Körvonalazódik az 5. generációs AMD RYZEN sorozat képe

Ezek persze még mindig csak pletykák, így az értesüléseket érdemes ennek megfelelően kezelni.

Körvonalazódik az 5. generációs AMD RYZEN sorozat képe

Az AMD processzorpiaci terveivel kapcsolatban korábban egy májusi útiterv adott némi útmutatást, ám az még nem volt kellően részletes, így nem volt teljesen egyértelmű, pontosan mire számíthatunk az egyes szegmensekben. Az akkori útiterv kiszivárogtatásában közreműködő források közül @MeibuW most a VideoCardz megkeresésére egyéb konkrétumokkal is előállt, amelyek közül egyik-másik már több korábbi pletykából is ismerős lehet.

Galéria megnyitásaAz már nem titok, hogy az AMD első ZEN 3 alapú asztali processzorai még idén bemutatkoznak, ezek mindannyian a Vermeer lapka köré épülnek majd. A szeptember folyamán megjelenő processzorok a TSMC N7P vagy N7e gyártástechnológiájával készülhetnek, az új architektúra mellett pedig PCI Express 4.0-s támogatást is kínálni fognak, a memóriavezérlő azonban marad a DDR4-es szabványon. Az APU egységek szegmensében jelenleg a Renoir állja a sarat, amelynek mobil kiadása már év elején bemutatkozott, néhány hete pedig az asztali verzióról is lehullott a lepel, igaz, egy egyelőre még csak az OEM partnerek számára érhető el.

Egyes feltevések szerint szeptemberben a DIY piac is megkaphatja ezt a fejlesztést, ám azt majd csak szeptember folyamán láthatjuk meg, tényleg így lesz-e. Az idei rajtokkal kapcsolatos információk nem számítanak túl nagy meglepetésnek, ezekről ugyanis már számtalan pletyka szólt, sőt, az AMD vezetője is megerősítette már, valóban idén mutatkozik be a ZEN 3 – és egyébként a Big NAVI is.

A következő év szintén mozgalmasnak ígérkezik, hiszen érkeznek majd a Vermeer lapka köré épülő RYZEN asztali processzorok utódjai, a Warhol lapkát használó megoldások, amelyek maradnak ZEN 3 architektúrán, valamint a PCI Express 4.0-s támogatás és a 7 nm-es gyártástechnológia is közös nevezőnek ígérkezik. A feltevések szerint a memóriavezérlő itt már DDR5-ös támogatásra áll át, valamint akár a processzormagok számát is növelhetik. Ezek miatt a Socket AM4-es processzorfoglalat helyét is új megoldás veheti át, hiszen a 4 éves tokozással eredetileg is csak 2020-ig számolt az AMD – az újítás a Socket AM5 lehet.

2021-ben érkeznek a Renoir APU egységek helyét átvevő Van Gogh APU-k, amelyek ZEN 2 architektúrát használhatnak, a VEGA alapú iGPU-t azonban már egy RDNA2-es megoldás váltja. Ugyanebben az időszakban egy másik APU család, a Cezanne is debütál, ám ezeknél a modelleknél éppen fordított lesz a helyzet: a processzormagok esetében ZEN 2-ről ZEN 3-ra váltanak, míg a VEGA iGPU továbbra is szolgálatban marad. Ezek a fejlesztések két különböző piaci szegmensben bukkanhatnak fel: a Van Gogh jó eséllyel az ultrahordozható noteszgépek piacát célozza, ugyanis LPDDR5 memóriatámogatással rendelkezik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap