Kriptovaluta-bányászoknak készít új videokártyát az AMD?

Egy Linux patch érdekes információt tartalmaz egy érkező termékről, ami az elnevezés alapján jó eséllyel kriptovaluta-bányász kártya lesz.

Kriptovaluta-bányászoknak készít új videokártyát az AMD?

Egy új Linux patch tartalma alapján van rá esély, hogy az AMD egy speciális, kifejezetten kriptovaluta-bányászoknak szánt videokártyát dob piacra. A Phoronix felfedezése alapján a patch említést tesz egy „navi 10 blockchain SKU” névre keresztelt termékről, ami eléggé nyilvánvalóan kriptovaluta-bányászatra optimalizált megoldásnak tűnik. Az eszközazonosító ebben az esetben 0x731E lesz.

A várható teljesítmény- és fogyasztás-optimalizációkon felül az is erősíti a fenti teóriát, hogy az új kártyán nem lesz aktív Display Core Next és Video Core Next motor, azaz lényegében nem lehet majd kijelzőket csatlakoztatni rá – ez egy kriptovaluta-bányász terméknél egyáltalán nem probléma, sőt, az inaktív komponensek még jót is tesznek majd az energiahatékonyságra, ami rendkívül fontos szempont. Utóbbit jó eséllyel feszültségcsökkentés is segítheti.

Galéria megnyitása

Az aktuális információk alapján ez a kártya majd csak valamikor 2021 elején jelenhet meg, ugyanis a Linux patch időzítése alapján ez tűnik a legvalószínűbbnek a Phoronix szerint. Addigra már kint lesznek kereskedelmi forgalomban a BIG NAVI alapú videokártyák is, amelyekről egyelőre nem tudni, vonzóak lehetnek-e a kirptovaluta-bányászok számára, de ez nem baj, mert a NAVI 10 alapú termék várhatóan költséghatékonyabb és jobb választás lehet, így a gamereknek szánt kártyák helyett felé terelheti a kriptovaluta-bányászokat az AMD – már ha tényleg eljut addig a termék, hogy kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.

A kriptovaluta-bányászat egyébként alaposan átalakult az elmúlt időszakban, hála a feladat-specifikus ASIC lapkákkal ellátott célhardvereknek, amelyek hatékonyabban és jobb teljesítménnyel bányásznak bizonyos kriptovalutákat, mint a klasszikus GPU alapú bányászrendszerek. Persze utóbbiak felett sem járt még el az idő teljesen, hiszen bizonyos kriptovaluták esetében lehet még létjogosultságuk, főleg, ha az adott kártya jó fogyasztás/teljesítmény aránnyal rendelkezik, illetve az árfolyamoknak köszönhetően belátható időn belül „behozza az árát”.  

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Egyes kriptovaluták esetében ismét emelkedő trendet mutat az árfolyam az áprilisi mélypont után, ilyen például a Monero, de ugyanez a Bitcoinról, illetve az Etherumról is elmondható. Az árfolyam persze némi fluktuációt is mutat, de összességében az emelkedő trend a meghatározó. A fenti galériában megtekinthető a három említett kriptovaluta eddigi árfolyammozgása, amit a hír írásáig bezárólag produkáltak. Nincs kizárva, hogy éppen a fenti trendet látva gondolták úgy az AMD-nél, hogy kifejezetten kriptovaluta-bányászatra való kártyát adjanak ki.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap