Komoly gyárfejlesztésbe kezdett a TSMC

A tajvani bérgyártó Fab 14-es üzeme az elkövetkező évek folyamán hatalmas tempóval bővülhet.

Komoly gyárfejlesztésbe kezdett a TSMC

A jelek szerint a TSMC háza táján felpörögtek a dolgok, hiszen a tajvani bérgyártó a korábbi hírek szerint az Amerikai Egyesült Államok területén szeretne új üzemet építeni, hogy riválisaival szemben még versenyképesebb lehessen. A vállalat ezzel együtt Tajvanon sem tétlenkedik: a friss információk szerint a  Dél-Tajvani Tudományos Park területén megkezdődött a Fab 14-es üzem hatodik részlegének építése.

A Fab 14 egy 300 milliméteres szilícium ostyákat gyártó üzem, amely jelenleg több, mint 9000 alkalmazottnak ad munkát. Az üzem termelő tevékenysége hatmilliárd dollárnyi bevételt generál, ami a TSMC teljes árbevételének 42%-át fedi le. Az új üzemegység, azaz a Phase 6 építése november 23-án kezdődött, a Phase 7 építése pedig a következő év első negyedévében indulhat meg.

A Fab 14 első négy részlege (Phase 1-4) negyedévenként 540000 darab 300 milliméteres szilícium ostya legyártására képes. Az üzem ezen részein éves szinten több, mint 1200 különböző IC készül nagyjából 150 megrendelő számára. A Phase 5 építését az idei év tavaszán, egészen pontosan április 14-én kezdték meg – ez a részleg, valamint a Phase 6 és a Phase 7 együttesen több, mint 130 000 négyzetméteres tisztaszoba alapterületet kínál, ami a Phase 1-től Phase 4-ig terjedő részlegekéhez képest 1,4-szer nagyobb alapterületet jelent.

Chiang Shang-yi, a TSMC elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a Fab 14 lesz az első olyan szilícium ostyákat készítő üzem, amelyben megkezdődhet majd a 20 nm-es csíkszélességgel készülő SoC egységek sorozatgyártása. Ezzel együtt ez lesz a TSMC első olyan 300 milliméteres ostyákat gyártó üzeme is, amely megkezdheti a 16 nm-es FinFET gyártástechnológiára alapozó termelést.

A TSMC a Fab 14-es üzemegység fejlesztésére a következő öt év folyamán több, mint 500 milliárd új tajvani dollárt költ, ezzel nagyjából 7000 új munkahely jön létre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward