Kiválóan sikerült az Oculus Quest 2 rajtja

A szoftvereladások az egekben, viszont a felhasználók egy kis százaléka problémákba ütközött a kötelezően hozzákapcsolandó Facebook-fiók miatt.

Kiválóan sikerült az Oculus Quest 2 rajtja

Megérkezett az Oculus Quest 2 és a Facebook úgy tűnik, hogy nagyon nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy kellő mennyiségű eszköz készüljön el a rajtra.

A VR játékfejlesztők régóta az Oculus Questet tartják a legjövedelmezőbb VR platformnak. A játékaik rendszerint sokkal nagyobb példányszámban kelnek el ezen a hardveren, mint a PSVR, Steam vagy Oculus PC boltjaiban együtt véve. Most pedig a Quest 2 első pár napjában különösen érdekes, hogyan alakulnak a számok. Az ingyenes Rec Room úgy kalkulált az első napon, hogy a játékosszámuk alapján a Quest 2 indulása körülbelül két és félszer jobb volt, mint a Quest 1 rajtja.

A Pistol Whip fejlesztői szerint a Quest 2 indulása óta megtízszereződött az eladásuk, ami szerintük nagyon jó jel a VR ipar számára általánosságban.

Dreadhall kiugrás Questen itt látható:

A Gravity Lab augusztus 20-án jelent meg, ők is kiugrást tapasztaltak.

Az Apex Construct és a The Curious Tale of the Stolen Pets készítői 800 %-os ugrást tapasztaltak az előző naphoz képest, úgy, hogy például még ők sem kapták meg a saját megrendelt headsetjüket, vagyis további növekedésre számítanak a napokban.

A Richie’s Plank Experiences készítője is megerősíti a kiugró eladásokat egy újabb grafikonnal.

A SideQuest egy alternatív bolt, amivel kis mókolással megkerülhető az Oculus áruháza és olyan Android funkciókat lehet vele előhívni, mint például a vezeték nélküli fájlátvitel, magasabb képfrekvencia vagy akár egyéb ADB parancsok könnyű előhívása. Mindez pedig az Oculus engedélyével történik, vagyis legális megoldás. Ennek ellenére csak külön erőfeszítéssel telepíthető, tehát csak haladó IT tapasztalattal rendelkező emberek tudják használni. Emellett érkezett annyi új felhasználójuk, hogy az első napokban többször elérhetetlenné váltak a szervereik és egyelőre ők az elsők, akik konkrét számokat is közzétesznek, ami alapján már lehet viszonyítani.

Ebből adódóan az olyan fejlesztők, akik csak SideQuesten árulják a portékájukat, még ők is megérzik a Quest 2 indulását.

Ettől függetlenül a Quest 2 rajtja nem sikerült tökéletesen néhány felhasználó számára. Az Oculus Quest 2 a Facebook első olyan szemüvege, ami már megköveteli a Facebook felhasználói fiók meglétét, enélkül nem lehetséges használni. Néhány VR élményre vágyó felhasználó nem rendelkezett Facebook fiókkal és bár nem akart a rendszer része lenni, az olcsó Quest 2-es VR élmény miatt beadták a derekukat és létrehoztak egy FB fiókot.

A probléma ezután jelentkezett, több embernél szinte azonnal tiltásra került az újonnan létrehozott felhasználói fiók, arra hivatkozva, hogy megsértették a felhasználói feltételeket vagy gyanús tevékenységet folytattak. Ezután kérvényezni próbálták ennek a felülvizsgálatát, de pár óra múlva megkapták az értesítést, hogy megvizsgálták a kérdést, de a tiltás továbbra is fennáll és a döntés végleges és megmásíthatatlan. Többen próbálkoztak az Oculus ügyfélszolgálatánál megoldást találni, de onnan csak átpattintották őket a Facebookhoz, hogy ott tegyenek panaszt, nem az ő hatáskörük.

Ez a probléma hetek óta fennállt, többen emiatt kénytelenek voltak az előrendelést visszamondani, a vásárlás után pedig visszaküldeni a szemüveget, hiszen így az csak papírnehezéknek jó. Sőt, valaki már összekapcsolta a Facebook és az Oculus fiókját, így egy gyors tiltás után a korábban vásárolt Oculus játékai is eltűntek.

A rajt után végül a Facebook is megszólalt az ügyben és elismerték a hibát. Szerintük csak pár embert érint a dolog, de mindenkin segítenek, aki falba ütközött. Arra kérnek mindenkit, hogy akinek problémája van, írjon az Oculus ügyfélszolgálatnak és segítenek megoldani a helyzetet. Végül több felhasználó, aki Redditen korábban jelezte, hogy a rendszer áldozatává vált, frissített azzal, hogy az Oculusnál gyorsan megoldották a problémáját, most már érdemben foglalkoznak az ilyen jellegű kérdésekkel és prioritásként kezelik. Viszont van, akinek megrendült a bizalma a cégben.

Hozzá kell azt tenni, hogy a túlzott tiltási hullám valószínűleg az amerikai felhasználókat érinti igazán, hiszen ott most elnökválasztás lesz. A Facebook nagyon érzékenyre állította a valós személyeket ellenőrző algoritmusát, hogy ne használják megint az ő platformjukat választási csalásokra, ami az elmúlt években nagy botrányokhoz vezetett. Feltehetően a rendszer kevésbé lesz szigorú, miután lezajlottak a választások.

Andrew ’Boz’ Bosworth, a Facebook AR és VR részlegének alelnöke egy Instagramos kérdezz-feleleket tartott, ahol arról érdeklődtek, hogy mit szól a Facebook fiók tiltásokhoz, amik a Questet használhatatlanná teszik.

Szerinte a problémát az első naptól kezdve figyelemmel kísérik és az esetszám nem túl nagy, de nagy hatással van azokra, akiket érint és minden egyes VR-t használó személy fontos számukra. Úgy gondolja, hogy az embereknek a vásárlás előtt ellenőrizniük kéne, hogy a Facebook fiókjuk milyen állapotban van, mert ilyenkor még könnyebben tudják orvosolni a problémát.

Nagyon gyorsan dolgoznak ezen ügyek megoldásában, de szeretné kiemelni, hogy nem véletlenül van szükség a felhasználói fiókokra a szemüvegeknél. Azért tesz így a Google, az Apple, az Xbox vagy bárki más, hogy jobb szolgáltatást tudjanak biztosítani és nagyobb biztosítékot nyújthassanak az adatbiztonság és az előírások betartása érdekében. Így ő a részéről örül a Facebook-fiókos megoldásnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap