Kiszivárgott útiterven az AMD processzorok jövője

Rengeteg újdonság érkezésére számíthatunk az elkövetkező hónapok folyamán.

Kiszivárgott útiterven az AMD processzorok jövője

Az AMD következő komoly rendezvénye, a legújabb Financial Analyst's Day május 6-án lesz, amelynek alkalmával egészen biztosan szó esik majd a cég távolabbi terveiről. A különböző forrásoknak köszönhetően már most kiszivárgott néhány hivatalosnak tűnő dia, így nagyvonalakban képet kaphatunk róla, milyen változások várhatóak az elkövetkező hónapok folyamán CPU és APU fronton.

Az új információk megerősítik, hogy az AMD végleg feladta a Socket AM3+-os processzorfoglalatot, ezért a köré épülő háromchipes platform-koncepcióval is szakít, ami tulajdonképpen nem meglepő.

A vállalat asztali processzorok frontján 2016 folyamán a Zen architektúra köré épülő Summit Ridge modellekkel rukkol elő, amelyek az FX sorozat helyére léphetnek. A Summit Ridge családban 14 nm-es csíkszélességgel készülő nyolcmagos processzorok lapulnak, amelyek a tegnapi értesüléseknek megfelelően két darab négymagos lapkára támaszkodnak.

Ezek a processzorok magonként 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek, harmadszintű megosztott gyorsítótáruk pedig 16 MB-os – ez négymagos lapkánként 8 MB-nyi saját dedikált L3 Cache-t jelent. A fedélzeten kétcsatornás memóriavezérlőt is elhelyeznek, ami a dolgok jelenlegi állása szerint DDR3-as és DDR4-es memóriatámogatást egyaránt kínálhat. A sort egy – feltehetőleg – 22 sávos PCI Express 3.0-s PCIe Hub zárja, integrált videó vezérlő azonban nem lesz jelen a kínálatban, ahogy azt a korábbi pletykák is állították. Ezek a processzorok a Bristol Ridge APU egységekhez hasonlóan Socket FM3-as processzorfoglalatban kaphatnak helyet. A Summit Ridge sorozatú újdonságok sokkal inkább az Intel Skylake sorozatú megoldásai ellen szállhatnak majd harcba, mint sem a csúcskategóriás Broadwell-E HEDT platform képviselői ellen.

APU fronton a Bristol Ridge sorozat tagjait köszönthetjük az újdonságok között, amelyek ugyancsak 2016 folyamán érkeznek, szintén 14 nm-es csíkszélességgel készülnek, processzormagjaik pedig a Zen architektúra köré épülnek. A Bristol Ridge család tagjai maximum négy darab Zen alapú processzormaggal rendelkezhetnek, amelyek egyenként 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárhoz férhetnek hozzá, a harmadszintű megosztott gyorsítótár mérete azonban továbbra is 8 MB-os lesz. A Bristol Ridge sorozat tagjai egy AMD Greenland osztályú stream processzorokkal ellátott iGPU-t is kapnak. APU fronton kétmagos példányokra is számíthatunk, amelyek a Basilisk kódnevet viselik. Az újdonságok közül asztali fronton a Bristol Ridge sorozat tagjai a frissített Kaveri, azaz a Godavari APU egységeket váltják, míg a Basilisk család képviselői a Beema APU egységek helyébe lépnek.

Amennyiben a mobil útiterv pontos, úgy a Bristol Ridge és a Basilisk APU egységek a Carrizo sorozat tagjait váltják. A Bristol Ridge mobil kiadásai TDP tekintetében a 15 watt és a 35 watt közötti sávban szóródnak, míg a Basilisk család tagjai az 5 watt és a 15 watt közötti tartományt veszik célba. Érdekes módon a Bristol Ridge és a Carrizo modellek ugyanazt a TDP sávot támadják, a Basilisk APU egységek TDP-je azonban 5 wattal alacsonyabbról indul, mint az elődmodelleké, azaz a Carrizo-L APU egységeké.

A jelek szerint a 2 wattos tartományban is feltűnik két új kódnév. A Styx várhatóan elsőként alkalmazza az AMD egyedi, 64-bites ARMv8 utasításkészlet köré épülő K12-es processzormagját. Ez az újdonság maximum két darab K12-es processzormaggal érkezhet, videó vezérlőből pedig következő generációs GCN architektúra köré épülő megoldást kaphat. A 14 nm-es csíkszélességgel készülő Styx előtt még befut majd a 20 nm-es Amur, amely kettő helyett négy processzormagot kap. Ennél a terméknél a CPU magok szerepét Cortex A57-es megoldások tölthetik be, a videó vezérlő pedig a GCN architektúra aktuális generációjára alapozhat.

A fenti értesülések meglehetősen érdekesek. A diákon található NDA alapján pár nap múlva megbizonyosodhatunk róla, hitelesek voltak-e a szivárogtatások, vagy sem.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward