Kiváló 5G modemet mutatott be a Samsung

A 3GPP szabványnak teljesen megfelelő hálózati egységgel rukkolt elő a vállalat, és visszafelé is kompatibilis a termék.

Kiváló 5G modemet mutatott be a Samsung

A Samsung több alkalommal is demonstrálta már a különböző 5G hálózatokkal kapcsolatos fejlesztéseit, és eddig is volt működő 5G modemje, most azonban már egy olyan megoldásról rántotta le a leplet, ami kereskedelmi forgalomba szánt eszközökbe készült, és megfelel az iparági szabványoknak. Az Exynos Modem 5100 remek támogatottsággal fog szolgálni, és a sebessége sem hagy majd okot panaszra.

Az újdonság esetében azt emelte ki elsőként a Samsung, hogy ez már teljes mértékig megfelel a 3GPP (3rd Generation Partnership Project) által elfogadott Release 15 szabványban szereplő specifikációknak, ami a legfrissebb leírás az 5G New Radio egységek számára. A hivatalos közlemény szerint a Samsung az Exynos Modem 5100 egységet felhasználva már túl van több sikeres teszten is. A szakemberek adatokat továbbítottak egy erre a célra felállított környezetben egy 5G bázisállomáson keresztül egy prototípus készülékkel, amibe az Exynos Modem 5100 volt beágyazva. A szimulációknál ráadásul arra törekedett a Samsung, hogy olyan körülményeket teremtsen, ami a való világban várna a szerkezetre. A vállalat szerint egyebek mellett ez is hozzájárult ahhoz, hogy a fejlesztések jó ütemben haladnak, és hogy minél hamarabb megjelenhetnek az 5G támogatást nyújtó mobileszközök az új modemmel. A Samsung mindent megtesz azért, hogy sikeresen és gyorsan álljon rá az 5G hálózatok támogatására, ezért globálisan számos szolgáltatóval is szorosan összedolgozik.

Galéria megnyitása

Mit lehet tudni az Exynos Modem 5100 képességeiről? Nos, ez egy rendkívül rugalmasan felhasználható hálózati egység lett, kiváló támogatottsággal rendelkezik. Az 5G terén nem okoz majd neki gondot a 6 GHz alatti tartományon való boldogulás, valamint a milliméteres hullámokon is képes lesz üzemelni. És egymagában támogatja a 2G GSM/CDMA, a 3G WCDMA, a TD-SCDMA, a HSPA, és a 4G LTE hálózatokat is, nem kell hozzá kiegészítő chipet társítani ehhez. A Samsung csak a letöltési sebességről beszélt egyelőre, de ezt minden esetre vonatkozóan elmondta. Amennyiben 6 GHz alatti sávra kapcsolódik az Exynos Modem 5100 2 Gbps-os tempóval lehet számolni, a mmWave esetén viszont már akár 6 Gbps-ra is képes lehet, ami pedig a 4G LTE-t illeti, 1,6 Gbps-mal lehet számolni – a maga nemében ez szintén kiemelkedő. A jelenleg használt 1,2 Gbps-os 4G LTE hálózati modemhez képest tehát minden tekintetben jobb tempóval szolgál az Exynos Modem 5100, ideális esetben akár ötször is gyorsabb lehet.

Fontos, hogy ez a lapka kiváló hatékonysággal lesz képes dolgozni, ugyanis 10 nanométeres gyártástechnológiával készül a Samsungnál – az nem derült ki, hogy a kettő node-ból (LPE és LPP) melyiket alkalmazza. Az okostelefonoknál és a táblagépeknél a fogyasztás nagyon fontos, és ilyenformán az Exynos Modem 5100 jól fog szerepelni ebben a tekintetben is. A Samsung elmondta, hogy az 5G hálózatoknál a korábbinál jobb felhasználói élményre lehet majd számítani az alacsony késleltetés és a nagy adatcsomagok gyors mozgatása miatt egyaránt. És nemcsak a mobileszközöknél lesz ennek pozitív hatása, hanem a például Dolgok Internete (IoT) és az autonóm gépjárművek esetén is. Az új generációs megoldásokkal népszerűbbé válhat a nagyfelbontású videózás, a távolban futó mesterséges intelligencia valós idejű elérése, és így tovább.

A Samsung Exynos Modem 5100 a tervek szerint az év legvégén válik majd elérhetővé, ettől kezdve férhetnek hozzá az OEM-ek és a vállalat partnerei az új termékhez. Azt azonban egyelőre nehéz megmondani, hogy melyik okostelefonban – vagy más eszközben – debütálhat először a komponens.

Egyébként azt érdemes zárásként megjegyezni, hogy bár a Samsung arról beszél, hogy az övé az első olyan 5G hálózati modem az Exynos Modem 5100-zal, ami teljesen megfelel a 3GPP által kidolgozott szabványnak, de valójában ez az elsőség egyáltalán nem biztos, hogy a dél-koreaiaké. Tudniillik a MediaTek már júniusban leleplezett egy olyan egységet a Helio M70 képében, ami állítólag teljesen a 3GPP vonatkozó leírásaihoz idomulva jött létre. Akkor ugyan még nem volt véglegesítve a szabvány, de már a célegyenesben volt, és feltételezhető, hogy nem változott rajta semmi, kereskedelmi forgalomba viszont valószínűleg tényleg előbb kerül majd a Samsung megoldása.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap