Kétféle Polaris GPU-t készít az AMD

Hivatalosan is megerősítést nyert néhány pletyka, de az új grafikus processzorok pontos paramétereit még mindig homály fedi.

Kétféle Polaris GPU-t készít az AMD

Az AMD Radeon Technologies Group vezetésével megbízott Raja Koduri nemrégiben érdekes interjút adott a Venture Beat munkatársainak, amelyben számos részletet elárult a vállalat új, következő generációs grafikus processzoraival kapcsolatban.

A Polaris kódnévre keresztelt grafikus processzorok a hivatalos megerősítés értelmében valóban 14 nm-es FinFET gyártástechnológiával készülnek majd, architektúra tekintetében pedig a Graphics Core Next legfrissebb, negyedik generációs kiadására támaszkodnak. Az AMD kétféle Polaris GPU piacra dobására készül: az egyiket Polaris 10, a másikat pedig Polaris 11 kódnévre keresztelték. A termékek pontos paramétereiről még nem hullott le a lepel, az viszont kiderült, hogy extrém hatékony energiafelhasználás mellett dolgoznak majd. Az új grafikus processzorok a 14 nm-es csíkszélesség és a GCN 4.0-s architektúra mellett egyéb újításokat is felvonultatnak. Ilyen az átdolgozott front-end, az új geometriai feldolgozók, az új multimédia motor, valamint az új kijelző vezérlő.

A GCN 4.0 jóvoltából az új chipek nem csak nagyobb teljesítményt kínálnak majd, de az új alkalmazásprogramozási interfészek támogatása is bekerül a repertoárba. Az új multimédiás motor (UVD/VCE) esetében natív H.265-ös hardveres gyorsításra számíthatunk, a kijelző vezérlő pedig immár DisplayPort 1.3-as és HDMI 2.0a támogatást is kap.

Az AMD következő generációs megoldásai memória-alrendszer tekintetében kétféle változatban érkeznek: lesznek olyanok, amelyek HBM2 memóriával rendelkeznek, de egyes szegmensekben még a GDDR5-ös memóriachipekkel ellátott modellek is szerepet kapnak. Az újdonságok várhatóan az év közepén mutatkoznak be.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward