Kingston SSDNow V200: új firmware, jobb teljesítmény

A Kingston SSDNow V200-as sorozatához új firmware készült, ami jelentősen javítja az SSD-k teljesítményét.

Kingston SSDNow V200: új firmware, jobb teljesítmény

A neves vállalat SSDNow V200-as családját már valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: ebben a sorozatban többféle adattároló kapacitású, kedvező árcédulával ellátott SSD foglal helyet, amelyek a költséghatékony NAND Flash alapú adattárolók szegmensében versenyeznek a vásárlók kegyeiért. A V200-asok megjelenéséről korábban egyik hírünk keretén belül már beszámoltunk, így a család tagjainak bemutatásától most eltekintünk.

Úgysem a specifikációkon van most a hangsúly, hanem azon a tényen, hogy a gyártó nemrégiben egy új firmware-t tett elérhetővé a V200-as SSD meghajtókhoz, ami a különböző optimalizációknak köszönhetően segít az adott 64 GB-os és 128 GB-os SSD írási és olvasási teljesítményének növelésében, valamint azt is hatékonyan megakadályozza, hogy hosszabb használat után jelentősen belassuljon a rendszer. Utóbbi miatt korábban többen is panaszkodtak. 

A notebookreview.com munkatársai egy gyorsteszt keretén belül vizsgálták meg, hogy pontosan mekkora javulást hoz az új firmware. Azért, hogy legyen összehasonlítási alapunk, következzen pár teszteredmény, amelyek egy olyan 128 GB-os V200-as SSD-vel készültek, amin még a régi firmware teljesített szolgálatot. Készült egy teszt a gyári állapotról, egy másik teszt pár napos használat után és egy harmadik teszt is, amelyben egy hónapokon át boot meghajtóként használt példány teljesítményét vizsgálták.

Ahogy a fenti képeken is látszik, a régi firmware alkalmazása mellett idővel elég észrevehető mértékben csökkent az adott SSD teljesítménye mind írás, mind pedig olvasás tekintetében. A fenti tesztek elvégzése után az új firmware-t alkalmazó 128 GB-os V200-as modellt is letesztelték. A 24 órán át zajló, több száz GB-nyi adatot megmozgató teszt után megvizsgálták, hogy milyen teljesítmény felmutatására képes az adattároló.

A Crystal DiskMark és az ATTO Disk Benchmark alapján az írási és olvasási sebességek látványosan jobbak lettek, mint korábban a gyári állapotú, régi firmware-t alkalmazó SSD esetében.

A 7 milliméter magas V200-asok mind ultrabookokban, mind pedig hagyományos noteszgépekben helyet kaphatnak és a jelek szerint már attól sem kell tartani, hogy idővel, azaz huzamosabb intenzív használat után a család egyes tagjai jelentősen lelassulnának. Az új SSD-ket a Kingston ráadásul a korábbinál agresszívebb árazás mellett küldi harcba, ami annyit jelent, hogy az új firmware-t alkalmazó termékek ajánlott végfelhasználói ára nagyjából 40%-kal alacsonyabb, mint az eredeti V200-asoké volt.

A gyártó korábban, mikor az SSDNow V200-as termékek esetében a felhasználók jelezték, hogy az adattárolók idővel jelentősen belassulnak, a hiba kijavításáig, azaz a friss firmware elkészültéig leállította a termékek szállítását. A szállítás már újraindult, így a forgalomban lévő SSDNow V200-asokon már az új firmware van jelen. Itt persze azt is fontos megemlíteni, hogy a korábbi hibajelenség a 256 GB-os V200-as SSD-ket nem érintette, így az továbbra is a régi jól bevált firmware-rel kerül a boltok polcaira.

Természetesen azok sem maradnak hoppon, akik régi firmware-rel ellátott SSDNow V200-as meghajtóval rendelkeznek, hiszen a vállalat számukra is elérhetővé tette a frissítést. Az említett kör tagjai innen szerezhetik be a frissítést, ami csak a 64 GB-os és a 128 GB-os modellekhez alkalmazható.

 

Fontos, hogy a frissítéssel az SSD-n tárolt adatok megsemmisülnek, így ezekről még a folyamat megkezdése előtt készítsünk biztonsági mentést!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward