Komoly változást hoz az Android esetében a Google és az Epic összetűzése

A felhasználók egyszerűen telepíthetnek a jövőben alternatív alkalmazásboltokat.

Komoly változást hoz az Android esetében a Google és az Epic összetűzése

Mint az ismeretes, az Epic Games a közelmúltban keményen nekiment az Apple-nek és a Google-nek is, azzal a váddal, hogy a vállalatok visszaélnek a hatalmukkal, és rákényszerítik az emberekre a saját piactereiket, amiken a számukra kedvező szabályozásokat hoznak. Az Epic-et az késztette fellépésre, hogy a vállalatok mindenképpen szeretnének részesedést szerezni az általuk szolgáltatott alkalmazásokon belüli fizetésekből is.

Az Apple készen áll arra a jelek szerint, hogy megküzdjön az Epic Gamesszel, a Google azonban a legújabb fejlemények szerint egy kicsit másképpen áll ehhez a témához. A keresőóriás valószínűleg nem szeretne lazítani a Google Play Áruháznak a felhasználási feltételein, de mégis szeretne az Epic kedvében járni. Ezért úgy határozott, hogy szabad utat ad az alternatív piactereknek.

Galéria megnyitása

A vállalat kész lépéseket tenni azért, hogy az embereknek lehetősége legyen a Google Play Áruház mellett olyan alkalmazásboltot használni, amilyet csak szeretnének. A vállalat meg akarja könnyíteni a különböző piacterek saját fejlesztésű alkalmazásainak a telepítését. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a Google miként fogja ezt megoldani, valószínűleg a keresőóriásnak még nincsen kidolgozott formulája erre.

Örömteli, hogy a Google együttműködőnek mutatkozik abban, hogy kevésbé elnyomó magatartást mutasson az Android esetében. Viszont azt látni kell, hogy most még eléggé távoli az, hogy az alternatív piacterek számára tényleg szabad legyen az út. A keresőóriás úgy fogalmazott, hogy az Android 12 operációs rendszer esetében lehet majd megoldás arra, hogy a Google Play Áruház helyett más megoldást vegyen használatba az eszköz tulajdonos.

Egyébként a gyártók nem ritkán nyújtanak saját piactereket előre telepítetten az okostelefonjaik esetében. Van egyedi megoldása például a Samsungnak, de még a Realme-nek is, és azt pedig már valószínűleg minden olvasónk tudja, hogy a Huawei is kínál ilyet, a kínaiak által üzemeltetett AppGallery a világ harmadik legnagyobb alkalmazáskínálatával büszkélkedhet. Viszont azoknak a piacterekenek, amik függetlenek, nincs egyszerű helyzetük, és ezen a fronton hozhat komoly változást az Android 12.

Galéria megnyitása

Elmondta a Google, hogy a megfelelő biztonság garantálását továbbra is kiemelten fontosnak tartja, és ennek tükrében fogja megoldani az alternatív piacterek használatának a lehetőségét is. Az Android 12-ben életbe lépő módosításoknak hála olyan piacterek juthatnak majd minden korábbinál jobb esélyekhez, mint a APKPure, a SlideMe, az Aptoide vagy éppen az F-Droid, ami az egyik legöregebb Play Áruház „rivális”, 2010 óta üzemel.

A mostani bejelentésben arra is kitért a Google, hogy a Play Áruház irányelveinek a betartatására minden eddiginél nagyobb figyelmet fordít majd. És szigorúbban fogja azt monitorozni, hogy a programok miként oldják meg az alkalmazásokon belüli fizetések rendszerét. Ami ellen az Epic Games most felemelte a hangját, az hosszú ideje része a Google előírásainak, és ez a jövőben sem lesz másként.

A Google 2021 szeptember 30-ig adott haladékot a fejlesztőknek, hogy megoldást találjanak az esetleg szabálysértések elkerülésére. Ezt követően a vállalat tényleg körültekintés nélkül ki fogja tiltani az összes olyan programot, ami megpróbálja a szabályokat kijátszani, ahogy tette azt a Fortnite esetében az Epic Games, hogy a befizetésekből a Google ne részesüljön.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap