Képernyőbe rejtett kamerapárost szabadalmaztatott a Xiaomi

A szabadalom alapján a vállalat rögtön kettő kamerát bújtatna el a képernyő mögött.

Képernyőbe rejtett kamerapárost szabadalmaztatott a Xiaomi

A Xiaomi számos kísérleti fejlesztésen dolgozik annak érdekében, hogy a mobilpiac innovatív szereplőjeként lehessen rá tekinteni, és képes legyen élvonalbeli megoldásokkal előrukkolni amellett, hogy kiemelkedő ár-érték arányt biztosít minden szegmensben. Most a cég nevéhez kapcsolódóan egy olyan szabadalom ütötte fel a fejét, ami képernyőbe rejtett kamerát vázol, méghozzá rögtön kettő ilyen egységet ábrázol.

Galéria megnyitása

A szabadalmi rajzok alapján a Xiaomi kamerák párosát pakolná egymás mellé a kijelző felső részéhez, annak is a közepéhez igazítva. A vázlatot a TigerMobiles lap fedte fel, és a megszellőztetett információk szerint szeptember 30-án fogadta el a CNIPA (China National Intellectual Property Administration) hivatal Kínában.

A cég már korábban is előre jelezte, a képernyőbe rejtené az előlapi kamerát (ehhez kapcsolódik a borító), hogy így maximalizálja az okostelefonoknál a hasznos felület arányát. Viszont a korábbi előzetesnél nem kettő kamerás kialakítás volt, hanem „csak” egy szimpla egységes dizájn. A dupla kamera azért lehet jobb, mert például megbízhatóbb arcfelismerési eljárást nyújthat.

 

Egyelőre még nem került kereskedelmi forgalomba olyan okostelefon, aminek teljesen el van rejtve az előlapi kamerája, de a jövő vélhetően ez. Most a vállalatok számtalan recept alapján próbálják maximalizálni az okostelefonok hasznos felületét. A kamera elhelyezésére vannak bemetszéses, bevágásos technikák, van, ahol motor emeli ki az egységet a házból, és akad szétcsúsztatós dizájn is, meg olyan is, ahol a hátlapra kerül kijelző a szelfizéshez, videotelefonáláshoz. De amikor összeáll a képernyő mögé rejtett kamerához minden szükséges technológia, akkor valószínűleg ez fog elterjedni leginkább.

Felmerül a kérdés, honnan szerezné a Xiaomi a megfelelő technológiát egy ilyen egységhez? Nos, jó eséllyel a Samsungtól. A Xiaomi és a Samsung az elmúlt időszakban egészen közel került egymáshoz, és szoros partnerkapcsolat alakult ki közöttük. Elvileg a páros együttműködésének eredményeként születhetett meg a 108 MPixeles ISOCELL Bright HMX képi szenzor is. És a dél-koreai alakulat már tavaly bejelentette, hogy képernyő mögé integrálható kamerát fejleszt, a legutóbbi információk szerint pedig jól is halad ennek a megoldásnak a létrehozása. Elvileg már 2020-ben bekerülhet okostelefonba a rejtett szelfikamera, és a mostani szabadalom alapján az sem lenne meglepő, ha a Xiaomi is készítene ilyen megoldást.

A Samsung és a Xiaomi mellett egyébként más gyártó is dolgozik már ezen a dizájnon, például az Oppo is igyekszik a képernyő mögé rejteni a frontkamerát, az Oppo mögött pedig ott a BBK olyan más márkákat felvonultatva, mint a Vivo vagy éppen a OnePlus.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap