Középpontban az agy

Az emberi agy titkai! Tudtad, hogy ...

Középpontban az agy

Tudtad, hogy:

• A Korsakoff-szindróma, az amnézia szokatlan formája, azaz hogy az agy képtelen az új emlékek elraktározására, a hosszú éveken át tartó túlzott alkoholfogyasztás miatt. A betegek egyre csak újabb és újabb kitalált történeteket alkotnak, ezzel fedik mindig az előző történetek hiányosságait. A belgiumi Leuven Egyetem pszichológia tanszékének professzora, Dr. G d'Ydewalle és kollégája Dr. I Van Damme ezt a betegek nem tudatos memóriájának nem megfelelő működésével magyarázza. Azonban a Korsakoff-szindrómás betegek sokkal jobb eredményeket érnek el az olyan memóriatesztekben, ahol találgatni is lehet.

• Egyetlen emberi agy több elektromos impulzust termel egy nap alatt, mint a világ összes telefonja.

• Becslések szerint az agy naponta átlagosan 70 ezer gondolatot alkot.

• A nők agya átlagosan 12 %-kal kisebb, mint a férfiak agya.

• Az Arachibutyrophobia-ban szenvedő betegek folyamatosan attól rettegnek, hogy a mogyoróvaj a szájpadlásukra tapad.

• Egy átlagos emberi agy testtömege 1,36 kg, és a test oxigénfelvételének mintegy 20 %-át használja fel.

• A szexuálisan zaklatott gyerekek agya kisebb, mint az egészséges gyerekeké. Az eltérés jelentős lehet a folyamatosan zaklatott, vagy elhanyagolt gyerekek esetében is.

• Születéskor az agysejtek fele elpusztul. Becslések szerint az agysejtek mintegy fele még a születés előtt elpusztulhat. A folyamatban elsősorban azok a sejtek pusztulnak el, amelyeket nem ér elég inger.

• Nagyban hozzájárul szókincsük kifejlődéséhez, ha beszélünk a csecsemőkhöz. Kimutatták, hogy kétéves korukra 300 szóval többet tanulnak meg azok a gyerekek, akikhez rendszeresen beszélnek, mint azok, akikhez csak ritkán szólnak.

• A madarak és az emberek hasonló karaktereket használnak egymás közötti kommunikációjuk során. Az emberekhez hasonlóan a madarak is fiatal korukban tanulnak meg „beszélni”, később pedig tovább fejlesztik azt. Mindkét faj esetében az előagyon olyan specifikus területek alakultak ki, ahol a motorikus és a hallásért felelős területek folyamatosan működnek a megfelelő hangképzés érdekében.

• A látóidegek kötegként kapcsolódnak a retinához. Az érintkezési ponton egyetlen idegsejt sem található, így minden szemben úgynevezett vakfoltot képeznek. Létezésüket azonban ritkán vesszük észre, mivel a két szem által együttesen létrehozott képek elfedik. Maximum csak a szemorvosunk képes megtalálni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward