Komoly előnyöket kínálnak a 8 Gb-es GDDR5-ös chipek

A 8 Gb-es GDDR5-ös memóriachipek rövidesen eláraszthatják a videokártyák és a játékkonzolok piacát.

Komoly előnyöket kínálnak a 8 Gb-es GDDR5-ös chipek

A GDDR5-ös memóriachipek szegmensében rövidesen újabb változásra számíthatunk, hiszen két piacvezető cég is bejelentette, készíti a 8 Gb-es lapkákat, amelyek új lehetőségeket nyitnak a videokártyák és a játékkonzolok piacán, hiszen jóval egyszerűbb lesz nagyobb memóriakapacitást biztosítani, mint eddig.

A Samsung már beindította a tömegtermelést

A Samsung a napokban számolt be róla, hogy a cég beindította a világ első 8 Gb-es GDDR5-ös memóriachipjeinek nagy volumenben történő sorozatgyártását. A szóban forgó memóriachipek piacvezető, 20 nm-es gyártástechnológiával készülnek, és egyenként 1 GB-os kapacitással büszkélkednek. Egy-egy ilyen memóriachip lábankénti I/O adatrátája 8 Gbps-os értéket képvisel, ami a noteszgépekben jelenleg alkalmazott DDR3-as memóriachipekéhez képest négyszeres gyorsaságot jelent.

A Samsung új memóriachipjei csatlakoznak a 4 Gb-es és 6 Gb-es megoldásokhoz, amelyekkel karöltve változatos GDDR5-ös termékpalettát biztosíthatnak. A gyártó az újdonságokkal nem csak az asztali- és mobil számítógépek szegmensét, hanem a szerverpiacot is célba veszi. A 8 Gb-es GDDR5-ös memóriachipek rövidesen feltűnhetnek a különböző termékeken.

A Micron sem akar lemaradni

A napokban a Micron illetékesei is bejelentették, már szállítják saját 8 Gb-es GDDR5-ös memóriachipjeik mintapéldányait, amelyek jelenleg a két legnagyobb piaci szereplő számára érhetőek el – itt minden bizonnyal az Nvidiáról és az AMD-ről van szó.

Az új memóriachipek előnyei

Azáltal, hogy 4- és 6 Gb helyett immár 8 Gb-es GDDR5-ös memóriachipek is rendelkezésre állnak, egyszerűbbé válik a fedélzeti memória kiépítése, ugyanis 8 GB-nyi VRAM esetén a korábbi 16 helyett így már csak 8 memóriachip alkalmazására van szükség. Ezzel a gyártási költségek valamelyest csökkenthetőek, plusz az adott nyomtatott áramköri lap is helytakarékosabban, kevésbé komplex felépítéssel készülhet el.

Az új memóriachipek a PlayStation 4 számára például különösen jól jöhetnek, ugyanis a jelenlegi 16 darab GDDR5-ös IC helyett a jövőben már 8 darab memóriachippel is biztosítható a 8 GB-nyi fedélzeti memória, ezáltal egyszerűbb nyomtatott áramköri lap tervezhető, és a memóriachipek költségein is spórolhat a Sony – legalábbis elméletben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward