Kétféle, PC-kbe szánt ARM lapkát mutatott be a Qualcomm

A Snapdragon 7c és a Snapdragon 8c is folyamatosan kapcsolódó gépek alapja lehet.

Kétféle, PC-kbe szánt ARM lapkát mutatott be a Qualcomm

A Qualcomm a Snapdragon Tech Summit keretében idén rengeteg újdonsággal szolgált. A vállalat egyebek mellett frissítette a személyi számítógépekhez igazított rendszerchipeknek a kínálatát is. A Qualcomm és a Microsoft együttműködésének a keretében egyre jobbak lesznek a Windows 10-et futtató ARM alapú platformok, de igazából még nem túl elterjedtek ezek. A Snapdragon 7c és a Snapdragon 8c viszont változtatna ezen.

A Qualcomm tavaly mutatta be a Snapdragon 8cx lapkát, ami csak az idei évre lett kész, de egyelőre nem tolonganak érte a gyártók. Pedig itt már azt ígéri a Qualcomm és az előzetes teljesítménytesztek, hogy akár az Intel középkategóriás mobilprocesszorainak a szintjére is felérhet a tempót tekintve. Most pedig kettő olyan konstrukció került bemutatásra, amik szerényebb teljesítményt fognak nyújtani, mint a Snapdragon 8cx, és ezzel együtt valószínűleg kedvezőbb áron lesznek hozzáférhetőek.

Qualcomm Snapdragon 7c

A Snapdragon 7c lesz a Qualcomm számítási platformjainak legszerényebb modellje. Erről azt lehet tudni, hogy nyolc Kryo 468 processzormagot vonultat majd fel kettő klaszterre bontva, és a maximális órajele elérheti akár a 2,4 GHz-et is. A grafikus feladatok felelőse ismerős lehet a rutinosabb olvasóink számára, az Adreno 618 található a lapkában. Ez a megoldás dolgozik a Snapdragon 730 mobilplatformban is, de itt valószínűleg másabb teljesítményre lesz hangolva.

Galéria megnyitása

A Qualcomm ennél az egységnél a negyedik generációs AI Engine támogatást nyújtja, a Hexagon 692 DSP került felhasználásra a Hexagon Tensor Acceleratorral együtt. Ezáltal remek tempót (5 TOPS) tud majd biztosítani a platform a gépi tanulásos műveletek gyorsítása során. A memóriavezérlő úgy lett kialakítva, hogy 2 x 16 bites és LPDDR4 memóriát lehet hozzá társítani legfeljebb 2133 MHz-es órajelen. Az adattárolók tekintetében pedig az UFS lapkák részesítendőek előnyben, de még az eMMC 5.1 is támogatott.

A Snapdragon X15 LTE modem található a rendszerchipben, ennek köszönhetően a folyamatosan kapcsolódó PC-k akár 800 Mbps-os adatkapcsolatot is létesíthetnek majd – a feltöltéseknél 150 Mbps a támogatott. A lehető legjobb tempó elérése érdekében van vivő aggregáció és 4x4 MIMO lehetőség is. A kapcsolati opciók között akad még Wi-Fi 6 szupport, WPA3-mal és 2x2 MIMO-val, Bluetooth 5.1 modul, valamint A-GPS vevő is GLONASS-szal, BeiDouval és Galileoval.

A Qualcomm Spectra 255 ISP is része a csomagnak, mely egy szimpla 32 MPixeles vagy 16 megapixeles duálkamerát támogat. A képi feldolgozó 4K HDR videózásra képes, és gyorsítja a HEVC, valamint a VP9 formátumú anyagokat is egyebek mellett. A Snapdragon 7c csak 8 nanométeres gyártástechnológiát használ, ami előre vetíti, hogy szinte biztosan a Samsungnál készül, bár ezt nem kommunikálta a vállalat. A Qualcomm a Snapdragon 7c-t a belépőkategóriás Windows 10 laptopokba szánja, és azt emelte ki, hogy a hasonló teljesítményű riválisainál ez kétszer hosszabb üzemidőre képes.

Qualcomm Snapdragon 8c

A Snapdragon 8c már 2,45 GHz-ig skálázódhat, de nem elsősorban ennek köszönhetően lesz gyorsabb a fenti megoldásnál, hanem mert itt már a Kryo 490 processzormagokból sorakozik nyolc darab négyfős klaszterekre osztva. A Snapdragon 850-től 30%-kal lesz gyorsabb ez a rendszerchip a chipdizájner elmondása alapján. A grafikus feladatokat az Adreno 675 IGP látja majd el, ami egyebek mellett a DirectX 12 API-t is támogatja. Sokat erről nem árult el a Qualcomm, de valamelyest a Snapdragon 8cx alá lő majd a sebességével, ott ugyanis az Adreno 680 található.

Galéria megnyitása

Ennél az egységnél is negyedik generációs AI Engine támogatás biztosított egy Hexagon 690 DSP-vel karöltve, és van Tensor gyorsító is, a maximális számítási kapacitása pedig 6 TOPS körül alakul. A mesterséges intelligenciát használó folyamatokat nagyon hatékonyan tudja majd a platform végrehajtani. A Qualcomm több biztonsági technológiát is felvonultat, melyeknek köszönhetően akár vállalati felhasználásra is tökéletesen alkalmas lesz a Snapdragon 8c a cég szerint.

A Snapdragon 8c már társítható a Snapdragon X55 5G hálózati modemmel, ami gondoskodni tud a Sub-6 és a mmWave tartományok támogatásáról is, és ideális esetben a letöltési sebessége elérheti a 7 Gbps-os, felfelé pedig 3 Gbps-os tempóra lehet képes. Integráltan a Snapdragon X24 LTE modem része a platformnak, ami 2 Gbps-os maximális letöltési sebességet támogat mindössze 316 Mbps-os feltöltés mellett. Van itt 802.11ad és 802.11ac wave2 képes Wi-Fi szupport, Bluetooth 5.1 modul, NFC chip, és A-GPS támogatás is.

A kameratámogatást tekintve a Snapdragon 8cnél is vagy egy 32 megapixeles egységet lehet bevetni vagy kettő 16 MPixeles kezelésére képes az egység, de már 4K mellett képes akár a 120 FPS elérésére is, és van szuperlassítási lehetőség 480 FPS-sel alacsonyabb felbontáson. A Qualcomm Spectra 390 ISP is tudja a HEVC (H.265) és a VP9 tartalmak kezelését.

A Snapdragon 8c már nyolccsatornás, LPDDR4x kompatibilis memóriavezérlővel rendelkezik, és NVME SSD vagy UFS 3.0 adattárolóval társítható. Támogatja a lapka a Quick Charge 4+ technológiát is, és a gyártása már 7 nanométeren történik, így a kiemelkedő hatékonyság minden szempontból garantált. A Qualcomm Snapdragon 8c és a Snapdragon 7c egyaránt 2020-ban lesz elérhető a laptopgyártók számára. A Windows 10 minden kiadásához lehet itt megfelelő rendszerchipet találni, de kérdéses, hogy mire lesz elegendő az a tempó, amit ezek a lapkák tudnak élesben nyújtani.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap