Korai Sandy Bridge processzorteszt

Az idei Computex alkalmával rengeteg H67-es és P67-es alaplapot láthattunk, amelyek mind-mind az LGA-1155-ös tokozással érkező, Sandy Bridge architektúra köré épülő processzorok fogadására lesznek képesek. Szinte csak idő kérdése volt, hogy mikor jelennek meg az első tesztek az új processzorok valamelyikéről, ugyanis már számos tesztpéldány van kint a gyártó partnereinél.

Korai Sandy Bridge processzorteszt

Az idei Computex alkalmával rengeteg H67-es és P67-es alaplapot láthattunk, amelyek mind az LGA-1155-ös tokozással érkező, Sandy Bridge architektúra köré épülő processzorok fogadására lettek felkészítve. Szinte csak idő kérdése volt, hogy mikor jelennek meg az első tesztek az új processzorok valamelyikéről, ugyanis már számos tesztpéldány van kint a gyártó partnereinél, hiába van nagyon messze a megjelenési idejük.

Coolaler, a jó kapcsolatokkal rendelkező tuningmester most végre szert tett egy Sandy Bridge architektúra köré épülő processzorra, amely 32 nm-es csíkszélességgel készül, négymagos és 2,5 GHz-es órajelen üzemel. Ez a modell a Nehalem alapú központi egységekkel ellentétben nem 133 MHz-es BCLK-t (alap órajelet) használ, hanem csak 100 MHz-eset, amihez 25-ös szorzó tartozik, így jön ki a 2,5 GHz-es magórajel. A termék rendelkezik azokkal az utasításkészletekkel, amelyek a Westmere processzorokban is megtalálhatóak, beleértve az SSE 4.2-t és az AES gyorsítást, de emellett AVX (Advanced Vector Extensions) támogatással is büszkélkedik, ami az SSE 4.2 utódja lesz. 

A gyorsítótár felépítése a második szintig megegyezik a jelenlegi processzorokéval: a termékek 32 KB-nyi L1 adat- és 32 KB-nyi L1 utasítás gyorsítótárat, valamint 256 KB-nyi másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak, természetesen magonként. A harmadszintű megosztott gyorsítótár mérete a Lynnfield modellek 8 MB-jához képest csökkent: a Sandy Bridge alapú LGA-1155-ös processzorok csak 6 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárat kaptak. A HyperThreading technológia természetesen itt is rendelkezésre áll, azaz a processzorok négy magja egyszerre nyolc szálon képes dolgozni.

A Coolaler által tesztelt konfigurációban 4 GB-nyi DDR3-as rendszermemória, valamint egy ATI Radeon HD 5800-as sorozatú videokártya volt jelen. A rendszer a Super Pi 1M tesztet 16,349 másodperc alatt futtatta le, CPU Mark-ban pedig 371 pontot kapott. A több szálon futó CineBench R11,5 teszt eredménye picivel a Core i7-860 referencia eredménye alatt maradt. Az Everest CPU Queen tesztjében a termék nagyjából olyan gyorsnak bizonyult, mint a Core i5-750, de a PhotoWorx tesztben már a Core i7-965 XE teljesítményét is sikerült felülmúlnia. Ezek mind magasabb órajelen ketyegő processzorok, így nem lehet okunk panaszra, a kisebb cache miatt nem csökkent a teljesítmény.

Arra azonban felhívnánk a figyelmet, hogy az ilyen korai teszteket illik távolságtartóan kezelni. A sok kintlévő tesztpéldány miatt azonban valószínűleg, nem ez az utolsó bemutató amit megjelenés előtt láthattunk, talán az integrált grafikus vezérlőről is kiderül majd ez az idővel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward