Kínai videokártya PCIe 4.0 alapokon, GTX 1080 szintű teljesítménnyel

A Jingjia Micro fejlesztőcsapata két új GPU-n dolgozik, amelyek meglehetősen ígéreteseknek tűnnek.

Kínai videokártya PCIe 4.0 alapokon, GTX 1080 szintű teljesítménnyel

A kínaiak minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a félvezetőgyártást házon belül tudják megoldani, így nem szorulnának exportra, ami több szempontból is kedvező lehetne. Éppen ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a DRAM és a NAND Flash gyártásra, valamint „saját” processzorokkal is készülnek, amelyek ráadásul versenyképesnek ígérkeznek a maguk kategóriáján belül. Úgy tűnik, ohgy a Changsa Jingjia Microelectronic névre keresztelt vállalat egy másik területen, a videokártyák piacán is fejlesztéseket végez, ugyanis már zajlanak a munkálatok a HM9271 kódnévre keresztelt GPU-val kapcsolatban, ami a várakozások szerint a GeForce GTX 1080 teljesítményszintjét érhetné el.

A 2006-ban alapított vállalatnak persze már van házon belül kifejlesztett GPU-ja, a JM5400-as modell, ám ez nem egy erőmű és ráadásul nem is fejlett gyártástechnológiával készül, hiszen 65 nm-es csíkszélességet használ, arra azonban jó, hogy a kínai hadsereg repülőgépein használatos ATI M9, M54, M72 és M96-os grafikus processzorokat leváltsa. A JM5400 sikerét látva a Jingjia Micro szakemberei 65 nm-ről 28 nm-re ültették át a dizájnt, amely a JM7000-es és JM7200-as GPU-k formájában vált elérhetővé.

A vállalat a pénzügyi beszámolók alapján összességében nem teljesít rosszul, ugyanis éves szinten 34,54%-kal emelte teljes árbevételét, ami így 36 millió dollárra rúg. A GPU-k mellett persze vezérlőeszközöket és kompakt radarokat is gyárt a vállalat, vagyis több lábon áll. A vezetés nemrégiben úgy látta, már nem elég, ha csak a hadiipar igényeit szolgálják ki, a egyéb piacok felé is nyitni szeretnének.

Galéria megnyitása Az új grafikus processzorokkal szerelt videokártyák várható paraméterei Az aktuális GPU, a JM7200 persze szintén nem erőmű, ugyanis 1200 MHz-en ketyeg, 4 GB-nyi DDR3-as fedélzeti memória kapcsolódik hozzá, teljesítménye pedig a GeForce GT 640 szintjén helyezkedik el. Érdekesség viszont, hogy míg a GeForce GT 640 esetében a TDP keret 50 W, addig ugyanezt a teljesítmény 10 W-os TDP keretből is hozni tudja a JM7200 alapú videokártya, ami nem hangzik rosszul. A vállalat már éppen a megrendelések feldolgozásával foglalkozik, de szakemberei ezzel egy időben újabb grafikus processzorokat is terveznek.

A cnBeta beszámolója alapján a JM9231-es és JM9271-es megoldások már nagyobb teljesítményt kínálnak, mint az előbb említett JM7200: előbbi a GeForce GTX 1050, utóbbi pedig a GeForce GTX 1080 teljesítményszintjét érheti el. A kínai GPU-k persze nem 16 nm-es, hanem 28 nm-es csíkszélességgel készülnek, így fogyasztás terén a Pascal alapú Nvidia videokártyák felé billen a mérleg nyelve.

A JM9231 esetében 1500 MHz-es GPU órajelre, 8 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriára, illetve 150 W-os TDP keretre számíthatunk. Ezzel szemben a JM9271 már 1800 MHz körüli órajelen ketyeghet, PCI Express 4.0-s csatolót használ, maximum 16 GB-nyi HBM memóriát helyeznek el a tokozásán, a TDP keret pedig 200 W körül helyezkedik majd el.

A két új GPU várhatóan csak a hadsereg számára lesz elérhető, legalábbis erre utal az a tény, hogy mind a DirectX 12, mind pedig a Vulkan API támogatás hiányzik. Amennyiben cél az AMD és az Nvidia elleni harc, úgy a két utóbbi technológiát mindenképpen támogatnia kell egy később érkező kínai grafikus processzornak. Mivel a fejlesztések még zajlanak, nincs kizárva, hogy konzumerpiacra szánt videokártyák is megjelenhetnek, amelyekkel országon belül teremthet konkurenciát a Jingjia Micro a két említett gyártónak. Erre persze még várni kell, ám ha jól sikerülnek a termékek és jól árazzák be őket, akkor nagy sikerre számíthatnak Kínában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap