Két új ASUS mechanikus billentyűzet a CES 2019-en

Az FPS és MOBA játékosok igényeit kielégító billentyűzeteket és gombkészletet mutatott be az ASUS.

Két új ASUS mechanikus billentyűzet a CES 2019-en

Az ASUS Republic of Gamers (ROG) sorozatát már jól ismerik a játékosok. A gyártó két új billentyűzettel is megjelent a CES 2019-en, ezek közül a ROG STRIX CTRL-t mechanikus, a TUF K7-et pedig opto-mechanikus kapcsolókkal szerelték fel. A két új mechanikus klaviatúra mellett még egy új billentyűkészletet is bemutattak, amellyel tovább szépíthetjük őket.

ROG Strix CTRL mechanikus billentyűzet

A ROG Strix CTRL megtervezésénél és kialakításánál az ASUS abból indult ki, hogy a legtöbb billentyűzeten a bal CTRL nem elég nagy ahhoz, hogy kisujjunkkal mindig pontosan eltaláljuk. (Első világbeli problémák. Nekem spéci sosem volt ilyen gondom, de nem vagyunk egyformák).

Az ASUSnak fontos, hogy mindig ügyesen és időben le tudjunk guggolni, ezért ezt a gombot szélesebbre vette a szokásosnál, annyira, hogy pont akkora lett, mint a bal oldali Shift. A gomb stabilitását két stabilizátorral növelték. Ez a különleges új dizájn még külön nevet is kapott: Xccurate, mert fontos, hogy a marketingesek megdolgozzanak a fizetésükért.

Galéria megnyitása

A szélesebb gomb azt jelenti, hogy kevesebb hely jut másnak: azért, hogy elférjen, a jobb oldali Windows billentyűt dobták ki, a bal oldali így is el tudja látni feladatát egyedül is, játékhoz általában úgyis kikapcsoljuk. Ezen kívül a jobb Win gombon karcsúsítottak is még egy kicsit, hogy kisebb legyen az esélye, hogy játék közben véletlenül eltaláljuk. Kíváncsiak vagyunk, hogyan fogják mindezt megoldani a magyar verzión, ha lesz ilyen. Van rá esély, mert ebből a szempontból az ASUS szerencsére nem tekint minket mostohagyermekének.

A játék közben zavaró billentyűket és kombókat (pl. Alt + F4, Alt + Tab stb.) az Armoury II szoftverben tudjuk letiltani. Az Armoury II segítségével a billentyűzet minden gombját átprogramozhatjuk, illetve lehetőségünk van makrók rögzítésére és szerkesztésére is. Ha nem akarunk épp a szoftverrel pepecselni, a Macro gomb segítségével menet közben rögzíthetünk makrókat. A billentyűzetbe épített memóriában elegendő a hely egy alapértelmezett profil és öt egyéni konfiguráció tárolására. A profilok között az Fn + 1-6 gombok lenyomásával válthatunk.

Extrák és különlegességek

Az RGB világítással felszerelt ROG Strix CTRL gombjainak fényét egyesével állíthatjuk. A fényhatást világító ROG logó teszi teljessé. A készülék Aura Sync kompatibilis, ami azt jelenti, hogy színeit és effektjeit összehangolhatjuk a többi Aura Sync-es ROG perifériánkkal. Ezen kívül a hat különböző profil mindegyikét hozzárendelhetjük különböző programokhoz, így játékonként más-más billentyűzetkiosztással és világítással nyomulhatunk.

Galéria megnyitása

A világításnál külön ügyeltek arra, hogy a gombokon lévő feliratok egyenletes világítást kapjanak (sajnos sok RGB billentyűzetnél csak az alsó sor kap rendes megvilágítást, így pl. jól látszik az 5-ös szám, de a % már nem kap elég fényt). Az F5-F12 gombok feliratozása rendhagyó, a tetejükön ugyanis a hozzájuk rendelt multimédiás funkciók ikonja látható, az F5-F12 feliratokat a felén néző oldalon találjuk. Mindez azt jelzi, hogy ezek a gombok alapértelmezetten működnek multimédiás gombokként, és az Fn lenyomásával használhatjuk őket funkciós billentyűként, azaz pont fordítva, mint ahogy ezt megszokhattuk.

Galéria megnyitása

A csuklyás fejjel jelölt F12 különleges funkciót kapott, ha megnyomjuk, lenémítja a hangot, és elrejti az összes futó alkalmazást (hogy ez mire jó, azt mindenkinek a fantáziájára bízzuk).

A Strix CTRL masszív házának felülete jobb oldalt csiszolt fémre emlékeztető díszítést kapott. Az alap WASD gombok feketék, de kapunk egy ezüst készletet is, amelynek színei kellemes kontrasztot képeznek a billentyűzet feketéjével. Természetesen gombkiszedőt is kapunk, melynek segítségével könnyen cserélhetjük a gombokat.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A klaviatúra hátoldalán kábelrendezőt találunk, így beállíthatjuk, hogy jobb vagy bal oldalt jöjjön ki a kábel.

És végül a legfontosabb: a ROG Strix CTRL rengeteg fajta Cherry MX kapcsolóval kapható, az alap Red, Brown, Blue és Black mellett Speed Silver és Silent Red egészítik ki a választékot.

TUF Gaming K7 opto-mechanikus billentyűzet

A opto-mechanikus kapcsolókkal felszerelt, fémből készült, mókás nevű TUF Gaming K7 kialakításánál a gyorsaság és a tartósság volt a két legfontosabb szempont. A billentyűzet megfelel az IP56 szabványnak, azaz porlerakódás és vízsugár ellen védett.

Az opto-mechanikus kapcsolóknál a sima mechanikus kapcsolókban található fém érintkező feladatát infravörös fénysugár látja el. A gomb lenyomásakor a kapcsoló megfelelő része megszakítja a fénysugarat, és a gomb aktiválódik. A fém érintkezőknél a nem kívánt rezgések miatt kb. 5 ms-es késleltetési időre van szükség ahhoz, hogy a kapcsoló egyetlen gombnyomást és ne egyszerre többet érzékeljen. Az opto-mechanikus kapcsolóknál nincs ilyen korlát, ezért ezek gyorsabbak tudnak lenni, 0,2 ms-nél már aktiválódhatnak.

Galéria megnyitása

A TUF opto-mechanikus kapcsolók két változatban léteznek, az egyik lineáris, a másik taktilis. Az elsőnél a gomb útja sima, egyenletes és viszonylag halk, a másodiknál aktiválás pillanatában az ujjunk és a fülünk is kap visszajelzést.

Az aktiválási pont mindkét kapcsolónál 1,5 mm, ami azt jelenti, hogy a gomboknak rövidebb utat kell megtenniük a lenyomás érzékeléséig, mint az átlag mechanikus kapcsolóknál, melyeknél ez 2 mm, azaz gyorsabbak lehetünk.

Dizájn és extrák

A billentyűzet keret nélküli, a gombok kiemelkednek belőle, mintha lebegnének. A tok a repülőgép iparban is használatos minőségű alumíniumból készült. A jobb felső sarokban található TUF Gaming logó fém. A billentyűzethez jár egy műbőr borítású, memóriahabos kéztámasz is, amely mágneses megoldással kapcsolódik hozzá.

Az RGB világítás színeit az Armoury II szoftverben állíthatjuk, akár gombonként egyesével is. több, mint 16 millió szín és számos effekt közül válogathatunk. Ez a billentyűzet is Aura Sync kompatibilis, így egyszerűen rávehetjük, hogy szereplője legyen a ROG fénysónak.

Galéria megnyitása

A szoftver segítségével makrókat hozhatunk létre és szerkeszthetjük is őket.

A fém ház érezhető szilárdságot ad a billentyűzetnek. Bátran püfölhetjük, mindent kibír. A klaviatúra belsejébe nem tud bejutni a nedvesség, a morzsák, vagy a por, még akkor sincs gond, ha ráborul az italunk.

A PCB-ből készült belső részek speciális nano-borítást kaptak, ami a fém részeket védi az oxidációtól. Az optikai kapcsolók már önmagukban ellenállnak a nedvességnek, ugyanis nincsenek fém részeik. Ezek a kapcsolók rendkívül tartósak, 100 millió kattintásra vannak hitelesítve.

A kihajtható lábak sok esetben még a legmasszívabb billentyűzeteknél is gyenge pontnak számítanak, a TUF Gaming K7-nél arra is ügyeltek, hogy ezeket megerősítsék.

ROG gombkészlet

A CES 2019-en nemcsak új billentyűzetekkel rukkolt elő az ASUS, hanem egy, az ezek csinosítására használható gombkészletet is bemutattak. A készletbe a MOBA és FPS játékok irányítására leggyakrabban használt 7 gomb (QWERASD) tartozik, illetve még egy dizájnos Esc gombot is kapunk. Együtt ezek fekete-vörös ROG logót formáznak. A betűk a gombok felénk néző oldalán láthatóak, úgy lettek elhelyezve, hogy kivilágíthatók legyenek.

Galéria megnyitása

A gombok tapintásra is különlegesek, érdes kialakításuk miatt ujjaink könnyen megtalálják őket a simább felületű társaik között. Az érdesebb felület másik előnye, hogy nem csúszkálnak rajta az ujjak. A gombok műanyagból készültek, hogy súlyuk ne térjen el az alap készlet gombjaitól.

Az Esc gomb vörös színű, tetejét ROG logót formázó, ezüst színű domborítás díszíti, elég feltűnő ahhoz, hogy megtaláljuk (nem tudom, az Asus miért gondolja folyton, hogy a játékosok eltévednek a billentyűzeten, pont az Esc az, amit nagyon nehéz elvéteni, de ne rontsuk el az örömüket).

Mivel ennél a gombnál nem volt annyira fontos a súly, ezt már nem teljesen műanyagból, hanem részben olyan, nagy sűrűségű alumínium ötvözetből készítették, amely tapintásra kellemesen hűvös. A gombnak csak a belseje műanyag, erre azért van szükség, hogy ne sértse meg az alatta lévő műanyag kapcsolót.

A készlethez gombkiszedő is jár, amelynek segítségével minden Cherry MX-es és azzal kompatibilis kapcsolót könnyedén, rombolás nélkül ki tudunk emelni.

Reméljük mi is hamarosan kipróbálhatjuk az ASUS újdonságait, és beszámolhatunk élményeinkről.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap