Shop menü

KISZIVÁRGOTT, HOGY MILYEN KAMERÁKKAL JÖNNEK AZ ÚJ IPHONE-OK

Több érdekes adat is szerepel abban a friss anyagban, ami a napokban kapott szárnyra egy kínai forrás révén.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kiszivárgott, hogy milyen kamerákkal jönnek az új iPhone-ok

Az Apple rövidesen bemutatja az új generációs iPhone-okat, és kikerült az internetre egy olyan lista, ami elvileg mind a négy készülék hátsó kameramoduljában felsorakozó képalkotót felsorolja. Az iPhone 15 Pro Max lesz ebből a szempontból a legérdekesebb, annál ugyanis most úgy fest, hogy még a vártnál is több módosítás lesz.

Azt egy ideje már nagyjából borítékolni meri minden elemző, hogy az iPhone 15 Pro Max – ha ez lesz a neve, és nem Ultra, mert voltak ilyen pletykák is – valóban megkapja a periszkópos lencserendszert, amit Huawei például már 2019 óta alkalmaz. De először nézzük, hogy mit hozhat az iPhone 15 és a 15 Plus.

Galéria megnyitása

A Kínából kiszivárgott információk szerint az Apple az olcsóbb újdonságok esetén továbbra is kettő kamerát fog használni, ezek nem kapnak harmadik képalkotót. Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem lesz előrelépés, sőt mi több, ami azt illeti, egészen nagy változás lehet majd itt. Állítólag megkaphatja az iPhone 15 és a 15 Plus a 48 megapixeles főkamerát, és ebben az esetben egy F/1.6-os apertúrájú lencserendszerrel társul majd a szenzor. A mobiloknak egy 12 MPixeles ultraszéles látószögű kamera jut még F/2.4-es rekesznyílással.

A valamelyest szolidabb áron kínált felsőkategóriás iPhone-ok rossz fényviszonyok mellett lényegesen jobb fotóssá és videóssá válhatnak majd, no, nem pusztán a felbontás növekedése miatt, hanem azért, mert ez minden bizonnyal egy nagyobb fizikai méretű szenzor érkezését jelenti. Azt nem tudni, hogy ez ugyanaz lesz-e, mint amit használ az iPhone 14 Pro széria is, de nem lenne meglepő, ha kisebb érzékelő kerülne itt elő.

Galéria megnyitása

Az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max párosnál a főkamera ugyancsak 48 megapixeles lesz, de itt már tavaly meglépte ezt a váltást a cég. Ezen a ponton a hírek szerint a Sony IMX803 képérzékelő kerül majd bevezetésre, erről szólt a fáma most, és már korábban is, szóval a különböző forrásokból származó információk összevágnak. De nem ez lesz az igazán érdekes az idei évben, hanem a körítése, ha a pletykák beigazolódnak.

A felsőkategória két csúcsragadozójánál az ultraszéles látószögű kamera is új lesz, ebben az esetben a forrás egy olyan szenzorról tesz említést, ami egészen pontosan 13,4 MPixeles felbontással dolgozik. Itt ez elképzelhető, hogy valamilyen szoftveres trükk miatt lesz majd érdekes. Benne van például a pakliban, hogy a 12 MPixelt úgy fogja kivágni a kamera, hogy a széles látószögű optika széleit, ahol már nagyobb a torzítás, levágja. De térjünk rá a lényegre, a zoomolásra szolgáló kamerákra.

Galéria megnyitása

Az újdonságok a zoomnál ugyanazt a 12,7 MPixeles szenzort (1/1,9 hüvelykes) használhatják, csak különböző lencserendszerrel. Az iPhone 15 Prónak egy hagyományos optikája lesz, és a 15 Pro Max kapja meg a periszkópos megoldást. Korábban arról beszéltek, hogy 5-6-szoros zoomra lehet képes a készülék, de most úgy fest, hogy ezt már szoftveres trükkel tudja majd elérni, ha valóban nyújtani fog ilyen opciót. Ugyanis a pletyka szerint 85 milliméteres (ekv.) gyújtótávja lesz ennek a kamerának, ami nagyjából 3,5-szeres közelítést jelent a főkamerához mérten.

Sok gyártó használ hibrid zoom algoritmusokat, az Apple-nél is van már ilyen eljárás. Minden bizonnyal ezt használni fogja az iPhone 15 Pro Max is, hogy képes legyen megnyújtani a zoomátfogást. Így minimális minőségromlás mellett lehet majd megörökíteni egészen távoli témákat is fotókon vagy akár videózva. Az Apple egyébként egy a megszokottól eltérő periszkópos felépítést használ majd állítólag, és ennek lesznek előnyei.

Az iPhone-ok az elmúlt években kamerában egyértelműen az élmezőnyt erősítették, videózásban pedig abszolút favoritnak számítottak. A zoom egy nagy hiányossága volt az iPhone 14 Pro Maxnak a riválisokhoz képest, kíváncsian várjuk, hogy ezzel a fejlesztéssel együtt mire lesz képes az iPhone 15 Pro Max.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére