Komoly fejlesztésen megy át a GPS rendszer

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a GPS alapú navigáció: ezeket a rendszereket manapság nem csak a különböző katonai- és hivatalos szervek, hanem az átlagfelhasználók is előszeretettel alkalmazzák annak érdekében, hogy a hatékonyan megtervezett útvonalak segítségével gazdaságosam gyorsan és egyszerűen el tudjanak jutni „A” pontból „B” pontba. A GPS készülékek egyre okosabbak, pontosabbak és gyorsabbak, valamint egyre kedvezőbb áron érhetőek el, így igazi slágerterméknek minősülnek nem csak az autósok, de lassan a motorosok és akár a biciklisek körében is.

Komoly fejlesztésen megy át a GPS rendszer

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a GPS alapú navigáció: ezeket a rendszereket manapság nem csak a különböző katonai- és hivatalos szervek, hanem az átlagfelhasználók is előszeretettel alkalmazzák annak érdekében, hogy a hatékonyan megtervezett útvonalak segítségével gazdaságosan, gyorsan és egyszerűen el tudjanak jutni „A” pontból „B” pontba. A GPS készülékek egyre okosabbak, pontosabbak és gyorsabbak, valamint egyre kedvezőbb áron érhetőek el, így igazi slágerterméknek minősülnek nem csak az autósok, de lassan a motorosok és akár a biciklisek körében is.

A GPS technológia a jelenleg használt rendszerrel hozzávetőlegesen 3-15 méteres pontossággal tudja meghatározni aktuális földrajzi pozíciónkat, de a pontosság rengeteg tényezőtől függ. A nem is oly távoli jövőben a helyzet megváltozik majd, ugyanis az amerikai kormányzat jelentős összegeket szán a globális helymeghatározó rendszer (GPS) fejlesztésére, így az pontosabbá válik. A jelenlegi műholdakat 2021-ig fokozatosan felváltják az újak, amelyek nagyobb hatótávolsággal, erősebb jelekkel és nagyobb pontossággal dolgoznak majd. A 8 milliárd dolláros befektetés keretein belül 24 új műhold áll szolgálatba, amelyek a jelenlegi egységeket váltják majd le. Az első műholdat már az elmúlt hétvége folyamán fellőtték, azaz az átalakítás már megkezdődött.

Az új rendszernek köszönhetően a globális helymeghatározás még hatékonyabban zajlik majd: a rendszer pontosabban és megbízhatóbban fog üzemelni az új műholdakkal, mint a jelenlegiekkel. Ahogy az új műholdak forgalomba állnak, a helymeghatározás egy méteren belüli pontossággal történhet, ami a mai gyakorlathoz képest jelentős előrelépés. A korábbi tervek szerint már régen forgalomba kellett volna állniuk az új műholdaknak, de a fejlesztések elhúzódása miatt - amely többnyire a hadsereg által támasztott újabbnál-újabb igények következtében lépett fel - a műholdak fellövése is csúszott.

A 24 műhold mellett hat tartalék műhold is készül, amelyek az egyes egységek meghibásodása esetén állhatnak szolgálatba, méghozzá rövid időn belül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward