Kétféle GeForce MX250-es GPU kerül forgalomba, igencsak eltérő teljesítménnyel

Ha a gyorsabb modellre van szükség, érdemes tájékozódni vásárlás előtt, igaz, ez néha igen-igen nehéz feladat, hiszen kevés az információ.

Kétféle GeForce MX250-es GPU kerül forgalomba, igencsak eltérő teljesítménnyel

Az Nvidia legújabb MX sorozatú mobil videokártyái, vagyis az MX230-as és az MX250-es modellek nemrégiben mutatkoztak be. Utóbbi a GeForce MX150 utódjaként érkezett a piacra, így erősen valószínű volt, hogy ugyanazt a gyakorlatot folytatja vele a gyártó, mint az elődjénél, vagyis rendelkezésre áll majd egy normál teljesítményű, 25 W-os TDP kerettel rendelkező változat, valamint egy 10 W-os TDP keretre korlátozott, jelentősen lassabb kiadás is. A jelek szerint így is lett.

Éppen ezért érdemes körültekintően válogatni, amennyiben a gyorsabb GeForce MX250-es videokártyára vágyunk, ám a helyzet nem túl egyszerű, hiszen az OEM partnerek rendszerint nem szokták közölni, milyen paraméterekkel rendelkezik az adott noteszgépben lapuló MX sorozatú GPU. A szükséges információkat nagyrészt a különböző tesztekből lehet majd megszerezni, egyéb esetben azonban trükkhöz kell folyamodni: lehetőség szerint diagnosztikai segédprogrammal kell megnézni, melyik GeForce MX250-es kiadás dolgozik a kiszemelt noteszgépben. Ez az út persze sajnos nem mindig járható:

Galéria megnyitása
1D13 ID-t kell keresni, ha a gyorsabb modellre vágyunk (Forrás: UltrabookReview)

Amennyiben mégis van mód az ellenőrzésre, az 1D52-es ID-t kell keresni, ha a 10 W-os GeForce MX250-es modellre vágyunk, míg a gyorsabb változat már az 1D53-as ID-t viseli. Előbbi főként a vékonyabb, ultrabook stílusú noteszgépekben lapul majd, míg utóbbi a jobb hűtéssel ellátott noteszgépek kiváltsága lesz. Érdemes tehát vásárlás előtt tájékozódni – ha másképp nem megy, a Google keresője jó szolgálatot tehet, vagy éppen a különböző szakfórumokat is felkereshetjük.

A gyártók sajnos nem igazán fogják elárulni a hivatalos weboldalakon, melyik GeForce MX250-es modellre számíthatunk, ami mindenképpen probléma, de a GeForce MX150 korszak óta aligha meglepő. Talán valamiféle szabályozás segíthetne a helyzet javításán, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen teljesítmény nyújt a kiszemelt GPU: a 10 W-os TDP kerettel dolgozó változat nagyjából 30%-kal lehet lassabb a 25 W-os változatnál, amennyiben a gyártó a GeForce MX150-nél már megismert gyakorlatot viszi tovább. Az már erősen valószínűnek tűnik, hogy a MateBook X Pro frissített kiadása, valamint a MateBook 14 is a gyorsabb, 25 W-os TDP kerettel rendelkező GeForce MX250-es modellt használják majd, de ezt csak az első tesztek erősíthetik meg teljes bizonyossággal.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap