Kulcsfontosságú felső-középkategóriás rendszerchippel állt elő a Qualcomm

A Snapdragon 778G előre láthatólag nagyon fontos szerepet tölthet majd be az idei, de még a következő évben is.

Kulcsfontosságú felső-középkategóriás rendszerchippel állt elő a Qualcomm

A Qualcomm ebben az évben meglehetősen durva tempóra kapcsolat az új lapkák kiadását tekintve, ami valószínűleg annak tudható be, hogy az első helyet elhappolta tőle a MediaTek. Mostanra a felsőkategóriában megjelent a Snapdragon 888, a Snapdragon 870 és a Snapdragon 860, a felső-középkategóriában pedig elindult a rendkívül ütőképes Snapdragon 780G, most pedig itt a hajszálnyit szerényebb Snapdragon 778G.

És már most nagyon úgy fest, hogy a Snapdragon 778G nagy népszerűségnek örvend majd, és tényleg sok felhasználó futhat majd vele össze az elkövetkezendő időszakban. Lássuk is, hogy mit tartogat ez a lapka a processzor szempontjából. A számozást tekintve a 768G nem sokkal szerényebb, valójában azonban óriási gyorsulásról számolhatunk itt be, a CPU 40%-kal lett erősebb. Cortex-A78 és Cortex-A55 magokat használ a Qualcomm Kryo 670 néven, négy-négy mag van itt kettő klaszterre bontva 2,4 és 1,8 GHz-es órajelen.

Galéria megnyitása

Az integrált GPU esetében is nagyjából 40 százalékos teljesítménynövekedésről számolt be a cég az előző generációhoz mérten, szóval lényegében más kategória a Snapdragon 778G. Az Adreno 642L feldolgozó került itt elő, ami nemcsak nagyon komoly tempót tud diktálni, de az API támogatás terén is hibátlanul teljesít. Van itt Vulkan 1.1, OpenGL ES 3.2 és OpenCL 2.0 szupport is. A Snapdragon Elite Gaming technológiák is adottak, amik a kiváló játékélmény elérését segítik különböző lehetőségekkel (pl. VRS, Qualcomm Game Quick Touch).

Galéria megnyitása

A Qualcomm a hatodik generációs AI Engine-t alkalmazza a Snapdragon 778G esetében, és a maga nemében ezáltal elképesztő számítási kapacitással szolgál majd a gépi tanulási folyamatok keretei között. Akár 12 TOPS is kisajtolható majd itt, ami több mint a kétszerese annak, amit az elődje tudott. Része a rendszerchipnek a Hexagon 770 DSP, és lényegében ez felel a gyorsulás jelentős részéért a gépi tanulás hardveres gyorsítása terén.

Megjelenítők itt már csak 1080p felbontásig részesülnek támogatásban, viszont külső képernyőt lehet 4K Ultra HD felbontásig is használni. Nem gond a 10 bit támogatása, a HDR10+ minősítés megszerzésében is partner lehet, és 144 Hz-et is el tud érni, így a játékosoknak a kedvében járhat. A látvány mellett a hangzással is igyekszik majd az élményt magas szintre emelni a Qualcomm, ezért biztosított a Snapdragon Sound technológia, ami egy sor különböző fejlett audió megoldást takar.

Megkapta a Snapdragon 778G a Spectra 570L ISP egységet, ennek köszönhetően a kameratámogatás terén szinte egyáltalán nem kell majd korlátokkal foglalkoznia a fejlesztőknek. Akár 192 megapixeles képalkotót is tud kezelni a mobil, egyszerre lesz használható 36 és 22 MPixeles képalkotó, és 64 megapixelig a Zero Shutter Lag is biztosított.

Videózni 4K Ultra HD-ban lehet majd, 720p esetén pedig elérhető lesz 240 FPS-es lassítás folyamatos felvételben. HDR10+ videózásra is képes az újdonság, és nagyon sok szoftveres trükköt tud majd a képalkotás terén. Támogatja a Snapdragon 778G a H.265/HEVC tömörítést, és emellett van H.264, VP8, valamint VP9 is, arról viszont nem esett szó, hogy mi a helyzet az AV1-gyel – amit a MediaTek hasonló kvalitású lapkája ugyancsak ismer.

Galéria megnyitása

Integrált 5G hálózati modemmel rendelkezik a Snapdragon 778G, ami nem meglepő annak fényében, hogy már a felmenője is ilyen felépítéssel bírt. Ezúttal egy viszonylag új 5G modem került elő, a Snapdragon X53, ez elsőként a Snapdragon 780G-ben jelent meg. Jellemzően a Sub-6 frekvenciatartomány lesz támogatott ennek az alkalmazása mellett, de egyébként a mmWave szupport is megvan. A maximális letöltési sebessége papíron eléri a 3,7 Gbps-ot, ami már egy nagyon jó értéknek tekinthető.

A kapcsolati lehetőségek frontján számolni lehet már itt is a Wi-Fi 6E opcióval, ennek megfelelően a 6 GHz-es sávot is használatba lehet majd vele venni (2,9 Gbps érhető már el itt). Van Bluetooth 5.2 modul, ami természetesen az összes aptX variánst és megoldást ismerni fogja a lehető legjobb hangátvitelért a vezeték nélküli fej- és fülhallgatók esetében. Az NFC támogatás is megvan egyebek mellett.

Galéria megnyitása

Szót ejthetünk még arról, hogy van Quick Charge 4+ gyorstöltési opció, de a legtöbb cég valószínűleg úgyis saját megoldáshoz nyúl majd ezen a téren. A Qualcomm itt tényleg arra fókuszált, hogy egy nagyon versenyképes lapkát alkosson, ehhez pedig az kell, hogy a gyártása ne legyen túl költséges. Ezért itt nem a Samsung tölti majd be a bérgyártó szerepét, hanem a TSMC, ami nagyon jó alternatívát kínál a 6 nm-es eljárásával. Erről már többször beszéltünk, hogy a költségeket tekintve csak a 7 nm szintjén van, miközben egy kicsit hatékonyabb annál.

A Snapdragon 778G mobilplatform használatára már hivatalosan bejelentkezett a Honor, elvileg a Honor 50 széria esetében fog ez először munkába állni a cég kínálatában. A Realme is elárulta, hogy dolgozik olyan mobilon, ami ezt a chipet alkalmazza, a Qualcomm pedig elmondta, hogy ott van a megrendelők a sorában az iQOO, a Motorola, az Oppo, valamint a Xiaomi is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap