Kiszúrt az X99-es platform tuningosaival egy Windows 10-es frissítés

A KB4100347-es frissítés telepítése után nem lesz kedvük mosolyogni a tuningolt processzort rejtő X99-es alaplap-tulajdonosoknak.

Kiszúrt az X99-es platform tuningosaival egy Windows 10-es frissítés

Az Intel X99-es platformja 2014. augusztus 29-én jelent meg hivatalosan, azaz most már negyedik születésnapján is túl van. Ennek ellenére még mindig sokan használnak X99-es alaplapot, amelyben Haswell-E, illetve Broadwell-E sorozatú központi egységek kaphatnak helyet. Mivel egy felsőkategóriás platformról van szó, amelyben szorzózár-mentes processzorok kaphatnak helyet, sokan élnek a lehetőséggel és tuningolják központi egységüket, így a teljesítmény még mai szemmel nézve is megállja a helyét a mindennapokban.

Az X99-es platformot korábban már sújtotta egy kellemetlenség, ami ideiglenesen ellehetetlenítette a tuningot egyes ASUS alaplapok esetében, ám a hibát idővel kijavították a vállalat fejlesztői, így ismét helyreállt a rend. A napokban viszont megint homokszem került a gépezetbe, ám most nem az ASUS, hanem a Microsoft vagy az Intel hibázott, ugyanis az aktuális eset minden gyártó minden X99-es alaplapját érinti.

Galéria megnyitásaA felhasználói beszámolók hamar elárasztották a különböző szakmai fórumokat, így hamar híre ment, hogy valami nincs teljesen rendben a néhány napja kiadott KB4100347-es Windows 10 frissítéssel, ugyanis annak eltávolításával ismét visszaállt a rend. A panaszkodó felhasználók azt sérelmezték, hogy tuningolt rendszerük a szóban forgó frissítés telepítése után már csak gyári órajeleken, vagy nagyon minimális tuninggal működik, azaz elvesztették azt az extra teljesítményt, amit az addigi tuning adott. A probléma felbukkanása nem törvényszerű, mert olyanok is akadnak, akiknél ugyanezzel a frissítéssel a tuning is megmaradt – ők jellemzően ASUS gyártmányú X99-es alaplapot használnak, amelyeken 2101-es UEFI Firmware verzió dolgozik.

Hogy mégis miért érkezett a KB4100347-es frissítőcsomag, ami automatikusan települ? Azért, hogy az Intel processzorainál felfedezett sérülékenységet hatékonyan befoltozhassák. Mellékhatásként sajnos a tuningot is sikerült ellehetetleníteni – hogy ez szándékos lépés volt-e, ami az újabb platformok forgalmának fellendítését szolgálja, vagy csak egy egyszerű hiba, az majd csak később derül ki. Utóbbi valószínűbb, ugyanis előbbinek nagyon komoly visszhangja lenne, ha fény derülne rá. A hibát már jelezték a Microsoft hivatalos fórumán, de hírünk írásakor még nem állt rendelkezésre hivatalos reakció az ügyben.

A patch az alábbi processzorokhoz biztosítja az Intel legfrissebb mikrokódjait:

  • Broadwell Server E, EP, EP4S
  • Broadwell Server EX
  • Skylake Server SP (H0, M0, U0)
  • Skylake D (Bakerville)
  • Skylake X (Basin Falls)

A hiba kijavításáig csak annyit tehetnek a felhasználók, hogy megbarátkoznak a gyári órajelekkel, amennyiben a sebezhetőségekkel szemben védettek szeretnének maradni. Ha a tuning fontosabb, egyszerűen törölni kell a KB4100347-es frissítést addig, míg a benne rejlő hibát ki nem javítják.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap