Kiszivárgott az iOS 14 kódja, és számos izgalmas újítást tár fel

Az olcsó iPhone-ról és a következő iPad Próról is szó esik egyebek mellett az iOS 14 korán megszellőztetett kódjában.

Kiszivárgott az iOS 14 kódja, és számos izgalmas újítást tár fel

A 9to5Mac sikeresen hozzáférést szerzett a következő generációs iOS kódjához, és ebből rengeteg érdekességet derítetett ki. Elképzelhető, hogy nem lesz idén WWDC az új koronavírus kitörés miatt, viszont az egészen biztos, hogy az Apple fejlesztői konferencia nélkül is előrukkol majd a friss operációs rendszerrel, amibe most egy kicsi betekintést nyerhetünk.

Az olcsó iPhone kapcsán az iOS 14 megerősíti, hogy a készüléknek valóban lesz Touch ID szenzora, szóval egy gombbal rendelkezik majd, ami az ujjlenyomat-olvasót magában foglalja. A Home gomb már régen eltűnt az iPhone-okról, pedig sok felhasználó kedvelt, és a költséghatékonyabb iPhone ennek köszönhetően talán nagy népszerűségnek örvendhet majd.

Galéria megnyitása

A mobil rendelkezni fog Express Transit technológia támogatással, ami arra szolgál majd, hogy az emberek gyorsan és egyszerűen fizethessenek. Ezt kihasználva lehet majd például jegyet vásárolni a tömegközlekedésre a világ nagyvárosaiban. Ez nem igényel azonosítást sem, annyira gyors a fizetés menete, és az NFC technológián alapul, nem meglepő módon.

Az iPad Pro a kiszivárgott kód alapján bővelkedni fog a kamerákban, az előzetes pletykák tehát ebben az esetben is helytállóak voltak. Most úgy tűnik, hogy a táblagép fel lesz szerelve egy normál kamerával, egy zoomolásra alkalmas egységgel, és egy ultra-széles látószögű megoldással is. Extraként pedig biztosítva lesz még egy 3D ToF egység is, amit az ARKit esetében használhat majd ki a szerkezet a jobb kiterjesztett valóság élmény eléréséhez.

Galéria megnyitása

Úgy fest, hogy az ARKit már teljesen olyan irányba megy majd el, hogy a hatékonyabb működésért kelleni fog hozzá a 3D ToF egység, ugyanis a pletykákban foglaltak szerint az iPhone-ok következő sorozata is rendelkezni fog ilyen érzékelővel. Korábban itt éppen az volt a nagy dolog, hogy enélkül működött megfelelően a rendszer, de valószínűleg az Apple olyan új lehetőségekkel szeretné bővíteni a platformot, ami már nem oldható meg enélkül.

Az Apple TV termékvonalon érkezhet egy új készülék, és egy új távirányító is, ami leváltja majd a jelenleg elérhető Siri távvezérlőt. Már az Apple TV keretében is lehet majd használni az edzéshez szükséges applikációt, szóval a tévé előtti tornázást is szeretné segíteni a cupertinói alakulat. Valamint lehet majd ellenőrizni az egészségügyi információkat a televízión.

És az Apple fejleszt egy olyan rendszert, ami különböző termékeknek a követésére szolgál, és ez elvileg az AirTags névre fog hallgatni. Ez hasonlóan működhet majd, mint például a Tile követő, és egyszerűen cserélhető akkumulátorral, elemmel fog rendelkezni. Az AirTags kihasználhatja majd az U1 chipnek azt a lehetőségét, hogy a Bluetooth kapcsolat esetén nemcsak azt tudja megmondani, hogy valami milyen irányban van hozzá képest, hanem azt is, hogy mekkora távolságra található, ami leegyszerűsíti a keresést.

Az iOS 14-nek a kiszivárgott kód alapján része lesz egy olyan optikai karakterfelismerő is, ami arra szolgál majd, hogy a kézírást felismerje és digitalizálja. És egy beszédszintetizátorral is rendelkezhet majd az operációs rendszer, ami arra fog szolgálni, hogy egyedi hangmintát lehessen rögzíteni a beszédet használó szolgáltatásokhoz.

Az Apple a jelek szerint bevetésre küldhet majd egy olyan lapot a kezdőképernyőn, amin belül ki lesz listázva minden alkalmazás. A lista pedig lehetőséget ad majd a keresésre és a szűrésre is különböző paraméterek alapján. Beállítható lesz például az, hogy csak azokat az appokat mutassa az iOS 14, amikben van olvasatlan értesítés, így egyszerűen át lehet tekinteni, hogy nap közben, munkaidő alatt milyen értesítéseket nem nézett meg az ember. Hasonló lesz ez a funkció, mint a watchOS-ben található lista nézet.

Az iOS 14 támogatja majd az egész rendszeren keresztül az egér használatát mutatóval együtt, és új gesztusokat is bevezet itt az Apple. Egyszerűbb és gyorsabb lesz ezáltal például az alkalmazások, folyamatok közötti váltás.

Az is kiderült a kiszivárgott kódból, hogy az Apple bevetésre fog küldeni olyan új kiegészítőket, amik a táblagépeknek a használatát könnyíthetik meg, növelve a produktivitást. A friss Smart Keyboard kiegészítők érintőpaddal felszerelve kerülhetnek majd a boltokba. Azt nem lehet tudni, hogy ezek miként néznek majd ki, de valószínűleg notebook-szerű külsőt kölcsönöznek majd az iPadek számára a csatlakoztatást követően.

Az iMessage is frissülni fog, az iOS 14-től kezdve ez már támogathatja majd az elküldött üzeneteknek a visszavonását, ami számos esetben könnyítheti majd meg a felhasználók életét. Továbbá megjelenhet majd ennél a szolgáltatásnál a beszélgetőpartnerek megjelölése a @ írásjel használatával. Ez a funkció a csoportos beszélgetések esetében borzasztóan jól tud jönni, mert átláthatóbbá és követhetőbbé tehető vele a csevegés. És lesz még itt írásjelzés a csoportos beszélgetésekbe, olvasatlannak jelölési opció, és a /me parancsot használva módosítható majd a felhasználó állapota.

A frissítés utána HomeKit is kap majd több újdonságot is. Megjelenik itt a kapcsolódó lámpákhoz köthetően a Night Shift funkció, ami a fényviszonyokhoz való automatikus idomulást valósítja meg. A megfelelő világítótestek tudják majd a színhőmérsékletüket is maguktól hangolni. És a HomeKitben a kamerákon keresztül megoldható lesz az arcfelismerés és a háziállatoknak a nyomon követése, de még tárgyak figyelése is.

A tvOS 14 pedig lehetőséget nyújt majd arra, hogy a HomePod kiegészítőt permanensen csatlakoztassák egy Apple TV készülékhez, így nem kell majd a társítást minden alkalommal végigcsinálni. Jelenleg ez nagyon zavaróan megy, hiszen minden alkalommal manuálisan kell végrehajtani a társítást, de hamarosan ez végre egyszerűsödhet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap