Shop menü

KORLÁTOZNI KEZDI A MICROSOFT A BING AI HASZNÁLATÁT, HOGY NE ZAVARODJON ÖSSZE

A beszélgetéseket szó szerint rövidre zárja a továbbiakban a Microsoft, és valamiért még napi limitet is bevezet a cég.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Korlátozni kezdi a Microsoft a Bing AI használatát, hogy ne zavarodjon össze

A Bing AI kapcsán egyre több probléma merül fel, éppen ezért a Microsoft úgy határozott, hogy a továbbiakban már nem lesz lehetősége az embereknek hosszasan beszélgetni a chatbottal. A változás a Bing kereső funkcióját nem érinti, csak a csevegőre lesz hatással a korlátozás, ami több ponton is gátat szab a szolgáltatás használatának.

Az egyes beszélgetések és a napi feltehető kérdések mennyiség is limitálva lesz a továbbiakban.

Az elmúlt napokban ezrével növekedett azoknak a száma, akik kipróbálhatják a kísérleti fázisában üzemelő Bing mesterséges intelligenciát, aminek a hátterét részben az Open AI által fejlesztett generatív MI adja. Az első demóknál úgy tűnt, hogy nagyon hatékonyan működik a rendszer már most, azóta azonban sorra borulnak ki a csontvázak a szekrényből, és egy komoly hiba miatt kellett most a Microsoftnak a korlátozáshoz nyúlnia.

A továbbiakban egy-egy beszélgetés a Bing chatbottal 5 kérdés hosszúságúra nyúlhat, összesen pedig 50 sort lehet majd írni egy nap a szolgáltatásnak. Tehát a tesztelők csak tíz beszélgetést bonyolíthatnak, ha mindig kihasználják a maximális kérdésmennyiséget.

Galéria megnyitása

Kiderült ugyanis, hogy a Bing AI képes lényegében megzavarodni akkor, ha túlságosan hosszúra nyúlik a csevegés az ember és a gép között. Hajlamos a rendszer a hosszas üzenetváltások alkalmával „hazudni”, valamint inzulátlhatja a felhasználókat, és érzelmi manipulációhoz is nyúlhat. Számtalan nagyon furcsa útra terelődött beszélgetést osztottak meg a közösségi felületeken azok, akiknek már van hozzáférési lehetősége. Főleg a 15 kérdésnél hosszabb beszélgetésekre volt az jellemző, hogy megzavarták a rendszert.

Első körben a vállalat csak figyelmeztette a felhasználókat arra, hogy legyenek körültekintők a hosszabb csevegések alkalmával, de a jelek szerint a probléma olyan komoly, hogy inkább limitet vezetett be. De úgy gondolják, hogy ennek a felhasználói élményre nem lesz negatív hatása, mert az emberek java a valós kérdésekre hamarabb megkapja a választ, mint elérje a korlátot.

„Az adataink azt mutatják, hogy az emberek jelentős része megkapja a megfelelő választ a beszélgetésekben öt körön belül, nem jellemző az, hogy nagyon sokáig kellene beszélgetni a chatbottal, és mindössze a beszélgetések 1 százaléka volt, amiben több mint 50 kérdést szegeztek a Bing AI-nak.” – olvasható a fejlesztők beszámolójában.

Amennyiben a felhasználó a beszélgetésben eléri az 5 kérdéses korlátot, ott egyszerűen közölni fogja a szolgáltatás, hogy itt az ideje egy másik témára váltani, ha szeretne még valamit az ember. Egyébként az érdekes, hogy bár a korábbi álláspont szerint a 15 kérdésen túlmenő beszélgetéseknél jött ki leginkább a rendszer gyengesége, a limit lényegesen lentebb került.

Egyelőre nem adott tájékoztatást a Microsoft arról, hogy a korlátozás meddig marad majd életben. Annyit tett hozzá, hogy előre láthatólag fokozatosan emelik majd a limitet. Elképzelhető, hogy a vállalat ezzel valamelyest a rendszer terheltségét is igyekszik egyébként csökkenteni.

A Bing AI fejlesztésén a vállalat egyébként folyamatosan dolgozik, és minden bizonnyal már magas prioritással dolgoznak azon, hogy rendbe hozzák a chatbot megzavarodásáért felelős problémát. Kiemelte a Microsoft, hogy továbbra is várják a felhasználói visszajelzéseket, és ahogy a mostani esetben is, mindig azon lesznek, hogy a lehető leggyorsabban gondoskodjanak a hibák megoldásáról.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére