Két felsőkategóriás Lumia jöhet idén

A Microsoft állítólag hat- és nyolcmagos okostelefonokon dolgozik, amelyek Quad HD felbontással jönnek.

Két felsőkategóriás Lumia jöhet idén

A Microsoft amióta véglegesen átvette a Nokia mobilos részlegét sok új okostelefont mutatott be, ám mégsem örülhetnek maradéktalanul a Lumia termékcsalád szerelmesei. Hogy mégis miért? Nos, lényegében azért, mert a Microsoft még csak olyan készülékekkel rukkolt elő, amelyek jellemzősen a középső vagy a legalsó árkategóriát veszik célba.

Korábban már több pletykát is hallani lehetett arról, hogy a redmondiak valamikor az év második felében rukkolhatnak elő a következő csúcsmodelljükkel, viszont csak most kezdett igazán körvonalazódni, hogy mire is számíthatnak az érdeklődők. A Microsoft állítólag azért nem mutatott be eddig új zászlóshajót, mert ezt a lépést már az okostelefonokra szabott Windows 10-zel szeretnék megtenni, ami pedig egyelőre várat magára. A vállalat mostanáig hivatalosan nem közölte azt, hogy mikor számíthat a nagyközönség a Windows 10 érkezésére, legyen szó a személyi számítógépekre szánt változatról, avagy a mobilokra – illetve a kisebb kijelzős táblagépekre – szabott kivitelről. Joe Belfoire, az operációs rendszerek csoportjáért felelős vezető annyit azért már elárult, hogy ez még idén, az év későbbi szakaszában be fog következni.

Állítólag két prémium modell érlelődik a redmondi boszorkánykonyhában. Az egyik a Cityman a másik pedig a Talkman kódnevet viseli. A Talkman fogja erősíteni a hagyományos mobilok vonalát a maga 5,2 hüvelykes méretével. Ez egy olyan panellel érkezhet, ami a trendeknek megfelelően Quad HD felbontással dolgozik, így kb. 565 PPI-s pixelsűrűségre lehet számítani, ami még a csúcsot jelentő a Galaxy S6-hoz viszonyítva is szép eredmény. A teljesítményfelelős itt egy hatmagos Qualcomm lapka lehet, mely vélhetően nem más, mint a Snapdragon 808 termékvonalat erősítő MSM8992. Ez a chip van az LG G4-ben is (négy Cortex-A53 és két Cortex-A57 processzormag van benne). A rendszermemória kapacitása 3 GB-os méretet ölthet, a tárhely tekintetében pedig előre láthatólag 32 GB-tal lehet számolni. Ahogy a legtöbb Lumiánál, a pletykák alapján a kamerák itt sem fognak csalódást okozni. Az önarcképek készítésére egy 5 megapixeles egység szolgálhat, a főkamera szerepét meg egy 20 MPixeles megoldás töltheti be. Az üzemidőről a Talkman modell esetében egy 3000 mAh-s kapacitású akkumulátor gondoskodhat, ez aránylag jól is „passzolna” a specifikáció többi részéhez.

Azok, akik semmilyen téren nem akarnak kompromisszumokkal számolni, a Cityman kódnévvel ellátott okostelefonban találhatják meg a biztos társukat. Ez egy nagyméretű, 5,7 colos panellel kerülhet terítékre, ám még így is remek részletgazdagsággal szolgáló, 500 PPI feletti (kb. 515) pixelsűrűséggel lehet számolni, hiszen ez is 2560 x 1440 képpontos felbontással dolgozhat. Ennél a készüléknél a Microsoft vélhetően bevállalja a melegedési kockázatokkal járó Snapdragon 810-es lapkát, hiszen információink szerint egy nyolcmagos Qualcomm SoC hozza mozgásba. Itt is hasonló RAM és háttértár kombinációval lehet számolni, mint a Talkman esetében, ám ezúttal már bővítési lehetőségről is szó esik. A Cityman kamerarendszere is hasonló felállású a puszta számok alapján (5 és 20 megapixel), mint a kisebbik mobilnak, azonban ennél már a PureView jelző is elhangzik. Ez különleges extrákat vonhat magával, így például egy manuálisan több opciót kínáló szoftvert, nagyobb szenzort, jobb lencserendszert vagy éppen profibb optikai képstabilizátort. A Citymanben a színfalak mögött egy 3300 mAh-s telep gondoskodik arról, hogy a lehető leghosszabb ideig élvezhesse a felhasználó a Windows 10 nyújtotta élményt.

Ezeket az adatokat persze még érdemes fenntartásokkal kezelni, viszont mind a két készülék előzetes specifikációja megfelel annak, amire nagyjából egyébként számítani lehetne az Android és az iOS rendszerű vetélytársakat figyelembe véve. Remélhetőleg a Microsoft nem titkolózik már sokáig, és a közeljövőben megosztanak némi hivatalos információt is az érdeklődőkkel, akik már izgatottan várják a Lumia 930 és az óriási Lumia 1520 utódját.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward