Shop menü

KÍNÁBAN 1217 DOLLÁRÉRT ÁRULJÁK A RYZEN 5 7600X MÉRNÖKI TESZTPÉLDÁNYÁT

Az értékesítés nyilván illegális, a vásárlók pedig a véglegesnél alacsonyabb órajeleken üzemelő processzort kapnak, ami akár bugokkal is rendelkezhet, de még így is lehetnek érdeklődők a portéka iránt.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kínában 1217 dollárért árulják a RYZEN 5 7600X mérnöki tesztpéldányát

A nagyvállalatok, mint például az Intel vagy az AMD, több ezer mérnöki tesztpéldányt szoktak kiküldeni partnereiknek, mielőtt véglegessé válik az adott termék dizájnja, ezek a mérnöki tesztpéldányok pedig rendszerint a feketepiacra is eljutnak, hiszen többen próbálnak extra bevételre szert tenni az újdonságok illegális értékesítésével. A jelek szerint a ZEN 4 alapú RYZEN 7000-es processzorok esetében is előfordul ilyesmi Kínában, legalábbis a legfrissebb hírek erre utalnak.

Ebben az esetben látszólag egy RYZEN 5 7600X típusú, hat darab processzormaggal és tizenkét szállal rendelkező processzor bukkant fel a kínai bolhapiacon, ám mivel mérnöki tesztpéldányról van szó, órajelek terén lemarad a termék a végleges dizájntól. A különleges csemegére @9550pro hívta fel a figyelmet. A szóban forgó processzorra nincs felgravírozva a hivatalos „számozás”, csak egy OPN kód áll rendelkezésre, ami az efféle termékeknél nem ritka. Az OPN kód alapján ez egy RYZEN 5 7600X processzor lehet, legalábbis az eddigi szivárgások alapján.

Galéria megnyitása

A mérnöki tesztpéldányok megvásárlásával kapcsolatban egyébként több probléma is adódik. Egyrészt illegális az értékesítésük, másrészt viszont alacsonyabb órajelen ketyegnek, mint kereskedelmi forgalomba szánt társaik, plusz még olyan hibákat is tartalmazhatnak, amelyek egy újabb revízió esetében már nincsenek jelen. Ennél a modellnél a maximális boost órajel csak 4,4 GHz, szemben a végleges kiadással, amely 4,7 GHz-es maximális boost órajelen ketyeg majd. Ez igazából „csak” teljesítménycsökkenést okoz, az esetleges bugok azonban akár a rendszer stabilitását is veszélyeztethetik.

Galéria megnyitása

A 100-000000593-20-as OPN kóddal ellátott processzor Kínában jelenleg 1217 dollárnak megfelelő összegért kapható, ami abszolút nem kevés. Az eladó állítólag Socket AM5-ös alaplapot is be tud szerezni a hivatalos szeptemberi megjelenés előtt, ám azt valószínűleg csak a potenciális vevőknek árulja el, pontosan mikor és mennyiért.

Hogy vannak-e érdeklődők az efféle termékek iránt? Alighanem igen, különben nem árulnák őket. A gyűjtők és a fanatikus rajongók esetében előfordul, hogy efféle processzorokra is lecsapnak, őket használják ki az ES és QS modellek illegális értékesítői. Maguk a RYZEN 7000-es processzorok egyébként várhatóan 2022. augusztus 29-én mutatkozhatnak be hivatalosan, a tényleges rajt azonban csak 2022. szeptember 27-én várható, vagyis azon a napon kerülnek az üzletek polcaira az új alaplapok és az új processzorok.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére