Külön rendszerchip jöhet az Android Góhoz

Külön rendszerchip jöhet az Android Góhoz

A Qualcomm friss pletykák szerint olyan rendszerchipet mutathat be, amit direkt a fapados Androidot futtató okostelefonok számára készít. Egyelőre még sok részlet ködös az új lapka esetében, de azt már lehet látni, hogy alsókategóriás igényekhez lesz igazítva.

A kiszivárgott információkban Qualcomm QM215 néven szerepel a fejlesztés alatt álló termék, szóval egyelőre nem Snapdragon 215-ről beszélhetünk, de egyébként a Snapdragon 212 utódja lehet a felépítése alapján. A processzor tekintetében négymagos megoldásra kell számítani, és az előzetes adatok alapján a feldolgozók működési frekvenciája maximális terhelés esetén 1,3 GHz lehet. Arról nincs szó, hogy pontosan milyen magokról beszélhetünk, és bár valószínűleg sokan reménykednek abban, hogy legalább a 64 bites támogatást nyújtó ARM Cortex-A53 kvartettről lesz szó, ez sajnos egyáltalán nem biztos. Bár már régóta jelen van a 64 bit az okostelefonok körében, bizony eddig a Snapdragon 200 széria összes tagja 32 bites volt Cortex-A7 vagy Cortex-A5 feldolgozókkal a fedélzeten.

Galéria megnyitása

A grafikus vezérlő egység kilétére sem derült fény, de azt már tudni véljük, hogy 650 MHz-es frekvencián üzemelő integrált GPU-ról lesz szó. Korábban a Snapdragon 212-ben egy mindössze 400 MHz-es Adreno 304 teljesített szolgálatot, tehát ahhoz mérten itt remélhetőleg komolyabb előrelépéssel lehet majd számolni. A rendszermemória jelen állás szerint 1, legfeljebb 2 GB-os méretű lehet majd a Qualcomm QM215 mellett, és LPDDR3 modulok vethetőek itt be. Ami pedig a háttértár kapacitását illeti, 8 vagy 16 GB-ot vethetnek majd be a mobilgyártók a készülékek tervezése során.

Az alsókategóriás rendszerchiphez jelen állás szerint legfeljebb 720p-s felbontású megjelenítőt lehet majd társítani, de persze az alacsony költségvetésű mobiloknál ez nem jelent majd problémát. Elvileg nem lesz akadálya annak, hogy a 16:9-estől eltérő képarányú kijelzők kerüljenek itt elő, ami napjainkban már nem ritka az olcsóbb szerkezeteknél sem. És még arról is van említés a kiszivárgott információkban, hogy az ujjlenyomat-olvasó használatát is támogatni fogja a Qualcomm QM215, tehát az olcsóbb készülékeknél is terjedni kezdhet az ilyen biometrikus azonosítási lehetőség.

Arról nem szólt a fáma, hogy mikor találkozhatunk majd az Android (Go edition) operációs rendszerű okostelefonok számára ideális rendszerchippel, de talán már nem kell sokáig várni az első készülék(ek)re.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap