Komoly munkaállomásokkal jelentkezik a Lenovo

A ThinkStation sorozat legújabb tagjai az AI és MI terhelésformákhoz passzolnak.

Komoly munkaállomásokkal jelentkezik a Lenovo

A Lenovo két új munkaállomást mutatott be, amelyek elsősorban a mesterséges intelligenciával kapcsolatos terhelésformákhoz, illetve a gépi tanuláshoz passzolnak. A ThinkStation sorozatot erősítő újdonságok közül a P520-as modell egy Xeon processzorral és egy Nvidia Quadro RTX 6000-es videokártyával rendelkezik, míg a P920 esetében már két Xeon processzorral és két Nvidia Quadro RTX sorozatú videokártyával dolgozhatunk.

Galéria megnyitásaA munkaállomások teljesítménye a LiCO (Lenovo Intelligent Computing Orchestration) szoftveren keresztül kombinálható mind asztali, mind pedig adatközpont szintjén, ami sok esetben jöhet jól. Operációs rendszerként Ubuntu Linux áll rendelkezésre, ami nem is véletlen, hiszen jelenleg csak ezt ajánlja az Nvidia RAPIDS névre keresztelt nyílt forráskódú könyvtáraihoz, amelyek széles körben használatosak az analitikával és az adattudománnyal kapcsolatos feladatoknál.

A ThinkStation P520-as modell alapját egy Xeon W-2155-ös processzor adja, ami 10 maggal és 20 szállal rendelkezik, 13,75 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárat foghat munkára, TDP kerete pedig 140 W.

A 3,3 GHz-es alap- és 4,5 GHz-es maximális boost órajelen ketyegő processzor mellé maximum 128 GB-nyi DDR4-2666 MHz-es ECC memória, 512 GB-nyi NVMe SSD alapú tárhely, valamint két darab 1 TB-os SATA 6 Gbps-os merevlemez társul, amelyek 2,5 hüvelykes kivitelben érkeznek. A videokártya szerepét egy Nvidia Quadro RTX 6000-es modellre osztották, amiről korábban már írtunk. A termék 4608 CUDA maggal, 576 Tensor maggal, 72 RT maggal, illetve 24 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memóriával rendelkezik.

Ehhez képest a ThinkStation P920 már két darab Intel Xeon Gold 6136-os processzort tartalmaz, amelyek egyenként 12 maggal és 24 szállal gazdálkodnak. A szóban forgó processzorok egyenként 140 W-os TDP kerettel, valamint 24,75 MB-os megosztott harmadszintű gyorsítótárral rendelkeznek, alap-órajelük 3 GHz, maximális boost órajelük pedig 3,7 GHz. A rendszer összesen 12 darab DDR4-es memóriafoglalatot kapott, amelyekben 384 GB-nyi DDR4-2666 MHz-es ECC memória teljesít szolgálatot. Az adatok tárolását egy 1 TB-os NVMe SSD, valamint két darab 2 TB-os SATA 6 Gbps-os merevlemez végzi – utóbbiak ebben az esetben is 2,5 hüvelykes formátummal érkeznek. A komoly teljesítményre képes munkaállomás esetében két darab Nvidia Quadro RTX 6000-es videokártya teszi fel a pontot az „i”-re.

Galéria megnyitása

A fentebb részletezett rendszereket természetesen igény szerint testre lehet szabni, vagyis egyedi igényekhez passzoló konfigurációkat is összeállít a gyártó. A két friss munkaállomás várhatóan március végén válhat elérhetővé, arról azonban sajnos nem esett szó, milyen alapárakra kell felkészülni. A P920-as változat a két processzorral, a rengeteg memóriával és a két Nvidia Quadro RTX 6000-es videokártyával jó eséllyel 10 000 dollárhoz körüli áron kerül forgalomba.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap