Shop menü

KIDERÜLT, MELYIK OLASZ VÁROSBAN ÉPÜLHET FEL AZ INTEL ÚJ, TÖBB MILLIÁRD EURÓBA KERÜLŐ CHIPGYÁRTÓ ÜZEME

A döntés már szeptember elején megszületett, a választások miatt azonban még nem jelentették be, hogy ne befolyásolják a végkimenetelt.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kiderült, melyik olasz városban épülhet fel az Intel új, több milliárd euróba kerülő chipgyártó üzeme

Az Intel vezetése korábban úgy döntött, új gyárhálózatot épít ki Európa területén, amelynek köszönhetően hatékonyabb lehet a különböző térségek kiszolgálása, illetve a geopolitikai feszültségek negatív hatásait is sikerülhet csökkenteni valamelyest. A terv az, hogy az elkövetkező egy évtized folyamán nagyjából 80 milliárd eurót költenek beruházásokra, amelyek mind-mind azt segítik, hogy az európai félvezetőipari gyártás magasabb fokozatba kapcsolhasson.

A tervek arról szóltak, hogy több üzemet is felépítenek majd, ezek közül a németországi két gyár helyét már meg is találták, azok Magdeburgban épülnek fel, ám ezek mellett még Olaszországban is felhúznak egy chipgyártó üzemet, ahol a lapkákat tokozásba ültethetik. Eddig nem lehetett tudni, hogy az Intel és az olasz kormányzat között milyen tárgyalások is folynak, ám az ügyhöz köze álló források a Reuters munkatársainak elárultak ezt-azt a folyamat jelenlegi állásával kapcsolatban.

Noha hivatalos bejelentés még nem történ, annyi sejthető, hogy az új üzem végül Vigasio térségében épülhet fel, ami elsőre nem egy vonzó terület. Vele együtt versenyben volt még egy, a Piedmont régióban található város is, de végül Vigasio lett a befutó. Utóbbi egy viszonylag kicsi település a maga 7500 fős lélekszámával, ám az elhelyezkedése nagyon jó, hiszen a közelben található az autópálya, valamint a vasútvonal is, így ezeken keresztül zökkenőmentes lehet a gyár kiszolgálása. A magdeburgi gyárpáros 1000 km-re helyezkedik el ettől a helyszíntől, ami nem egy vészes távolság, főleg úgy, hogy a közlekedési infrastruktúra ideális. Vigasio egyébként Észak-Olaszországban, Veronától 14 kilométerre délnyugatra található.

Galéria megnyitása

A döntés még szeptember elején megszületett, viszont időközben választásokat is tartottak, így ezt nem akarták befolyásolni a felek a döntés közlésével, legalábbis erről szólnak a beszámolók. Azóta nyert a szélsőjobbos Giorgia Meloni, így megalakulhat a legjobboldalibb olasz vezetés a második világháború óta. Az persze kérdéses, hogy az előző vezetés által tető alá hozott megállapodás sorsa mi lesz, végül jóváhagyja-e az új vezetés – ha igen, akkor folyósíthatják a támogatást és megépülhet a chiptokozó üzem.

Az új gyár nagyjából 1500 új munkahelyet teremt közvetlen módon, a térségben pedig közvetetten 3500 új állás jöhet létre a gyár működését segítő kiszolgáló létesítményekben. Az egyelőre nem világos, mekkora támogatással épülhet meg az üzem, az általános európai gyakorlat alapján a gyár bekerülési költségének 40%-át adhatják a támogatások, illetve egyéb kedvezményekre is számíthat a nagyvállalat.

Amennyiben minden a terveknek megfelelően halad, az olasz chiptokozó üzem 2025 és 2027 között állhat gyártásba. Az összes beruházás teljesülése esetén a  már meglévő írországi gyár mellett két német félvezetőgyártó üzem, egy olasz chiptokozó gyár, illetve egy kutatást-fejlesztést végző francia központ működhet Európa területén, Lengyelországban pedig szintén épül egy labor jellegű létesítmény.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére