Kilenc lemezt fogad a QNAP új hálózati adattárolója

A TS-963X ehhez képest csak annyi helyet foglal, mint egy átlagos ötlemezes NAS. Alapját egy AMD G-Sorozatú SoC egység adja, hátlapján pedig még 10GBASE-T port is lapul.

Kilenc lemezt fogad a QNAP új hálózati adattárolója

A QNAP néhány hete már bemutatott egy érdekes NAS-t, ami rendhagyó módon nem kettő vagy négy, hanem három lemezt fogad, így a költséghatékony NAS-t keresők számára remek alternatívát képvisel. Ezúttal egy sokkal combosabb, összesen kilenc lemezt kezelő NAS érkezett, a TS-963X modell, ami egy G-Sorozatú négymagos AMD SoC egységet vet be.

Galéria megnyitása

A kilenclemezes újdonság esetében minden bővítőhely fiókos, ami könnyű kezelhetőséget és szükség esetén gyors cserélhetőséget biztosít. A felső öt bővítőhelyen öt darab 3,5 vagy 2,5 hüvelykes meghajtó fér el, az alattuk található további négy bővítőhely pedig csak 2,5 hüvelykes merevlemezeket és SSD-ket fogad. Természetesen mind a kilenc bővítőhely SATA 6 Gbps-os portot használ, valamint mindegyik rendelkezik Hot-Swap támogatással is. Jó hír, hogy az alsó bővítőhelyek esetében, ha SSD meghajtókat használunk, élvezhetjük a QTier szolgáltatás előnyeit: ez a gyakran használt fájlokat az SSD alapú tárhelyre mozgatja, így elérésük sokkal gyorsabb lesz, ami rugalmasabb munkát eredményez – és iSCSI LUN-okhoz is kiváló lehet. Amennyiben a kilenc fiók nem elég, egy UX-500P vagy egy UX-800P bővítőegységgel további 5, illetve 8 meghajtóval vértezhető fel a NAS. Az alapfelszereltség része még az adattitkosítás lehetősége, amit az AMD SoC hardveresen gyorsítani is tud, legyen szó komplett kötetekről, megosztott könyvtárakról vagy éppen LUN-ról – a 256-bites AES adattitkosítás minden esetben működik. És a kétlépcsős azonosítás, az IP cím alapján történő szűrés, a malware-ek és vírusok elleni védelem, valamint a felhasználói jogok kiosztásának lehetősége is mind-mind segít a védelmi szint emelésében.

A rendszer lelkét egy GX-420MC típusú négymagos AMD SoC adja, ami 2 GHz-es magórajelen ketyeg és két darab So-DIMM memóriafoglalathoz csatlakozik. Rendszermemóriából maximum 16 GB-nyit helyezhetünk el az alaplapban, gyárilag azonban csak egy 2 GB-os vagy egy 8 GB-os modult kapunk – a bővítést viszont saját kezűleg is el lehet végezni, hála a felhasználóbarát szerelhetőségnek.

Galéria megnyitása

A hálózati kommunikációt egy 10GBASE-T és egy Gigabites Ethernet port segíti, így a nagykapacitású tárhelyben rejlő lehetőségek könnyedén kiaknázhatóak – ha ehhez megfelelő hálózati infrastruktúra is rendelkezésre áll. A csatlakozók közé került még két darab USB 3.0-s és két darab USB 2.0-s port is, amelyek mindannyian Type-A kivitelben érkeznek. A rendszerüzeneteket egy beépített hangszóró jelzi, a sort pedig egy 3,5 milliméteres vonalszintű audió kimenet zárja. Noha egy kilenclemezes NAS-ról van szó, méret terén egy ötlemezes NAS helyfoglalására kell felkészülni, hála a kompakt felépítések.

Szoftver terén a QTS legfrissebb, 4.3-as kiadását kapjuk, amihez letölthető appok éppúgy járnak, mint hasznos beépített alkalmazások, ahogy azt már megszokhattuk. Ezeknek köszönhetően biztosított a virtualizáció támogatása (Container Station, Virtualization Station, valamint VMWare és Citrix, illetve Windows 2016 hitelesítés), de a letöltések kezelése, az adatmentés, illetve a platformok közötti zökkenőmentes használat is szerepel a listán. Igény esetén megfigyelő állomásként is működhet a NAS – ehhez jár QVR Pro támogatás, ami alap esetben 8 kamera csatornát kezel, de plusz licencekkel ez a szám 128-ig is kibővíthető. A költséghatékonyabb megoldást keresők az ingyenes QUSBCam2 appot is használhatják, ami az USB-s webkamerákhoz és a megfizethetőbb IP kamerákhoz készült.

A QNAP újdonsága kétféle kiszerelésben kerül az üzletek polcaira: a TS-963X-2G fedélzetén 1 x 2 GB-nyi DDR3L DRAM kapott helyet, míg a TS-963X-8G már 8 GB-nyi memóriával gazdálkodik. Az újdonság mostantól elérhető kereskedelmi forgalomban, hivatalos listaárát azonban sajnos nem közölte a gyártó. Gyors körképünk alapján azonban megtaláltuk a termékeketa span.com kínálatában, ahol 722 angol fontba kerül a 2 GB-os NAS, és 908 angol fontot kérnek el a 8 GB-os modellért. Ez jelenlegi árfolyamon számolva – felfelé kerekítve – 260 000 és 326 000 forintot jelent. A hazai árak ezektől némilek eltérhetnek, már csak az ÁFA eltérő mértéke miatt is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward