Veszélyben lehetnek a CS:Go és TF2 játékosok

A Valve Source Engine forráskódja lehetne hétpecsétes titok is, de általában nem sikerül megtartaniuk maguknak.

Veszélyben lehetnek a CS:Go és TF2 játékosok

A Half-Life 2 megjelenése előtt a játék a forráskódjával együtt kiszivárgott. Ez akkora károkat okozott a cégnek, hogy emiatt halasztaniuk is kellett a játék megjelenését egy évvel. Most a Team Fortress 2 és a Counter-Strike: Global Offensive lehet bajban, az interneten ugyanis elkezdett terjedni, hogy kiszivároghatott és rossz kezekbe kerülhetett a Source Engine 2017-es verziója.

A Counter-Strike: Global Offensive játékosok sem lehetnek nyugodtak, de igazán a Team Fortress 2 playerek kezdtek el aggódni, lévén az ő játékukhoz lényegében évek óta nem nyújtott nagyobb frissítést a Valve. A játékosok attól félnek, hogy hackerek találhatnak a kódban egy olyan hibát, aminek a segítségével távolról futtatható parancsokat lehet végrehajtani a kliens számítógépén. Éppen ezért két nagyon népszerű közösségi szerver szolgáltató, a Resun.tf és a Creators.tf ideiglenesen lelőtte a szervereit, hogy tisztázni lehessen, tényleg veszélyt jelent-e a játékosokra és rájuk, ami a kódban megtalálható. Jelenleg arra várnak, hogy a Valve biztosítsa őket, nem lehet semmi baj a dologból, de addig is a szerverüzemeltetők arra kérik a TF2 felhasználókat, hogy kerüljék a játékot.

A szivárgásról ez a kép tanúskodik jelenleg:

Garry Newman, a Garry’s Mod készítőjének kemény véleménye szerint minden, ami a szivárgással kapcsolatos nem más, mint egyértelmű hamis képekkel való trollkodás. Arra kéri az embereket, ha valaki tényleg hozzájutott már a kiszivárgott fájlokhoz, írjon neki privát üzenetet és kitalálnak valamit. De meggyőződése, hogy nincs bizonyíték egy valódi szivárgásra.

A Valve is kiadott közleményt a Counter-Strike: Go játékosoknak. Szerintük a kód a 2017-es Source változat lehetett, amit a partnereknek adtak el és 2018-ban szivárgott ki először. Miután átnézték, szerintük nincs semmi oka a játékosoknak arra, hogy távol maradjanak a játékaiktól.

Hogy még érdekesebb legyen a történet, a Valve News Network állítólag többször figyelmeztette a Valve-ot a szivárgásra az elmúlt években, de sose kapott választ, viszont tudni véli, hogy ki tette közzé. Szerinte a Lever Softworks moddercsapat egyik volt tagja szivárogtatta azt bosszúból.

Egyelőre tehát nem tudni, hogy kell-e félni vagy nem. A Valve igyekszik tüzet oltani, lehet jogosan, viszont a TeamFortress 2 játékosok nem túl nyugodtak. Félelmük azért sem alaptalan, mert alig pár hete árasztották el a szervereiket lag botok. Ezek a botok csak és kizárólag azért csatlakoztak egy-egy játékba, hogy azokat játszhatatlanná tegyék késést előidézve, és ezzel együtt pedig összeomoljon a szerver.

A Valve elméletileg javította a problémát, de sokan még mindig azt tapasztalják, hogy ez nem sikerült túl jól. A botok továbbra is jelen vannak, ahogy az alábbi videóból is látszik.

A forráskód megléte még nem jelenti azt, hogy valaki olyan hibát talál, ami kárt okozhat másoknak, viszont a Valve is azon az állásponton van, hogy a hivatalos szervereken való játék nyújtja a legnagyobb biztonságot.

A Counter-Strike: Go statisztikái alapján egyelőre nem ijedtek meg a játékosok, de a Team Fortress 2 esetében már látványosan esett a játék népszerűsége.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap