen áll az iPad miniből is egy friss kiadást elindítani. Ez utóbbi talán érdekesebb, ugyanis a kicsi iPad nem változott 2015 óta, és bizony nagyon sok új fejlesztés jelent meg azóta a vállalatnál. A tabletekről már más források is beszámoltak korábban, és most a Bloomberg is azt adta hírül, hogy ezek tavasszal futhatnak be.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap