Kínának lesz saját 28 nm-es gyártástechnológiája

Az érvényben lévő amerikai korlátozások miatt nem férnek hozzá a kínai vállalatok az amerikai szellemi tulajdont alkalmazó gyártástechnológiákhoz, de a jelek szerint már sikerült is megoldást találni a problémára.

Kínának lesz saját 28 nm-es gyártástechnológiája

Kína és az Amerikai Egyesült Államok között régóta zajlik a kereskedelmi háború, amelynek egyik eleme, hogy az amerikai kormányzat megtiltotta az amerikai technológiákat és eszközöket alkalmazó gyártástechnológiák kínai megrendelők általi használatát. Ez elég nehéz helyzetet teremtett a kínai vállalatok számára, ám úgy tűnik, nincs már messze a megoldás arra, hogy 28 nm-es csíkszélességet használhassanak a kínai vállalatok, ebben hazai fejlesztés nyújthat segítő jobbot.

A 28 nm-es csíkszélesség persze messze van a mai élvonaltól, hiszen a TSMC jelenleg 7 nm-es csíkszélességgel termel, valamint már az 5 nm-es gyártástechnológiát is bevetették bizonyos partnerek termékeihez, de a 3 nm-es lépcső sincs már elérhetetlen közelségben. A 28 nm-es gyártástechnológia 2011 folyamán mutatkozott be a tajvani félvezető-bérgyártónál, vagyis a kínaiak ezen a téren elég nagy lemaradásban lesznek 2021 negyedik negyedévében, amikor a saját 28 nm-es gyártástechnológiájuk beindításához szükséges eszközök elérhetővé válnak.

Galéria megnyitása

Az eszközöket a Shanghai Micro Electronic Equipment gyártja, amelynek 2021 negyedik negyedévében érkező, 28 nm-es csíkszélességhez is alkalmazható eszközei egyáltalán nem tartalmaznak amerikai technológiát, ugyanis az eszközök Kínából, illetve Japánból származnak, a csíkszélességet pedig kínai vállalatok fejlesztették. Ezzel a módszerrel sikerül megkerülni az amerikai kormányzat korlátozásait, így a 28 nm-es csíkszélességhez több kínai vállalat is hozzáférhet. A szóban forgó gyártástechnológia jelenleg is népszerű a piacon, főként költséghatékonysági okokból, ugyanis számos piaci szegmensben bizonyul elegendőnek mindaz, amit a chipgyártók számára kínál – például a szórakoztatóelektronikai eszközökhöz fejlesztett SoC egységeknél, a televíziókba szánt komponenseknél, illetve több egyéb helyen is.

Azok a chipfejlesztők, akik az AMSL és a Nikon termékeit alkalmazva már átálltak a 28 nm-es csíkszélesség alkalmazására, az SMEE eszközeit csak úgy vethetik be, ha újra tervezik termékeiket annak érdekében, hogy a tervek passzoljanak az új eszközökhöz. Tehát hiába már csak egy évnyire vannak az új, amerikai technológiákat nélkülöző eszközök, az átállás az extra munkaigény miatt még igénybe vehet némi időt, így lényegében csak 2022-ben kezdődhet meg a 28 nm-es csíkszélesség szélesebb körű alkalmazása.

 Az SMEE tervei szerint 2023-ban már a 20 nm-es gyártástechnológia bevetésére alkalmas eszközök is elkészülnek, de ezek is mellőzik az amerikai komponenseket, helyettük japán alkatrészeket építenek be az új gépekbe. Hogy a kínai gyártástechnológiák mennyire lesznek ütőképesek a TSMC megoldásaihoz képest? Idővel erre is választ kapunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap