Kibertámadás érte a CD Projekt Redet

A játékaik forráskódjai és céges titkok kerültek a támadók kezébe.

Kibertámadás érte a CD Projekt Redet

Rájár a rúd a Cyberpunk 2077 fejlesztőire és vásárlóira, de igazán nyugodtak a CD Projekt Red tulajdonosai és részvényesei sem lehetnek, hiszen minden napra jut egy botrány. Így nézve igazából senkinek nincs túlzott oka az örömre és az elmúlt hónapok egyfajta megkoronázása, hogy a tegnapi napon komoly kibertámadás érte a CD Projekt Redet.

A vállalat Twitteren publikálta, hogy egy célzott támadás során megszerezték a Cyberpunk 2077, a Witcher 3, a Gwent és egy meg nem jelent Witcher 3 játék forráskódját, illetve az ezekhez szükséges fájlokat tartalmazó szerver teljes mentését.  

A CD Projekt Red legjobb tudása szerint nem kerültek veszélybe a felhasználók adatai, ám a különböző szerződések és könyvelési adatok, nem beszélve a szigorú üzleti titkokról mind-mind a támadókhoz kerültek.

A kiberbűnözők levelét is publikálta a vállalat, amiben jól látható módon meg is fenyegették a CD Projekt Redet, hogy ha nem kötnek egy megfelelő egyességet velük 48 órán belül, akkor a forráskódokat vagy eladják, vagy feltöltik publikus szerverekre, az üzleti titkokat pedig elküldik különböző újságíróknak.

„A rólatok alkotott kép még annál is szarabb lesz, mint amilyen most és az emberek látni fogják, mennyire szarul működik a cégetek. A befektetők el fogják veszíteni a bizalmukat a vállalatotokban és a részvények még tovább fognak zuhanni.”

Galéria megnyitása

És valóban, bizonyos mértékig a cikk írásakor (02.09. - 13:33) már jól látható módon zuhantak a részvények értékei, de azt még nem jelenthetjük ki, hogy ez egy végleges folyamat, illetve sokan ne akarnák kihasználni a helyzetet és most vásárolni, ami megfordíthatná a trendet.

A CD Projekt Red kijelentette, hogy nem fog engedni a követeléseknek, annak tudatában sem, hogy ez a szóban forgó adatok publikálásával is járhat. Mint írják, megtették az óvintézkedéseket, hogy ezen adatok kikerülése minimális kárt okozzon. Felkeresnek minden érintett partnert, hogy senkit ne érhessen meglepetés a jogsértés következtében.

A megfelelő hatóságokat és rendvédelmi szerveket már értesítették és együtt fognak dolgozni velük az incidens kivizsgálása érdekében.

Nem ez volt viszont az egyetlen biztonsági rés a CD Projekt Red pajzsán, a napokban még a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is írt arról, hogy a Cyberpunk 2077 moddolása biztonsági kockázatot jelentett a felhasználók számára. Ezt azonban a CD Projekt Red azóta kijavította.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap