Körvonalazódik, mikor jöhet az AMD GPU-s Exynos lapka

Körvonalazódik, mikor jöhet az AMD GPU-s Exynos lapka

Bejelentette a Samsung a CES 2021 alkalmával, hogy elkészült az Exynos 2100 rendszerchip, ami minden kétséget kizárva egy igazán jó lapka lett. De a friss sikervárományosa bejelentésén túl a Samsung egy másik érdekes információt is elejtett. Nevezetesen, hogy jöhet az AMD IGP-s lapka.

Inyup Kang, a Samsung LSI Üzleti részlegének vezetője árulta el azt, hogy a dél-koreai szakemberek egy ideje már együtt dolgoznak az AMD mérnökeivel. És ennek a partnerkapcsolatnak az eredményeként a következő generációs Exynosban már előre láthatólag egy AMD grafikus egység lesz jelen.

Ez nagy váltásnak ígérkezik, ugyanis a Samsung már nagyon hosszú ideje folyamatosan az ARM által fejlesztett integrált GPU IP-ket alkalmazza a rendszerchipjeiben. És mivel az AMD eleve nem volt jelen ezen a területen még soha, így mindenképpen izgalmas, hogy mit sikerül létrehozni az ultra alacsony fogyasztású szegmens számára.

Galéria megnyitása

Jelenleg semmit nem lehet még tudni arról, hogy mire lehet majd számítani. Benne van a pakliban, hogy az AMD a Navi vagy a Vega alapot felhasználva tervezett valamilyen megfelelő egységet a Samsungnak, de könnyen lehet, hogy egy az eddigiektől teljesen eltérő architektúrával lesz dolgunk. Jelenleg a csúcskategóriában az ARM kínálatában a Mali-G78 képviseli a csúcsot, a Qualcommnál ott az Adreno 660, az Apple pedig egyedi fejlesztést használ a saját elmondása alapján.

Egyébként a Samsung már 2019-ben megszellőztette azt az információt, hogy a tervek szerint egy olyan rendszerchipet szeretne létrehozni, amiben AMD grafikus vezérlő található. Akkor a cég arról beszélt, hogy két éves távlatban megvalósulhat ez a fejlesztése. És nagyon úgy fest pillanatnyilag, hogy ez akár tényleg össze is jöhet. Ice Universe szivárogtató szerint ugyanis már akár az év második felében debütálhat majd ez a termék.

Egyébként arról konkrétan nem volt szó, hogy az a rendszerchip, ami az AMD által fejlesztett integrált grafikus vezérlőt fogja megkapni, okostelefonokban jelenhet majd meg. Elképzelhető, hogy itt már valamilyen nagyobb akkumulátorral és teljesítményigénnyel rendelkező készülék kiszolgálásáról lesz majd szó.

A Samsungnak van érdeklődése a felsőkategóriás táblagépek piacán, de még arra is akad némi esély, hogy egy Windows operációs rendszerű noteszgépet szeretne alkotni ARM alapon a vállalat. Tekintve, hogy az Apple alaposan felforgatta az állóvizet tavaly az ARM alapú Mac termékek bevezetésével, minden esély megvan arra, hogy idén a Windowst használva is több ARM-os készülék kerüljön a boltokba. És egy egyedi, minden korábbinál erősebb ilyen lapka jól jöhetne a Samsung számára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap