Shop menü

TELE VOLT HIBÁKKAL A BING AI DEMÓJA, CSAK NEM FOGLALKOZTAK VELE

A Google Bard csúnya pofonba futott bele, miközben a Bing AI jól szerepelt, legalábbis elsőre így tűnt, de a valóság teljesen más.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Tele volt hibákkal a Bing AI demója, csak nem foglalkoztak vele

Múlt héten a Microsoft és a Google túlesett egy kisebb összecsapáson a különböző mesterséges intelligenciákkal, és a Google számára ez a kör jelentős veszteséget hozott. A Microsoft elvitte a show-t az MI-vel megtámogatott Bing keresővel. Viszont kiderült, hogy igazából a Bing bemutatója is hemzsegett a hibáktól.

A Google kapkodva és elhamarkodottan mutatta be a Bardot, ami miatt még a vállalat dolgozói is kritizálták a vezetőséget. A Bard ténybeli tévedést ejtett a rövid bemutatója során, ami miatt azonnal meghurcolták a vállalatot, és a befektetők bizalma is megrogyott, összesen több mint 11 százalékkal esett a keresőóriás értéke a kezdeti felívelést követően.

Galéria megnyitása

Ahogy akkor elmondtuk, a Microsoft is kiemelte, hogy a Bing AI a jelenlegi állapotában még képes hibázni, és minden, amit állít, csak alapos utánajárást követően kezelhető tényként. Mindig meg kell arról győződni, hogy helytálló az integrált chatbot által generált válasz. Friss hírek szerint pedig a demózás esetén is érdemes lett volna így eljárni, ugyanis a rendszer több ponton is hibázott, csak mindenki annyira le volt nyűgözve, hogy igazából nem foglalkoztak azzal, hogy hiteles válaszokat ad-e a Bing.

Egy mesterséges intelligencia kutató, Dmitri Brereton az elmúlt napokban alaposan utána járt annak, hogy a bemutatón látottak mennyire feleltek meg a valóságnak, és arra a megállapításra jutott, hogy a Bing magabiztosan közölt butaságokat.

A szolgáltatás demonstrációja során arra kérték a Binget, hogy hasonlítsa össze a legnépszerűbb, legnagyobb példányban eladott kisállatok mellett alkalmazható porszívókat, amik az állatok szőrével megbirkóznak. Ebben az összevetésben nem tudott különbséget tenni a mesterséges intelligencia a vezetékes és a vezeték nélküli porszívók között. Azt hozta ki, hogy a Bissell Pet Hair Eraser Handheld porszívónak 16 láb hosszú (kb. 4,9 m) a kábele, miközben az valójában egy vezeték nélküli hordozható porszívó. Van ennek egy vezetékes verziója is, onnan vehette az információt, de az eladási listán nem az szerepelt.

Galéria megnyitása

Arra is megkérték, hogy egy 5 napos Mexikóvárosba tervezett utazás leírásából készítsen egy rövid összefoglalót, és ezt küldje el a családtagoknak e-mailben. De Brereton elemzése alapján a chatbot által készített összefoglaló többnyire használhatatlan volt, mert sok releváns információt kifelejtett.

Ezek még a kisebb súlyú hibái voltak, mert az igazán komoly problémák ott jöttek, amikor pénzügyi adatokat kellett volna elemeznie. A Bing mindent megoldott, az összes neki szegezett kérdésre gyorsan és magabiztosan adott választ, csak éppenséggel sorra vétette a hibákat. A Gap ruházati termékekkel foglalkozó vállalat kapcsán például a negyedéves jelentésből a bruttó haszonkulcsra vonatkozó adatokat nem jól kommunikálta, majd azt is „kiszámolta”, hogy az üzemi haszonkulcs 5,9% volt, de ez igazából 4,6 vagy 3,9 százalék volt, a számítási eljárástól függően. Az nem derült ki, hogy az 5,9%-ot miből szűrte le.

Galéria megnyitása

Arra is megkérték a Binget, hogy a Gap adatait vesse össze a Lululemon teljesítményével ugyanúgy a harmadik negyedéves adatokat felhasználva, és innentől csak még több hiba jött. Egyszerűen értékelhetetlen volt a végeredmény, mert a Lululemon számaival még több gondja akadt a Bingnek, de végig magabiztosan mérte össze a többnyire hibásan kiemelt pénzügyi mutatókat. 

A The Verge megkereste a Microsoftot az ügyben, és Caitlin Roulston, a vállalat kommunikációs vezetője elmondta, hogy tisztában voltak azzal, hogy a Bing AI hibázni fog, és mindig nyitottak a visszajelzésekre.

Időközben pedig több közösségi oldalon is megjelentek egyéb érdekes hibák a mesterséges intelligenciát használó rendszertől. Egészen hétköznapi dolgok is képesek megzavarni a keresőt, például volt, hogy azt állította, hogy 2022 van. A The Verge munkatársával azt közölte a Bing, hogy még most is műsoron van az általa kiválasztott mozikban a Mátrix: Feltámadások és a Pókember: Nincs hazaút, miközben egyiket sem vetítik már, hiszen 2021-es alkotások. Egy másik visszajelzés szerint azt is határozottan kijelentette, hogy Horvátország tavaly kilépett az EU-ból, és hosszan lehetne még sorolni a felhasználóktól származó érdekes beszámolókat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére